Simtel înregistrează venituri de 98,1 milioane de lei şi profit net de 6 milioane de lei în primul semestru din 2024

R.S.
Piaţa de Capital / 10 septembrie

Mihai Tudor, CEO Simtel

Mihai Tudor, CEO Simtel

Simtel, grup de inginerie şi tehnologie listat pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti şi lider naţional în domeniul energiei regenerabile, raportează, la nivel consolidat, venituri operaţionale de 98,1 milioane de lei în primul semestru din 2024, în scădere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi un profit net de 6 milioane de lei, în scădere cu 9% comparativ cu primele şase luni din 2023. Scăderile înregistrate la nivelul primelor şase luni din 2024 sunt determinate de tranziţia efectuată de companie în acest an către proiecte de dimensiuni mult mai mari, cu o dinamică diferită a implementării, ceea ce se transpune prin generarea de încasări în partea a doua a anului, pe măsura închiderii şi facturării proiectelor către beneficiari, conform unui comunicat transmis redacţiei.

"Primul semestru al anului a continuat să fie unul dinamic pentru activitatea noastră, în contextul în care am făcut paşi importanţi în direcţia proiectelor de dimensiuni mari, cu un impact semnificativ pe termen lung. Această tranziţie către proiecte mai complexe şi de anvergură este esenţială pentru consolidarea poziţiei Simtel pe piaţa energiei regenerabile, asigurându-ne că putem răspunde cerinţelor în creştere ale sectorului şi ale clienţilor noştri. Deşi veniturile raportate pentru primele şase luni reflectă temporar o scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, suntem încrezători că rezultatele finale din acest an vor confirma beneficiile abordării noastre. Implementarea proiectelor de dimensiuni mult mai mari şi diversificarea liniilor de business, alături de expansiunea portofoliului de parcuri fotovoltaice şi de stocare a energiei, ne oferă o bază solidă pentru dezvoltarea viitoare. Prin urmare, continuăm misiunea de a dezvolta proiecte sustenabile, care să contribuie la tranziţia către un sistem energetic mai verde şi mai eficient, în beneficiul tuturor părţilor interesate", a declarat Mihai Tudor, CEO şi membru executiv al Consiliului de Administraţie al Simtel Team, potrivit comunicatului.

La nivelul veniturilor operaţionale, GES Furnizare SRL, entitate în care Simtel Team S.A. deţine o participaţie de 62%, a generat în primul semestru din 2024 venituri operaţionale în valoare de 14,5 milioane de lei, o creştere remarcabilă având în vedere că 2024 este primul an de funcţionare al companiei. De asemenea, în S1 2024, Simtel Solar SRL, entitate din Republica Moldova, deţinută integral de Simtel S.A., a generat venituri de 6,5 milioane de lei, pe fondul închiderii în prima jumătate a anului a unor proiecte începute în 2023.

În ceea ce priveşte veniturile operaţionale generate în S1 2024 de celelalte entităţi din cadrul grupului, Simtel Team S.A a generat venituri operaţionale de 79 de milioane de lei, ANT Power Energy SRL - 4,7 milioane de lei, Agora Robotics SRL - 1,6 milioane de lei, iar Custom Software Solutions - 125 mii de lei.

În primul semestru din 2024 şi ulterior acestei perioade, Simtel a semnat două contracte semnificative în valoare de 19 milioane de euro (în cadrul unei asocieri în care Simtel deţine 50% din beneficii şi pierderi), respectiv, 66 de milioane de lei, pentru construirea de centrale electrice fotovoltaice. De asemenea, ulterior finalizării centralei fotovoltaice proprii de la Salonta, cu o capacitate instalată de 5,35 MWp DC (putere maximă la nivelul panourilor), Simtel a semnat un contract de tip PPA (Power Purchase Agreement) cu GES Furnizare SRL (GES), entitate din grupul Simtel, prin care va livra către GES o cantitate anuală de energie electrică de 6.500 MWh. Această energie va fi ulterior furnizată de către GES clienţilor finali din portofoliu.

În ceea ce priveşte stadiul proiectelor privind parcurile fotovoltaice proprii, în primele şase luni din 2024, Simtel a achiziţionat două proiecte aflate în stadiul de gata de construcţie, Salonta şi Iacobeni. Parcul fotovoltaic din Salonta este deja implementat, iar pentru cel din Iacobeni, cu o capacitate instalată planificată de 5,38 MWp DC, compania estimează că va fi implementat pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie 2024. În prezent, Simtel deţine şapte proiecte de parcuri fotovoltaice, care la momentul finalizării vor avea o putere instalată totală de peste 80 MWp şi vor genera anual o producţie de peste 107 GWh, se menţionează în comunicat.

În paralel cu implementarea parcurilor fotovoltaice proprii, Simtel a început şi dezvoltarea unui portofoliu de parcuri de stocare a energiei, prin care urmăreşte consolidarea poziţiei în domeniul energiei regenerabile, aceste parcuri reprezentând un element esenţial în tranziţia către un sistem energetic sustenabil şi eficient. În prezent, Simtel deţine şi dezvoltă patru parcuri de stocare a energiei cu o capacitate totală de peste 90 MWp. Compania estimează că o parte dintre acestea vor fi implementate în a doua parte a anului 2025 şi pe parcursul anului 2026. Stocarea energiei permite echilibrarea fluctuaţiilor inevitabile în producţia de energie din surse regenerabile, asigurând o alimentare constantă şi stabilă în reţea. Aceasta contribuie la creşterea fiabilităţii furnizării de energie, precum şi la optimizarea costurilor pe termen lung, prin posibilitatea de a folosi energia în momentele în care cererea pentru energie este la un nivel extrem de ridicat.

În primul semestru din 2024, Agora Robotics, entitate în care Simtel deţine o participaţie de 51%, a lansat în versiune comercială primul robot autonom industrial dezvoltat şi produs în România sub denumirea Sweep. Robotul este destinat curăţării podelelor dure cu aplicabilitate în depozite, fabrici, hoteluri, spaţii comerciale, gări, aeroporturi, spitale etc. În România, suprafaţa estimată a acestor spaţii depăşeşte 16 milioane de metri pătraţi. Agora Robotics vizează ca până la finalul anului curent să vândă primii astfel de roboţi pe piaţa locală. Planul conducerii Agora Robotics este ca din 2025, robotul Sweep să fie vândut şi la nivel internaţional.

Simtel Team este listată pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti începând cu data de 12 august 2024 şi se tranzacţionează sub simbolul SMTL, se precizează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 5 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Sefii SIMTEL au promis in raport ca in Sem 2 vor obtine cea mai mare parte a incasarilor si profitului. In toate declaratiile, ei se jura pe rosu ca vor realiza BVC in 2024. Sa-i credem pe cuvânt?

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Și eu mă așteptam să raporteze

      mai bine, pe baza declarațiilor din semestrul 1. 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Evaluare 420 M, a fost 550!

      Chiar daca fac profitul de 35 M cum sustin ei tot e PER 12 intr-un domeniu care e in Boom si stim ce vine dupa! 

      Doar ca 35 M e pe consolidat iar pe Simtel SA e si mai putin. 

      Acum. din 6 M doar 3,4 M pe firma listata. Asa ca atentie la modelul TTS cand va veni vorba de dividend si ce vad actionarii.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Cand se scria pe aici ca se raceste prin saturatia piata instalarilor pe acoperis si ca SMTL o sa faca venituri din parcurile proprii, prin vanzare energie care prin scaderea pretului o sa reduca perspectivele de profit...

    Acum vedem in sit. fin. indiviaduale, scadere 33% la venituri si 43% la profit. Deci activitatea cu care a atras SMTL investitorii s-a cam dus spre profit mic de tot fata de capitalizarea de piata. Ok ei sustin ca au proiecte mari si le incheie spre sfarsitul anului. Poate, dar atentie ca dupa instalarile pe acoperis, la anul se raceste si cu ibstalarile in camp, cu pretul energiei in jos nu prea mai au mare rentabilitate plus atingerea capacitatii suportate de retea si de consum, echilibrare. 

    O sa cam fie cum se vede si la masinile electrice, a trecut perioada entuziastilor.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Ce sa se răcească că până in anul 2030 sunt prevăzute noi centrale solare.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb