Sobolewski, la prima înfruntare cu acţionarii

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 aprilie 2014

Sobolewski, la prima înfruntare cu acţionarii

Soft-ul Depozitarului - subiect de examen, pentru noul CEO

Update 10:40 AGA BVB nu a întrunit cvorumul

Adunarea Generală a Acţionarilor BVB nu s-a întrunit astăzi din lipsă de cvorum.

Acţionarii prezenţi la şedinţă aveau deţineri cumulate de 32,54% din capitalul BVB, condiţia de cvorum pentru ţinerea AGA fiind de 50%. Adunarea Generală urmează să se ţină mâine la a doua convocare.

---

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, va da faţă cu acţionarii instituţiei, pentru prima dată în cadru oficial, la Adunarea Generală, programată pentru astăzi, în cazul în care şedinţa se va ţine la prima convocare, aşa cum se aşteaptă mai multe voci din piaţă.

Venit pe un val de simpatie la conducerea BVB, Sobolewski şi-a mai pierdut din suporteri pe drum, cel mai vizibil conflict în care a intrat fiind cel legat de selecţia unui nou soft la Depozitarul Central, subiect asupra căruia vor decide, până la urmă, acţionarii BVB.

Bursa a propus recent dezvoltarea unei soluţii "in-house" destinată migrării la platforma paneuropeană "Target2-Securities", arătând că investiţia într-un nou soft nu se justifică, însă numai după ce mai multe voci din piaţă au susţinut că Ludwik Sobolewski ar fi solicitat Depozitarului Central să ceară o ofertă şi providerului Nasdaq OMX.

AGA Depozitarului de la finalul lunii martie nu a decis nimic în privinţa providerului IT, în condiţiile în care acţionarul majoritar, reprezentat de Ludwik Sobolewski, s-a abţinut de la vot, deşi solicitase convocarea AGA, atitudine care i-a deranjat pe unii dintre acţionarii minoritari.

După acele întâmplări, la solicitarea unui grup de acţionari - "Raiffeisen Capital&Investment", "Vienna Investment Trust", "Rombell Securities", "Eastern Securitites", "BRD Group Societe Generale", "Eldainvest" şi "Raiffeisen Asset Management" - convocatorul AGA de la BVB a fost completat cu propunerea aprobării achiziţionării de către Depozitarul Central a unui nou sistem IT, în limita sumei de 3,86 milioane de euro şi mandatarea DC pentru alegerea furnizorului.

Decizia acţionarilor pe acest subiect ar trebui să arate, într-o măsură, şi susţinerea pentru Ludwik Sobolewski.

Unii brokeri din piaţă consideră că Bursa nu ar trebui să cheltuiască, în acest moment, câteva milioane de euro pentru un nou soft şi ar susţine propunerea BVB pentru dezvoltarea unei soluţii IT "in-house". Alţii apreciază că, de fapt, această variantă ar reprezenta, de fapt, o tragere de timp, care ar periclita selecţia deja făcută la Depozitar.

Reprezentanţii Depozitarului Central au explicat că decizia este una strategică, de care depinde viitorul pieţei de capital româneşti, în condiţiile schimbărilor preconizate pe plan european.

Votul pe listă pentru alegerile de la societăţile din grup - metodă contestabilă

Un alt subiect controversat de la AGA BVB este şi procedura de vot pentru conducerile societăţilor din grupul Bursei. BVB a propus o metodă nouă - votul pe liste -, în timp ce grupul de acţionari care a solicitat modificarea convocatorului doreşte o nouă procedură, întrucât apreciază că metoda propusă de conducerea BVB este nefuncţională.

Unele voci din piaţă susţin că procedura propusă de BVB este contestabilă, în condiţiile în care nu este clar cum vor fi aleşi administratorii societăţilor din grup (Depozitarul Central şi Casa de Compensare Bucureşti), în condiţiile în care pe liste sunt mai mulţi membri decât numărul necesar.

În plus, BVB a propus, pe lista candidaţilor pentru Consiliul de Administraţie al DC, patru candidaţi, care în acest moment, sunt incompatibili, potrivit normelor ASF. Aceştia sunt Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, şi trei administratori BVB - Stere Farmache, Adrian Lupşan şi Robert Pană. Unii susţin că şi candidaţii pentru funcţiile de conducere ar trebui să fie compatibili în momentul propunerii lor.

Se pare că BVB şi-a calculat că Autoritatea de Supraveghere Financiară va elimina incompatibilităţile, potrivit unui proiect de normă care a fost în dezbatere, recent. Nu a fost luată, însă, nicio decizie încă.

Acţionarii BVB vor mai decide, în şedinţă, şi asupra rezultatelor financiare şi distribuirii profitului de anul trecut.

Conducerea Bursei a propus distribuirea unui dividend brut de 1,1777 lei/acţiune aferent profitului de anul trecut.

BVB a propus repartizarea a 95% din câştigul de 9.484.404 lei, înregistrat anul trecut.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat anul 2013 cu un profit net cu 11% mai mare faţă de 2012, pe fondul unei cifre de afaceri de 24,3 milioane lei, cu 40% peste nivelul înregistrat în anul precedent, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de companie.

ASF: Fondurile ING au depăşit dASF: Fondurile ING au depăşit deţinerea limită la BVB

Autoritatea de Supraveghere Financiară a obligat mai multe fonduri ING, care deţin împreună 5,967% din Bursa de Valori Bucureşti, să revină la o participaţie sub 5%, limita legală, în termen de trei luni de zile.

Fondurile sunt Fondul de Pensii Administrat Privat ING, Fondul de Pensii Facultative ING Optim, Fondul de Pensii Facultative ING Activ şi ING International Romanian Equity.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. are ing contraparte in szobo

    Prounerile BVB pentru CA al DC sunt geniale. Mai ales cea a Dlui Stere Farmache. Cu el lucrurile vor ramine la fel. Adica nicicum. Girate de geniul juridic si nu numai al Dlui. Robert Pana.Nu conteaza ca sunt incompatibili. Sunt geniali.Si suntem in Romania. Sa nu fie si ei putin incompatibili vreo 4 ani?

    1. Ce sa faca si el? Ce a facut Mai mereu.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb