Pieţele cripto au rămas stabile săptămâna trecută, în ciuda ultimelor cifre PPI şi CPI din SUA, care arată că inflaţia din cea mai mare economie a lumii continuă să scadă şi că este din ce în ce mai probabil ca Rezerva Federală să reducă ratele dobânzilor la următoarea sa reuniune din septembrie, spune Simon Peters, analist eToro.
Potrivit sursei citate, în prezent, pieţele anticipează în principal o reducere de 0.25% la reuniunea din septembrie, urmată de reduceri potenţial mai agresive la reuniunile din noiembrie şi decembrie, ceea ce ar putea provoca o creştere a preţurilor activelor de risc în lunile următoare şi anul viitor.
Capitalizarea totală a pieţei cripto este în prezent de 2,1 trilioane de dolari, cu o dominaţie a pieţei bitcoin (cu un procent de 56% din ea) şi cu bitcoin tranzacţionat în prezent la 60.850 de dolari.
Investitorii instituţionali au profitat de volatilitatea scăzută de pe pieţele cripto săptămâna trecută. În mod specific, companii listate precum MARA (Marathon Digital) şi Metaplanet au adoptat strategii de deţinere a bitcoin ca activ de rezervă de trezorerie, majorându-şi deţinerile în criptoactiv.
MARA a achiziţionat 4.144 bitcoin (249 milioane de dolari) săptămâna trecută, ducând rezerva sa strategică totală de bitcoin la peste 25.000 bitcoin. Metaplanet a cumpărat încă 57,10 bitcoin, în valoare de aproximativ 500 de milioane de yeni (3,4 milioane de dolari), ducând deţinerile sale totale la 303,095 bitcoin (18,03 milioane de dolari).
În plus faţă de companiile enumerate mai sus care au cumpărat bitcoin, declaraţiile 13-F publicate de băncile de investiţii Goldman Sachs şi Morgan Stanley săptămâna trecută arată că acestea au adăugat ETF-uri bitcoin de tip spot din SUA la deţinerile lor.
Săptămâna aceasta, de joi până sâmbătă, are loc Simpozionul anual Jackson Hole, care va reuni bancheri centrali şi factori de decizie politică din întreaga lume.
Comentariile şi discursurile bancherilor centrali şi ale altor oficiali influenţi ar putea crea o volatilitate semnificativă atât pe pieţele tradiţionale, cât şi pe cele cripto.
Goldman Sachs debutează pe piaţa ETF bitcoin de tip spot investind 420 de milioane de dolari
Goldman Sachs şi-a făcut debutul pe piaţa ETF bitcoin de tip spot, dezvăluind deţineri ETF bitcoin de tip spot în valoare de 420 de milioane de dolari în recenta sa declaraţie 13-F la SEC.
Cea mai mare deţinere de ETF bitcoin de tip spot este de 238,7 milioane de dolari, aproape 7 milioane de acţiuni ale iShares Bitcoin Trust ETF al BlackRock, ceea ce face din Goldman Sachs al treilea cel mai mare deţinător instituţional de IBIT, fiind urmat doar de fondurile speculative Millennium Management şi Capula Management.
În mod similar, Morgan Stanley a dezvăluit deţineri de 5.500.626 de acţiuni (187,8 milioane de dolari) in fondul ETF bitcoin de tip spot al BlackRock în declaraţia 13-F de la sfârşitul trimestrului, făcând, de asemenea, din banca de investiţii unul dintre primii cinci deţinători instituţionali de IBIT.
Pe lângă deţinerile în IBIT, Goldman Sachs a dezvăluit, de asemenea, expuneri notabile la alte ETF-uri bitcoin de tip spot, inclusiv in FBTC de la Fidelity (1.516.302 acţiuni în valoare de 79,5 milioane de dolari), fondul BTCO de la Invesco Galaxy (940.443 acţiuni, 56,2 milioane de dolari), şi fondul GBTC de la Grayscale (660.183 acţiuni, 35,1 milioane de dolari).
Va fi interesant de văzut în următoarele raportări 13-F dacă atât Goldman Sachs, cât şi Morgan Stanley şi-au redus deţinerile de ETF bitcoin de tip spot, având în vedere scăderea preţului bitcoin, sau au cumpărat scăderea şi au adăugat la deţinerile lor.
13-F este un raport trimestrial depus la SEC de către toţi managerii de investiţii instituţionali cu cel puţin 100 de milioane de dolari în active în administrare pentru a-şi dezvălui deţinerile. Formularele trebuie să fie depuse în termen de 45 de zile de la ultima zi a trimestrului.
Riot îşi majorează participaţia în rivalul Bitfarms care activează în domeniul minier
Riot a anunţat săptămâna trecută o nouă achiziţie de 1.000.000 de acţiuni Bitfarms, ajungând astfel la o deţinere totală de 84.293.054 de acţiuni, aproximativ 18,68% din total.
La fel ca în săptămânile anterioare, acţiunile Bitfarms au fost achiziţionate de Riot prin achiziţii pe piaţa bursieră Nasdaq şi alte tranzacţii pe piaţa liberă.
La începutul săptămânii, Bitfarms a anunţat că Nicolas Bonta, fondator şi fost preşedinte, s-a retras din consiliul de administraţie, după ce a fost în centrul luptei de preluare dintre Riot şi Bitfarms.
Povestea (şi potenţiala achiziţie a Bitfarms de către Riot) este în curs de desfăşurare.