SIF2 Moldova va distribui un dividend brut de 0,05 lei/unitate

A.A.
Piaţa de Capital / 27 aprilie 2018

SIF2 Moldova va distribui un dividend brut de 0,05 lei/unitate

ASF nu este de acord cu schimbarea denumirii societăţii

Acţionarii SIF2 Moldova au decis, la Adunarea Generală de vineri, distribuirea unu dividend brut/acţiune de 0,05 lei, dar şi aprobarea derulării unui program de răscumpărare a acţiunilor proprii în scopul reducerii capitalului social, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

SIF Moldova intenţionează să răscumpere maxim 11.000.000 acţiuni (1,09% din capitalul social), la un preţ maxim de 2,5 lei/unitate.

Totodată, acţionarii SIF2 au decis schimbarea denumirii, din Societatea de Investiţii Financiare Moldova, în First Romania Capital Invest.

Într-un comunicat ulterior, compania a precizat, însă, că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a fost de acord cu această modificare. SIF2 a transmis că a desfăşurat o corespondenţă de specialitate şi au avut loc întâlniri formale şi informale cu ASF, înainte şi după propunerea schimbării denumirii în FIRST ROMÂNIA CAPITAL INVEST pe ordinea de zi a Adunării Generale: "Deşi iniţial propunerea noastră părea să fie privită favorabil, formal, poziţia finală a ASF a fost aceea că nu ar fi posibilă schimbarea denumirii, invocându-se rămânerea în vigoare a unei prevederi din Legea nr 133/1996 de transformare a fostelor Fonduri al Proprietăţii Private care stipulează că FPP II Moldova se va numi "Societatea de Investiţii Financiare Moldova S.A." SIF Moldova a adus argumente juridice solide, cu sprijinul a două case de avocatură cu experienţă, în susţinerea faptului că actionarii sunt singurii îndreptăţiţi să hotărască ce denumire are o societate cu capital privat 100%, în conformitate cu Legea societăţilor comerciale şi nici o altă prevedere legală nu interzice această decizie. Apreciem că nici măcar L133/1996 nu interzice o altă denumire şi, în orice caz, această lege a avut prevederi tranzitorii care au fost demult modificate de legislaţia specială privind piaţă de capital, şi în final de legislaţia AFIA. Deşi punctul de vedere al ASF nu este considerat chiar de către Autoritate "un act oficial de interpretare în condiţiile legii", înţelegem că, dacă am înainta o cerere de autorizare a Actului constitutiv conţînând nouă denumire, ar fi probabilă respingerea acesteia pe motivele mai sus menţionate. Mai mult, conform prevederilor art. 1 (3) din Legea nr. 297/2004 ASF are în competenţă aplicarea prevederilor acestei legi precum şi a celorlalte prevederi legale privind piaţa de capital. Legea nu a protejat denumirile unor entităţi autorizate ci a protejat activităţile acestora, stabilind interdicţia de a desfăşura activităţi. Prin urmare, entitatea poate să poarte orice denumire doresc acţionarii. Sub controlul ASF este doar organizarea desfăşurării activităţii acestei entităţi. Raport curent conform: Legii 24/2017, Reg. CNVM nr. 1/2006 Dată raportului: 27.04.2018 Piaţă reglementată pe care se tranzacţionează valorile mobiliare emise: Bursă de Valori Bucureşti, ctg. Premium 2 Constatăm astfel că, deşi actionarii s-au pronunţat cu un vot covărşitor în favoarea schimbării denumirii în FIRST ROMÂNIA CAPITAL INVEST (reprezentând 70,28% din voturile exprimate ), pentru moment, nu putem duce la îndeplinire această hotărâre".

În comunicat, SIF2 a solicitat finalizarea şi transmiterea cu celeritate către Legislativ a proiectului de Lege a fondurilor de investiţii alternative, care elimina prevederi anacronice de natură a bloca o simplă schimbare de nume, sau care impietează asupra proprietăţii private prin pragul de deţinere de 5%.

SIF2 a raportat un profit net de 164,8 milioane lei, în 2017, în creştere cu 33,65% faţă de rezultatul anului anterior. Activele totale deţinute de

SIF Moldova, la 31 decembrie 2017 în valoare de 1.880 milioane lei, au crescut cu 9,38% faţă de anul 2016, ca efect al creşterii valorii juste a activelor financiare, a arătat compania într-un raport. În cadrul activelor totale, ponderea o deţin activele financiare respectiv 96,62% (2016: 91,77%), cuprinzând în principal activele financiare disponibile pentru vânzare.

Veniturile din dividende, dobânzi şi alte venituri la 31 decembrie 2017, în sumă de 80,1 milioane lei, au scăzut cu 35,19% faţă de cele realizate în anul 2016. Compania precizează că reducerea este determinată în principal de veniturile din dividende, în scădere cu 38,29% raportat la nivelul realizat în anul 2016.

Acţiunile SIF Moldova au crescut cel mai mult dintre SIF-uri, în 2017, cu 80,77%, acestea dând şi cel mai bun randament cu tot cu dividende, de 86,41%. Pentru această performanţă, SIF2 a cheltuit cu dividendele 44,9 milioane de lei, 25 de milioane de lei, într-o ofertă de răscumpărare, şi 2,12 milioane de lei, pentru răscumpărări în piaţă, totalizând 72,1 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb