• Riscurile creditării rămân însă ridicate
Agenţia de evaluare financiară Moody"s consideră că sistemul bancar din România beneficiază de o perspectivă stabilă într-o economie sub-bancarizată cu perspective bune de creştere, însă riscurile creditării rămân ridicate, a anunţat, ieri, agenţia de rating. "Ratingurile de putere financiară ale băncilor reflectă mediul operaţional în curs de îmbunătăţire, cu alinierea politică şi economică la Uniunea Europeană şi performanţe economice solide date de creşterea sistemului bancar", spune analistul Moody"s Constantinos Kypreos, autorul raportului pe România. Datorită implicării active a băncilor străine pe piaţa din România, nivelul experienţei în domeniu a crescut, contribuind la dezvoltarea reţelelor. Alte efecte au fost întărirea sistemului bancar în ceea ce priveşte tehnologia folosită, strategiile de produs, transferul de experienţă bancară şi sprijinul financiar necesar.
În acelaşi timp, ratingurile actuale reflectă perspectiva negativă dată de riscul mare al creditării generat de operaţiunile bancare. Moody"s remarcă o creştere anuală de 42% a creditării în ultimii trei ani, incluzând o mare parte de împrumuturi în valută. Sistemele de gestionare a riscurilor sunt încă în curs de dezvoltare.
Există progrese semnificative din ultimii ani în domeniile de reglementare şi supraveghere din sistemul bancar românesc, însă, potrivit analiştilor Moody"s, este nevoie de noi îmbunătăţiri în aceste arii. Piaţa din România are nevoie de o supraveghere concentrată pe aspectele calitative ale activităţii bancare şi, în mod deosebit, de îmbunătăţirea capacităţilor de evaluare a riscului.
"Nivelul financiar actual al băncilor ar putea duce la ratinguri de putere financiară mai bune, cu un nivel relativ scăzut al creditelor neperformante, profitabilitate adecvată şi niveluri puternice pentru capital şi lichiditate", a mai spus Kypreos. "Totuşi, vedem riscuri legate de durabilitatea sau capacitatea suficientă pe termen lung a unora din aceşti indici", a continuat analistul Moody"s.
Profitabilitatea sistemului bancar din România este acum în scădere, din cauza presiunilor asupra ratelor dobânzii (rate în scădere, rezerve minime ridicate şi competiţia tot mai acerbă), au arătat analiştii Moody"s. Expansiunea reţelelor instituţiilor financiare din România generează costuri suplimentare mai mari. "În plus, Moody"s remarcă o posibilă deteriorare a indicatorilor care descriu calitatea activelor, pe măsură ce portofoliile de credite ajung la maturitate şi mediul dă semne de volatilitate, în timp ce nepotrivirile din profilul maturităţii activelor sau a obligaţiilor de plată indică nevoia băncilor de a diversifica şi extinde baza de finanţare", a subliniat raportul agenţiei.
Moody"s a atribuit celor mai mari trei bănci din România (Banca Comercială Română, Banca Română pentru Dezvoltare şi Raiffeisen) ratinguri ale depozitelor în monedă străină de "Baa3" pe termen lung şi "P-3" pe termen scurt, mai mari decât ar arăta indicatorii de putere financiară ai agenţiei. Aceste ratinguri sunt stabilite la nivelul plafonului de ţară al României, ceea ce echivalează cu un rating maxim în acest caz. Calificativele instituţiilor financiare au o perspectivă stabilă. Acestea arată că băncile mari sunt considerate prea importante ca să dea greş, aşadar există o probabilitate mare că ar beneficia de sprijin puternic din partea autorităţilor dacă ar fi nevoie. În plus, acţionarii străini sunt puternici şi este de aşteptat ca aceştia să sprijine financiar subsidiarele române în caz de nevoie. Ratingul de plafon al României ţine în loc pe cele atribuite băncilor pentru depozitele în monedă străină.
Potrivit ultimelor date prezentate de Banca Naţională a României (BNR), în prezent există 37 de bănci pe piaţa românească, acestea gestionând, la finele lunii septembrie 2006, active de 151,64 miliarde lei (42,91 miliarde euro). Activele bancare au crescut în primele trei trimestre ale anului trecut cu aproape 18,4% faţă de sfârşitul lui 2005