• Compania intenţionează să renunţe la participaţiile pe care le deţine la firmele IAR şi Construcţii Aeronautice Ghimbav
Preşedintele SIF Transilvania, Mihai Fercală, a anunţat că societatea pe care o conduce este interesată să renunţe la acţiunile deţinute în companiile IAR şi Construcţii Aeronautice Ghimbav. "Vrem să ieşim din acţionariatul acestor companii. Vom propune statului fie un schimb de acţiuni pentru a ne majora acţionariatul în alte societăţi la care avem interes, fie vom solicita o modulizare a companiilor, astfel încât în schimbul participaţiilor noastre să obţinem un teren pe care să putem dezvolta o societate cu acelaşi profil - construcţii aeronautice, piese de elicoptere, avioane, etc", a declarat sursa citată. De asemenea, Fercală a mai spus că o astfel de societate ar putea avea aproximativ 100 - 200 de angajaţi, dar că nu poate face publică strategia companiei în acest sens, deoarece "ţine de bucătăria internă a negocierilor pe care le vom purta cu statul în acest sens".
SIF Transilvania deţine sub 5% din acţiunile celor două companii, controlate de Ministerul Economiei cu peste 60%.
• "La Hidromecanica nu se mai poate face nimic"
Totodată, Fercală a declarat că regretă că SIF Transilvania nu a putut prelua compania \"Hidromecanica\" Braşov, "deşi a încercat de trei ori acest lucru".
"După părerea mea, societatea a fost preluată de cineva fără potenţă financiară, iar acest lucru se vede. Noi deţinem peste 40% şi am fi dorit să ne întărim participaţiile acolo, dar dacă nu s-a putut... Acum o eventuală investiţie din partea noastră nu este interesantă, deoarece sunt atât de multe datorii de făcut şi atât de mult de investit încât nu ar fi rentabil", a mai arătat Fercală.
Societatea braşoveană a fost introdusă pe lista PSAL 1 a societăţilor de stat ce trebuiau privatizate de către Guvernul Mugur Isărescu. Pentru că a trenat foarte mult, privatizarea a avut loc abia în 2001, fiind ales, şi pe considerente politice, omul de afaceri braşovean, Alexandru Crişan. Pe perioada administraţiei Crişan, însă, societatea a fost introdusă într-un joc al fraudelor realizate de familia Crişan la \"Urex\" Rovinari, companie adusă în pragul falimentului. În cele din urmă, în vara lui 2004, contractul de privatizare a fost reziliat, întreprinderea fiind din nou scoasă la mezat de către Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului.
S-au primit şi atunci trei oferte - din partea SIF Transilvania, care mai deţine 45% din acţiuni, din partea omului de afaceri Lucian Gârbacea şi din partea societăţii Fin Ivar, firmă aflată în cercul de influenţă al familiei fostului senator PSD, Ioan Seche. Această societate a fost, de altfel, şi desemnată câştigătoare, pentru o ofertă financiară mult mai bună. Două zile mai târziu, AVAS a revenit asupra deciziei şi a scos din nou societatea la privatizare, deoarece Fin Ivar SA avea un acţionariat înglodat în datorii către stat.
Cea de-a treia încercare de privatizare s-a soldat cu desemnarea ofertei de cumpărare a pachetului majoritar de acţiuni a omului de afaceri Lucian Gârbacea, unul dintre asociaţii firmei de transport Luc Forest, ca fiind cea mai bună. În primăvara lui 2009, acţionarul majoritar Lucian Gârbacea a decedat, structura acţionariatului schimbându-se. Astfel, 37,79% din acţiuni i-au revenit Rodicăi Gârbacea, SIF Transilvania deţine 36,26%, Lucian Nicolae Gârbacea şi Teodor Ştefan Gârbacea vor deţine, şi ei, câte 11,33%. Alţi acţionari persoane fizice deţin 3,26%.
1. Fercala are avioane in cap
(mesaj trimis de cine plateste? în data de 03.05.2010, 07:48)
Asta viseaza muult si, de multe ori, prost. =)) Companie de constructii aviatice.
E tare Fercalezu'
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de sorin+ în data de 03.05.2010, 09:17)
Cine-i senil dar are bani ....plateste .
Cine are idei se straduieste sa le traspuna in fapt .
Concluzie ....
Cert e-al tau si stapan esti ....
Pe ce ai dosit in ....MINTE
Nu pe c-ai in ....
Cont la banci ,ori...
Dosit in buzunare
2. rentabilizare....
(mesaj trimis de Ghita Badea în data de 03.05.2010, 09:11)
Cred ca Fercala trebiua sa ia exemplu sif5 si sa dea dividende de cel putin triplu , altfel are bani la dispozitie pt "avioanele din visele" sale, care nu sunt ai lui....
3. fără titlu
(mesaj trimis de Bravo Fercala în data de 03.05.2010, 10:38)
Ati ajuns sa aveti la sif3 un management mai slab ca la sif4 si cred ca acolo va e locul, nu meritati salariile imense pe care le aveti avand in vedere ca "va jucati cu banii" actionariilor mai priviti pe la sif 5.