SIBIU Volumul de contracte s-a dublat în mai

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 iunie 2011

La Sibiu Stock Exchange, şedinţa marţi 31 mai a pus punct celei de-a patra luni din an printr-o evoluţie puternic ascendentă a cotaţiilor futures. Creşterile au atras după sine şi un volum de tranzacţionare record pentru a cincea lună din an. La ora 17.30 numărul contractelor era de aproape 8000 cu o valoare de 65,2 milioane lei, cifrele având un bun potenţial de creştere până la ora închiderii (19.00). De-a lungul întregii luni, numărul contractelor încheiate la Sibiu Stock Exchange (Sibex) a depăşit 100.000, având o valoare de 765 milioane de lei. Comparativ cu luna precedentă se observă o dublare a volumului respectiv de o triplare a valorii tranzacţiilor.

Marţi, jucătorii s-au concentrat din nou asupra segmentului derivatelor pe indicele Dow Jones Industrial Average, DEDJIA_RON remarcându-se cu aproape 2900 contracte, încheiate până la ora 17.30. Pe bursa din New York, Dow Jones evolua pe "verde" la debutul şedinţei câştigând 1%, investitorii americani fiind "setaţi"pe cumpărare de evoluţia din piaţa futures, care a indicat creşteri, ca urmare a optimismului privind un nou plan de ajutare a Greciei. La Sibex, cotaţiile futures ale Dow Jones creşteau pentru toate scadenţele tranzacţionate. Pe termen scurt (iunie), DEDJIA_RON creştea cu 79 puncte. Pentru scadenţa septembrie indicele afişa o apreciere de 68 puncte, în timp ce pentru decembrie avansa cu 95 puncte. Raportat la întreaga lună, derivatele pe Dow Jones au atras circa 45.000 de contracte ocupând locul întâi în topul Sibex.

Un alt produs cu o evoluţie spectaculoasă a fost derivatul pe perechea valutară euro/dolar, tranzacţionat în lei. Tranzacţiile pe acesta au înregistrat un nou volum si valoare record. La ora 17.30 numărul contractelor pe paritatea euro/dolar era de aproape 1400. La Sibex euro câştiga 0,83% faţă de dolar, fiind tranzacţionat la 1,4387 USD. În topul lunii perechea EURO/USD a ocupat locul trei cu circa 7500 de contracte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb