SIF Banat-Crişana (SIF1) va stinge litigiile avute cu 23 de acţionari, printre care şi persoane apropiate grupului financiar Banca Transilvania (TLV), care contestă deciziile AGA din luna aprilie a anului trecut. Consiliul de Administraţie (CA) al SIF Banat-Crişana a decis vineri să încheie, în acest sens, o serie de tranzacţii judiciare cu investitorii respectivi, potrivit unui raport al societăţii remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti, citat de Mediafax.
SIF va stinge litigiile cu Banca Transilvania, BT Asset Management, BT Building, BT Evaluator, BT Investments, precum şi cu preşedintele CA al băncii din Cluj Napoca, Horia Ciorcilă, cu soţia sa, Simona Ciorcilă, şi cu Ionuţ Octavian Pătrăhău, membru în CA al băncii.
Tranzacţii similare vor fi încheiate şi cu doi noi administratori ai SIF Banat-Crişana, Dragoş George Bîlteanu şi Claudiu Silaghi, numiţi vineri adminstratori provizorii. Silaghi este unul dintre fondatorii Băncii Transilvania şi membru în CA al instituţiei de credit.
Procesele au fost intentate imediat după AGA din aprilie 2009 de la SIF Banat-Crişana, deoarece administratorii societăţii de investiţii financiare le-au limitat acestora dreptul la vot la 1%, motivând că acţionează concertat. Membrii Consiliului de Administraţie al SIF au anunţat atunci că mai multe persoane deţineau 17,5% din capitalul societăţii de investiţii financiare.
În cadrul adunării generale din aprilie, acţionarii SIF Banat-Crişana au reconfirmat cinci dintre membrii CA şi au ales alţi doi administratori, pe preşedintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, şi pe directorul general adjunct al societăţii de investiţii, Carmen Dumitrescu. Cei doi au renunţat, însă, la funcţiile în care au fost numiţi, după ce modul de desfăşurare a adunării a fost contestat de către acţionari.
Deciziile AGA de la SIF Banat-Crişana au fost contestate în instanţă şi de alţi acţionari, care au invocat că dreptul la vot le-a fost limitat deşi nu acţionează concertat.
Pentru stingerea unor procese, SIF va încheia tranzacţii judiciare şi cu unul dintre partenerii companiei de consultanţă pentru investiţii Capital Partners, Andrei Liviu Diaconescu. Pe lângă acesta, vor mai fi semnate tranzacţii cu firma Drogati Enterprises şi Powerax Limited, înregistrate în Cipru, şi alte zece persoane fizice.
În comunicatul remis BVB, administratorii SIF Banat-Crişana menţionează că vor încerca să stingă şi restul proceselor în care sunt contestate deciziile AGA din aprilie 2009, tot prin încheierea unor tranzacţii judiciare. Printre contestatari s-au regăsit şi unele firme care acţionează în mod cencertat cu omul de afaceri Cătălin Chelu.