Situaţia este încă incertă în Ucraina

V.B.
Internaţional / 23 februarie 2014

Situaţia este încă incertă în Ucraina

Până la închiderea ediţiei de ieri a ziarului BURSA, situaţia politică din Ucraina era încă incertă, deşi nu au mai fost raportate violenţe, ultimele informaţii transmise de presa din Republica Moldova arătând că preşedintele Viktor Ianukovici (refugiat, cel mai probabil, în oraşul Harkov, din estul ţării) nu are de gând să demisioneze, în ciuda faptului că Rada Supremă l-a demis, tot ieri.

Victor Ianukovici a calificat evenimentele drept "lovitură de stat", susţinând că nu are de gând să îşi dea demisia, a transmis, la prânz, consilierul său, Ana Gherman. Anunţul a fost făcut după ce reprezentantul preşedintelui Ucrainei din Rada Supremă afirmase că Ianukovici şi-ar fi depus demisia.

"Încearcă să mă sperie şi să mă înduplece să demisionez, dar nu am de gând să îmi dau demisia", a citat Ana Gherman declaraţia preşedintelui.

Mai târziu, în cursul după-amiezii, a apărut pe Internet o înregistrare video, conţinând o declaraţie făcută de preşedinte, în direct, la un post TV ucrainean: "Nu am de gând să demisionez şi să plec din ţară. Nu mă tem. Sunt un preşedintele ales legal".

Ianukovici a anunţat că preşedintele Parlamentului, Vladimir Rîbak, care şi-a dat demisia în dimineaţa zilei de sâmbătă, a fost bătut şi se recuperează la Doneţk, adăugând că parlamentarii din Partidul Regiunilor au demisionat sub presiune. Preşedintele a adăugat că Rada Supremă a adoptat decizii ilegale şi, de aceea, nu are de gând să semneze nimic.

În locul lui Vladimir Rîbak, a fost ales Aleksandr Turcinov, din partidul Iuliei Timoşenko, Batkivşcina. De asemenea, ministru interimar de Interne va deveni Arseni Avakov, alt reprezentant al opoziţiei.

Iulia Timoşenko a fost eliberată

Tot în Harkov, în jurul orei 18, Iulia Timoşenko a părăsit spitalul în care era internată. În jurul prânzului, parlamentul votase, cu 322 de sufragii, "eliberarea imediată a Iuliei Timoşenko pe baza unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului", după cum a anunţat pentru AFP deputatul Viktor Şveţ, jurist al partidului Batkivşcina, din care face parte Iulia Timoşenko.

Fica Iuliei Timoşenko a anunţat că pleacă la Harkov, mulţumind cetăţenilor ucraineni, comunităţii internaţionale şi deputaţilor pentru eforturile depuse pentru eliberarea mamei sale.

Ieri şi astăzi au fost declarate zile de doliu în memoria celor ucişi în Euromaidan.

În dimineaţa zilei de ieri, era linişte în Maidan, fiind ţinute slujbe religioase pentru cei care şi-au pierdut viaţa, potrivit unei relatări de la faţa locului, în exclusivitate pentru ziarul BURSA. În piaţă, se aflau numai bărbaţi. Proteste aveau loc şi în estul ţării. Tot în dimineaţa de ieri, reşedinţa preşedintelui Viktor Ianukovici a fost deschisă pentru vizite, potrivit relatărilor din Kiev.

Preşedintele Ianukovici a semnat, vineri, un acord cu reprezentanţii opoziţiei, pentru încetarea crizei politice, după ce violenţele începute marţi s-au soldat cu aproape 80 de morţi, potrivit AFP.

Principalele prevederi ale documentului sunt: încetarea violenţelor, anchetă privind vinovaţii, restaurarea Constituţiei din 2004, guvern de uniune naţională şi alegeri prezidenţiale anticipate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb