SIF-URILE VOR RAPORTA MAI RAR BVB devine mai opacă

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 martie 2011

BVB devine mai opacă

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti a decis, recent, să elimine o serie de cerinţe de raportare impuse celor cinci SIF-uri, încă de la listarea lor la BVB, în urmă cu aproape doisprezece ani. Decizia Consiliului de Administraţie al BVB vine după întâlnirea de la Predeal de la finele lunii ianuarie, când au fost reluate discuţiile despre fuziunea celor două burse şi când şefii societăţilor de investiţii financiare s-au plâns că SIF-urile sunt discriminate faţă de alţi emitenţi similari din cauza cerinţelor speciale de raportare la care erau obligate de BVB.

De acum încolo, societăţile de investiţii financiare nu vor mai fi nevoite să raporteze tranzacţiile mai mari de 500.000 de dolari şi nici să anunţe valoarea activului net, la finele fiecărei săptămâni, ori situaţia lunară a potofoliului, urmând să se supună, în schimb, cerinţelor de raportare pe care le au toate AOPC-urile (alte organisme de plasament colectiv), potrivit informaţiilor transmise de Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Domnul Ionescu a explicat raţiunea care a stat la baza deciziei administratorilor Bursei: "Modificarea cerinţelor speciale de raportare ale SIF-urilor a vizat uniformizarea şi alinierea obligaţiilor de raportare a SIF-urilor, la cele ale AOPC-urilor listate pe piaţa reglementată a BVB şi, în acelaşi timp la cerinţele de raportare aplicabile acestor entităţi în UE.

Argumentele uniformizării şi alinierii obligaţiilor de raportare la acelaşi standard unitar şi echitabil, aplicabil tuturor AOPC-urilor lis-tate, au fost legate de existenţa unor diferenţe în materia cerinţelor de transparenţă privind raportarea tranzacţiilor semnificative ( >500.000 USD), frecvenţa raportării valorii activului net (săptămâ-nal) şi a situaţiei lunare a portofoliului, aplicabile SIF-urilor şi instituite în anul 1999 - anul listării aces-tora, în condiţiile în care menţinerea acestora ar fi putut conduce la aplicarea unui regim inechitabil de transparenţă, care ar fi putut afecta strategiile investiţionale ale acestei categorii de emitenţi aflaţi într-un mediu puternic concurenţial".

Presiunile SIF-urilor pentru eliminarea regulilor speciale de raportare s-au înteţit după listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti, pentru care BVB nu a emis aceleaşi cerinţe de transparenţă ca în cazul societăţilor de investiţii financiare.

SIF-urile au negat că vor să fie mai puţin trans-parente, susţinând că, în unele cazuri, sunt dezavantajate în faţa competitorilor, pentru că trebuie să dea curs cerinţelor de raportare ale Bursei.

În ciuda acestui lucru, unii participanţi la piaţă sus-ţin că cerinţele de raportare impuse SIF-urilor ar fi trebuit menţinute, dat fiind că ele au urmărit transparentizarea societăţilor de investiţii financiare.

Adrian Mănăilă, fost membru în Consiliul de Administraţie la BVB, ne-a declarat: "În 1999, când s-au instituit cerinţele speciale de raportare la SIF-uri, existau suspiciuni privind unele tranzacţii pe care le făceau acestea, pe ochi frumoşi. Cerinţele de raportare erau menite să facă SIF-urile mai transparente şi să supună scrutinului tranzacţiile societăţilor de investiţii financiare. Erau măsuri care sporeau încrederea investitorilor în cele cinci societăţi. Poate nu ar fi fost rău ca şi Fondul Proprietatea să fie nevoit să se conformeze acestor cerinţe, în loc ca SIF-urile să ceară să fie scoase tocmai pentru că ele nu se aplică şi Fondului".

Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, nu crede că SIF-urile vor face rabat de la transparenţă de acum încolo, mai ales că din 1999 încoace arbitrul pieţei de capital a elaborat reguli de transparenţă.

Domnul Stere Farmache ne-a declarat: "În 1999, Comisia de înscriere la cotă a BVB a stabilit cerinţe de raportare speciale pentru SIF-uri, fiind pentru prima dată când astfel de instituţii financiare erau admise la tranzacţionare la BVB, fără a face o fundamentare foarte riguroasă. Au existat solicitări din partea SIF-urilor să se alinieze la standardele de raportare aplicabile la nivel european, precum şi celor aplicabile emitenţilor similari listaţi la BVB, precum FP sau STK. Nu cred că SIF-urile vor face rabat de la transparenţă, între timp legea a fost modificată, iar CNVM a dezvoltat reguli adecvate de transparenţă pe care SIF-urile trebuie sa le respecte. În 1999, în absenţa unor reglementări specifice emise de CNVM, Comisia de înscriere la cotă a particularizat cerinţele de raportare, însă, în prezent, este nevoie de armonizarea şi uniformizarea cerinţelor pentru a avea un tratament unitar şi a evita orice discriminare între emitenţii cotaţi la BVB".

Cerinţele de transparenţă şi raportare privind activele, investiţiile şi datoriile ale AOPC-urilor

În conformitate cu prevederile Codului BVB - operator de piaţă, AOPC-urile listate pe piaţa reglementată au obligaţia de a întocmi şi publica rapoarte trimestriale, semestriale şi anuale privind Situaţia activelor şi obligaţiilor şi Situaţia detaliată a investiţiilor, la sfârşitul perioadei de raportare - în forma prezentată în reglementările CNVM în materie, care însoţesc raportările aferente perioadelor respective (raportul anual, semestrial, trimestrul 1, trimestrul 3) - precum şi rapoarte lunare cu privire la valoarea activului net.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Au inceput Farmache si cu Tepes sa achite datoriile fata de sifuri. asta era una din conditiile raminerii lui Farmache in functie. Si al impingerii in fata a gruparii cvasiincompetente Tzepes. Sa se dea liber la jaf. Ca erau stinsi baietii de la SIF-uri. Si s-a scumpit tare benzina nu?

    1. vine aga, putetii schimba atunci cate ceva. si chiar trebuie. dar intai sa scapam de papagal. si apoi tepuiti pe cine veti dori.

    Ati vazut? Banca la care sunt sefi doi "granzi" ai pietei de capital, Farmache si Oprescu are un procent de notorietate de 2%, conform unui somdaj recent. Ce va asteptati de la BVB? Si notorietatea pe care o are BVB va fi dusa de echipa actuala pe teritoriul negativ....O clica....

    Deci in loc ca FP si stk sa se alinieze la criteriile de transparenta ale SIF-urilor, mai bine se elimina aceste criterii. SUPER, faina piata avem. Si se mai mira lumea ca nu avem investitori, ca nu se fac tranzactii....

    Uniformizarea regulilor e un demers corect. Hai sa nu mai vedem conspiratii la tot pasul.

    1. nu noi vedem conspiratii ci ele pur si simplu exista.

    In hol la BGS, Oprea isi intreaba oglinjoara " oglinjoara, oglinjoara..cine-i papagalul de afara? Iar oglinda ii raspunde : Nu stiu! Nu stiu!..si nici nu as vrea sa stiu!!! duca-se ca vantul si ca gandul! de papagal

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb