SIBIU Volum şi valoare record pe piaţa spot

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 martie 2011

În şedinţa de debut a săptămânii segmentul de piaţă spot a fost "vedeta" pieţei cu tranzacţii record, atât ca volum cât şi ca valoare. Per total, pe emitenţii Prodplast Imobiliare şi Sibex au fost tranzacţionate 3,64 milioane de acţiuni, cu o valoare de 18,79 milioane lei. Atingerea acestor totaluri s-a datorat în principal intensităţii foarte ridicate a schimburilor cu acţiunile PPLI. Tranzacţiile cu aceste titluri, listate pe piaţa spot Sibex în cadrul sistemului alternativ de tranzacţionare administrat de societate, au atins un volum şi o valoare record cu un total de 3.247.952 acţiuni şi o valoare de 18.187.327 lei. Precedentul nivel maxim, cifrat la o valoare de 5,98 milioane lei, data de 13 octombrie 2010. Prin volumul menţionat, participanţii au tranzacţionat 15,63% din capitalul social al companiei. Schimburile au fost realizate la preţuri între 5 şi 5,6 lei pe acţiune, cotaţia închizând pe maximul zilei şi indicând o creştere de 12% faţă de închiderea anterioară. De la începutul acestui an, valoarea tranzacţiilor realizate pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de Sibex a ajuns la 25,5 milioane lei. Titlurile PPLI au fost listate pe ATS-ul Sibex în data de 6 septembrie 2010, reprezentând prima listare din România pe un sistem alternativ de tranzacţionare. Şi în ceea ce priveşte numărul acţiunilor Sibex s-a constatat creşterea volumului, transferurile totalizând aproape 394.000 de acţiuni cu o valoare de 607.127 lei. Cotaţiile SBX au pendulat între 1,5 şi 1,55 lei/acţiune, valorând, la ora 16.30, 1,55 lei, în creştere cu 9 bani.

Pe segmentul spot, prima zi după încheierea scadenţei martie a adus creşteri atât pentru derivatele pe acţiuni cât şi pentru cele pe indici. De asemenea, leul a continuat să câştige teren în faţa monedei unice europene. În acest context, volumul a fost unul bun, fiind la ora 17.30 de 4300 contracte, cu o valoare de 25,5 milioane lei. Per total, valoarea cumulată a tranzacţiilor de la Sibex pe piaţa futures şi spot se ridica, la ora 17.30 la 44,3 milioane lei.

Derivatele pe acţiunile SIF5 au înregistrat aprecieri pe toate scadenţele şi au rămas cele mai lichide, cu 1900 contracte încheiate până la ora 17.30. Scadenţa iunie şi-a preluat rapid rolul de termen favorit al speculatorilor, atrăgând cea mai mare parte a transferurilor. Ca urmare, numărul poziţiilor futures DESIF5 deschise pe aceasta a crescut cu circa 1500. La ora 17.30, cotaţia DESIF5 martie creştea cu 2,32%. Pentru septembrie şi decembrie, DESIF5 creşteau cu câte 1,61 şi 3,33%, pe un volum mic.

Pe segmentul indici, la aceeaşi oră, se observa un volum generos de pes-te 1500 de contracte, încheiate pe fondul creşterilor mari. Indicii burselor europene au înregistrat aprecieri importante iar indicele DJIA creştea cu peste 1.6% în debutul şedinţei la NYSE, investitorii reacţionând în mod pozitiv la anunţul companiei AT&T de a achiziţiona T-Mobile USA de la operatorul Deutsche Telecom. În urma acestei preluări ar rezulta cel mai mare operator de telefonie mobilă din SUA. La SIBEX, indicele DJIA creştea la ora 17.30 cu 175 puncte pe scadenţa iunie, în timp ce pe scadenţa septembrie se aprecia cu 187 puncte. Pe scadenţa decembrie 2011 indicele american creştea cu 130 puncte.

În piaţa derivatelor valutare, leul şi-a continuat aprecierea faţă de Euro pe 2 dintre cele 3 scadenţe pe care s-au efectuat tranzacţii. Întărirea leului pe piaţa derivatelor survine în contextul în care, pe piaţa interbancară evoluţia perechii EUR/RON a fost mai degrabă una staţionară, cu o depreciere de doar 0,02 bani a leului faţă de euro. Astfel, pentru noua scadenţă scurtă (iunie) leul se aprecia cu 1,58 bani pe un rulaj de 330 contracte, in timp ce pe septembrie, tot pe o lichiditate bună de 161 contracte, creşterea leului era de 1,03 bani.

Pentru derivatele Fondul Proprietatea participanţii au estimat o evoluţie pe plus, în ton cu piaţa suport. Cotaţia DEFPR iunie câştiga 0,34%, numărul contractelor încheiate fiind de 166%.

Pe piaţa aurului s-a înregistrat o tendinţă de creştere, uncia câştigând 12 dolari pe scadenţa aprilie şi 14,8 pe iunie. Cotaţia aurului a crescut pentru a patra zi la New York în condiţiile în care investitorii au cumpărat aur în scopul protejării portofoliilor investiţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb