SIF Transilvania estimează o înjumătăţire a profitului în acest an

OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 aprilie 2010

Veniturile ar urma să fie cu 32% mai mici decât cele obţinute anul trecut, în timp ce cheltuielile ar urma să crească cu 9%

SIF Transilvania a fost, ieri, singura societate de inves-tiţii financiare la care a avut loc Adunarea Generală a Acţionarilor, înregistrându-se un cvorum de 31,5%, după ce anul trecut acţionarii au aprobat ca prezenţa minimă la care se pot desfăşura adunările acţionarilor să fie de 25%, în timp ce restul societăţilor de acest tip au păstrat o limită de 50% plus 1 din drepturile de vot.

Acţionarii au aprobat, ieri, cu pes-te 90% din voturi, atât situaţiile financiare pe 2009, cât şi Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al companiei pe 2010, precum şi strategia SIF Transilvania pentru anii 2010 - 2011. Obiectivele strategice prioritare începând cu exerciţiul financiar 2010 sunt lichidizarea totală a portofoliului, creşterea capacităţii societăţii de a genera profit, precum şi consolidarea securităţii financiare.

Şeful SIF3: "Nu ne aşteptăm la lucruri bune în economie"

Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania, le-a spus acţionarilor prezenţi că rezultatele bune obţinute anul trecut nu se vor mai repeta şi în acest an. "Sunt destul de circumspect cu privire la ieşirea din criză în acest an şi nici pentru anul viitor nu sunt foarte sigur că acest lucru se va întâmpla. Avem foarte multe semnale de la companiile noastre că lucrurile se mişcă foarte greu şi că vor avea rezultate foarte slabe în acest an, ceea ce se va răsfrânge şi asupra rezultatelor companiei noastre", a declarat Fercală, susţinând că "statul nu se implică să ofere un cadru legal pentru a uşura investiţiile în producţie, nu investeşte în infrastructură, ceea ce conduce la pierderi pentru toate societăţile comerciale din România".

SIF Transilvania şi-a prevăzut pentru acest an un profit net de 55 de milioane de lei, egal cu cel prevăzut pentru anul trecut. Totuşi, câştigul obţinut anul trecut a fost de 116,663 milioane de lei, de mai bine de două ori mai mare decât cel estimat, în principal datorită vânzării participărilor deţinute la Bancpost. "Am vândut acţiunile de la această bancă şi am obţinut un profit foarte bun, pentru că nici în 100 de ani nu am fi obţinut dividende aşa de mari de la această bancă", a explicat preşedintele SIF Transilvania. Veniturile estimate pentru acest an de SIF Transilvania sunt de 115,890 milioane de lei, în creştere faţă de estimarea pe anul trecut, dar în scădere cu 32% faţă de cât s-a realizat - 170,371 milioane de lei, în timp ce cheltuielile estimate sunt atât peste cele estimate în 2009, cât şi cu 9% peste cele realizate, de 48,628 milioa-ne de lei.

Investiţiile anunţate pentru acest an de SIF 3 sunt de 60,1 milioane de lei, toate fiind susţinute din surse proprii.

"BCR şi BRD nu vor acorda dividende în acest an"

După ce BCR, una dintre băncile la care SIF Transilvania este acţionar, a anunţat că nu acordă dividende în acest an, iar BRD a anunţat că va acorda dividende la doar un sfert din cât a acordat anul trecut, preşedintele SIF Transilvania se aşteaptă ca cele două bănci să nu mai acorde dividende anul viitor pentru activitatea din acest an . "Băncile au decis că este momentul pentru o recapitalizare, având în vedere starea grea prin care trece economia din toată lumea şi au decis să nu mai acorde dividende. Este un lucru bun, pentru că aşa ne cresc şi nouă acţiunile la aceste bănci şi nu suntem disperaţi să ne vindem acţiunile, aşa cum au făcut unii dintre colegii noştri (n. red. - restul SIF-urilor) pentru a-şi acoperi cheltuielile. De aceea suntem şi singurul SIF care după primul trimestru suntem pe pierdere, dar noi nu vom vinde acţiuni decât dacă vom ieşi în câştig, pentru că altfel, pes-te câţiva ani nu vom mai avea ce să vindem", a explicat Fercală.

Societatea a încheiat primul trimestru cu pierderi de 3,6 milioane lei, conform bugetului, şi estimează că va reveni pe profit din trimestrul al doilea, când este estimat şi cel mai mare câştig din cele patru trimestre, respectiv de 26,1 milioane lei.

Numai de la cele şapte societăţi bancare, SIF Transilvania a încasat dividende de 67,615 milioane de lei, în timp ce restul de până la 80,062 milioane de lei au fost încasaţi de la celelalte 258 de companii din portofoliul SIF-ului. Din cele 265 de companii la care aceasta deţine acţiuni, 110 au obţinut profit, 56 au înregis-trat pierderi, patru societăţi nu au oferit informaţii, iar alte două companii au fost înfiinţate anul trecut şi nu au început încă să lucreze. Alte 86 de companii, la care SIF Transilvania deţine pachete minoritare, se află în lichidare - reorganizare, "iar din experienţa noastră sunt foarte puţine companii care după ce au ajuns în reorganizare judiciară au putut să se salveze".

Activul net va creşte cu 34%

Consiliul de Administraţie al SIF consideră că activul net al societăţii va creşte cu cel puţin 34%, la 2,184 miliarde lei faţă de valoarea atinsă la finele anului trecut, de 1,627 miliarde lei. La sfârşitul primului trimes-tru, societatea avea un activ net de 1,734 miliarde lei, cu peste 2% mai mare decât cel din exerciţiul financiar anterior.

SIF ar urma să vândă în acest an titluri din portofoliu în valoare de 87,5 milioane lei, iar alţi 4,5 milioane lei sunt estimaţi să reprezinte dobânzile primite pentru obligaţiunile deţinute şi din plasamentele în alte instrumente de pe piaţa monetară.

Conducerea SIF Transilvania şi-a stabilit în BVC o sumă de 20 milioane lei pentru cheltuielile cu personalul, în creştere cu 64% faţă de valoarea de anul trecut, când costurile au fost de 12,1 milioane lei.

Pentru AGA, Consiliul de Administraţie al SIF Transilvania a limitat la 1% drepturile de vot pentru mai mulţi acţionari, care deţin cumulat 3,55% din titluri, motivând că aceştia acţionează concertat cu omul de afaceri Cătălin Chelu.

Acordă dividende de 32,7 milioane de lei

Valoarea dividendelor pe care societatea le va acorda acţionarilor din profitul de anul trecut este de 32,7 milioane lei şi reprezintă 28,8% din câştigul net. Acest lucru înseamnă că se va acorda un dividend nominal de trei bani pe titlu, în scădere faţă de anul trecut, când s-a acordat 0,0375 lei pe acţiune. Fercală a explicat dividendul redus prin decizia de a investi în anumite firme din portofoliul SIF Transilvania pentru a le face mai atractive pe bursă, dar şi pentru ca aceste companii să nu îşi sisteze activitatea. "Trecem printr-o perioadă grea şi este nevoie de investiţii pentru a susţine activitatea unor societăţi pentru că dacă am propune distribuirea întregului profit ca dividende în anii viitori am fi nevoiţi să vă cerem să veniţi cu bani de acasă pentru a majora capitalul social, astfel încât să ne putem desfăşura activitatea, atât noi, cât şi societăţile din portofoliu".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb