"Sobolewski şi românii"

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 aprilie 2014

Victoria lui Jan Sobieski, regele Poloniei, contra turcilor în bătălia de la Viena - pictură de Jan Matejko (1838-1893).

Victoria lui Jan Sobieski, regele Poloniei, contra turcilor în bătălia de la Viena - pictură de Jan Matejko (1838-1893).

- dramă comică într-un act după o idee de Costache Negruzzi şi alta de Make -

Anul Domnului nu mai este 1686, ci 2014. Spre deosebire de Sobieski, Sobolewski nu mai este supărat pe Dimitrie Cantemir, ba dimpotrivă, soarbe adesea cu încîntare arta muzicală a marelui european, Kantemiroglu, "Kitabu "Ilmi'l-Musîkî'ala vechi'l-Hurufat", în interpretarea rafinată a lui Jordi Savall. Pe cineva este el, totuşi, supărat şi anume pe ziarul "BURSA". Şi cum să nu fie supărat şi necăjit vestitul conducător? El, Sobolewski, urmaşul lui Sobieski, fala leşilor, eroul creştinătăţii, mîntuitorul Vienii, să fie nevoit pentru a doua oară a da pas turcilor şi tătarilor ăstora de ziarişti români şi a se retrage dinaintea lor cu oastea ticăloşită de lipsa de merindă, horopsită de duşmanii care îi urmează mişeleşte, fără a îndrăsni să-şi deie pept făţiş cu el şi fac pradă tot ce cade, tot ce rămîne pe urmă.

Jocul deosebirilor continuă! Sobieski a luat cu asalt cetăţuia Neamţu, Sobolewski a primit de-a moaca castelul BVB, cu toată muniţia şi merinda aferente! E adevărat, nu se aflau acolo toate averile domnilor şi boierilor moldoveni, puse la loc sigur, la vreme de restrişte şi război, cum umbla vorba prin tîrg, dar ceva, ceva tot era de ros, măcar cît un salariu bunicel şi ceva bonificaţii, inclusiv acţiuni la bursa pe care chiar domnia sa cabulipsea să o conducă. De la chichirezu aista avea să i se tragă ponosul, falnicului leş. Cînd îi era dumnealui lumea mai dragă şi se dedulcea mai cu merchez la chiseaua cea plină cu dulceţuri a plaiurilor dîmboviţene, se trezi deodată sub ploaia de pietroaie, bolovani, bombarde şi întrebări ale ziarului "Bursa".

- La porţi flăcăi!, zise bătrînul Make. Deschiaţi-le şi grămădiţi bolovani peste ziduri. Aşezaţi-vă toţi cătarea puştilor spre metereze. Să nu zică leahul c-au intrat într-o cetate românească ca într-o ţarină pustie!

- Dar noi suntem numai nousprezece şi asta-i o oaste întreagă, observă unul dintre plăieşii redacţiei.

- Taci mucosule!, îl curmă bătrînul. Te temi c-ai peri? Mare pagubă! Un mişel mai puţin. Vînătorul, astfel înfruntat, se trase ruşinat şi îşi reluă poziţia ofensivă către ziduri.

Asaltul începu. Tunurile aşezate pe scaune de lemn băteau necontenit cetatea lui Sobolewski, ba cu scrisori deschise, ba cu întrebări peste rînd, ba cu cîte un articol din categoria "fără replică" a prea-încercatului Make. Fieştecare împuşcătură obora cîte unul din vrăjmaşi şi mai ales din ofiţeri, asupra cărora erau ţintite flintele lor. Leşii pereau fără a face spor. În ziua dintîi, doi vînători pieriră. A doua zi şi a treia zi mai căzură cinci şi se răniră doi. A patra căzu împuşcat înşuşi comandantul artileriei leşeşti, dar mai periră trei şi de la "Bursa". Numărul bravilor scădea pe toată ziua. Seara, adunîndu-se lîngă foc, văzură că au sfîrşit şi muniţiile şi merindele.

- Ce este de făcut, tată? Întrebă tînărul vînător-redactor pe bătrînul care, rănit la picior, sta alături pe o laviţă.

-Cîţi au perit d-ai noştri?

-Zece.

-Şi nu mai avem nici praf, nici merinde?

-Nu.

-Dacă-i aşa, apoi mîini dimineaţă urcă-te pe poartă şi leagă în vărful sîneţii un ştergar alb; spune că îi lăsăm lui Sobolewski BVB-ul, cu tocmeală să ne lase slobozi să ne ducem unde vom voi.

Aşa se urmă. Leşii primiră toate condiţiile cerute.

Cînd se deschiseră porţile cetăţii BVB, Sobolewski nu putu să-şi creadă ochilor.

- Ce este aceasta?, strigă el, repezindu-se călare înaintea lor. Ce sunteţi voi?

- Plăieşi la "Bursa", răspunse bătrînul rănit, purtat în spate de fiul său.

- Cum! Atîţia sunteţi?

- Zece din noi au pierit din mila măriei tale.

- Voi aţi cutezat a vă împotrivi mie şi a-mi omorî atîţia viteji?, zise Sobolewski. O, asta nu se va trece aşa!, urmă turbat de mînie; trebuie o pildă pentru cei asemenea vouă şi pilda va fi groaznică şi vrednică de faptă. Nu meritaţi a muri de sabie, ci de ştreang. Spînzuraţi-i!!

Acum, nici puterea mea de anticipaţie nu poate străbate dincolo de orice limite! Nu pot să vă spun dacă vreunul dintre hatmanii săi îl va sfătui pe Sobolewski să-i lase în viaţă pe plăieşi; dacă el se va trezi din somnul raţiunii şi-i va lăsa să plece-n voia lor; cu atît mai puţin dacă fiecare dintre vînătorii de la "Bursa" va fi răsplătit, pentru vitejia lui, cu cincizeci de zloţi, din punga marelui Sobolewski, aşa cum spune snoava istorică despre cei care au apărat cetatea Neamţu, în faţa lui Sobieski. După cum nu pot să vă spun dacă Sobolewski îşi va căuta de drum, precum ilustrul său înaintaş, Sobieski, sau va mai rămîne un timp să sugă de la ţîţa cea plină de lapte a caprei numită BVB.

Tot ceea ce pot să vă spun este morala fabulei: La noi, exact ca pe vremea lui Sobieski, a lui Negruzzi, a bunicilor şi părinţilor noştri, a noastră şi a urmaşilor urmaşilor noştri, instituţiile sunt făcute nu pentru nevoile şi îndestularea celor de afară, ci dimpotrivă, a celor dinlăuntru. Legile sunt pentru noi, nu pentru ei, iar în chichiţele lor se încurcă doar avocaţii şi judecătorii, nicidecum cei ce ajung "să domnească" peste plăieşi şi vînători. Amin!

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. Cornel Codita despre bursa? Nu va e rusine???

    1. Cornel Codiță este sociolog, analist militar și comentator politic român, cadru didactic universitar și ofițer în rezervă al Armatei Române, având gradul de General de brigadă.

      la noi, toata lumea se pricepe la orice

      vedem asta incepand de la cel mai inalt nivel

      o persoana poate sa fie azi ministrul sportului si maine, aceeasi persoana, poate sa fie ministrul sanatatii sau al finantelor 

      Draga domnule, calmeaza-te!, nu te poti relaxa?

      Chiar crezi ca-ti trebuie sa fii Soros ca sa pricepi ca sefii BVB au ajuns sa minta?

      Faptul ca tu nu vrei sa vezi asta nu vine din priceperea ta in materie de piata de capital. 

      nu prea inteleg cu ce au mintit sefii BVB ?

      actiunile cumparate de Sobolewski sunt raportate, banuiesc ca au juristi si oameni care se pricep la regulamente, nu se apuca CEO sa cumpere actiuni daca nu era legal 

      legat de salariu si bunusuri, chiar ziarul Bursa a publicat anul trecut niste cifre, ca ar avea ca in Polonia, vreo 17.000 euro brut pe luna, plus cazare si altele. 

      BVB nu a infirmat, inseamna ca asa o fi, restul ramane la latitudinea actionarilor sa analizeze daca merita sau nu acesti bani si daca se face performanta 

      cred ca piata de capital din Romania nu are nevoie de un asemenea scandal, e destul ca se cearta politicienii si tara merge cum merge

      Mostra de rationament: "nu se apuca CEO sa cumpere actiuni, daca nu era legal".

      Esti in stare sa explici? 

      De ce nu se apuca, daca nu era legal? 

      Pentru ca e CEO?

      Sau de ce? 

    Why did You Make It? O intrebare aparent insignficanta pe care Andreas nu s-a abtinut sa o priveasca decat ca pe o recunoastere a atractiei irezistibile pe care privirea sa patrunzatoare si zambetul charmant au facut ca sa cucereasca pe majoritatea reporterilor prezenti la intalnirea cu cei care scriu despre, insa nu fac istoria. Ah, ce prada usoara a fost. Si cat de placut este aceasta clipa de ragaz in care versatul finantist isi savureaza noile domenii de vanatoare. Totusi intrebarea ii provoaca un gust amar pe care l-a mai intalnit in copilarie atunci cand a pierdut intr-un meci de box la ora de sport, deoarce lovise adversarul si dupa ce acesta cazuse la podea. Totusi astazi cand toti asculta cu sufletul la gura care este cea mai buna solutie de a investi, palaria de soare a interlocutorului pare a fi mai inexpugnabila decat armura unui cavaler medieval in fata unei florete. El, cel pentru care o armata comuna este mai importanta decat impartirea unei aceleasi unitati monetare ar dori sa vada acei ochi care stau in umbra sprancenelor invelite in armura borurilor largi. Ludwig , secretarul marelui tycoon acaparand microfonul declara: Because we wanted so .In acel moment degetul aratator al interlocutorului impinse palaria catre ceafa pentru a lasa curentului de aer spatiul necesar pentru ca spranceana sa se poata incorda liber. Simtind faptul ca strategia abordata nu poate fi aplicata celui care domina prin naturalete , renumitul manager intuind intr-un tarziu calibrul la care se expune adauga: "Because I didn't now that in your country people like You exist"

    Si cam atat.

    Nu cred ca dibacia cronicarului trebuie irosita in lupte care nu sunt ale lui, mai ales cand ghiulelele par cam fâsâite.  

    Totusi, ramane intrebarea: De unde se luara, bre?  

    Cronicarul, pentru a informa in cunostinta de cauza posteritatea, ar trebui sa citeasca cu atentie si mesajul lipit de craiul leș pe zidul cetatii (comunicatul BVB si punctul sau de vedere).

    A fost sau nu a fost Sobolewski DG al BVB ?

    Mai conteaza ? 

    "Domnul Molnar ne-a spus: "Sobolewski trebuia răsplătit şi cu acţiuni pentru munca prestată, iar cum Bursa nu putea să răscumpere acţiuni, Consiliul de Administraţie a decis să îi aloce o sumă de bani, de care era obligat, prin contract, să cumpere acţiuni BVB"" 

    DG si CA BVB au incalcat legea iar ASF trebuie sa-si faca datoria ! 

    Trei comunicate intr-o saptamana e cam mult pentru lucruri asa simple ! 

    In fata atator probe si declaratii care incrimineaza DG si CA nu se intampla nimic ! 

    Oare acum DG cumpara actiuni din proprie initiativa si din propriile resurse financiare ? 

    Vinovat e ziarul Bursa pentru ca a pus cateva intrebari mai incomode dar care iata au scos la iveala un intreg aisberg al incompetentei si dispretului fata de lege si regulamente . 

    Cum explica CA contractul dintre DG si BVB ? 

    A fost sau nu a fost revolutie ? 

    Au existat teroristi ? 

    Au murit oameni ? 

    Aceasta sa fie transparenta BVB transmisa catre societatile listate ? 

     

    1. Prea multa certitudine strica.

      "Conducătorii operatorului de piaţă trebuie să nu deţină nici o participare la un alt operator de piaţă şi/sau operator de sistem din România.” 

      Asta e reglementarea CNVM. 

      Din acest punct de vedere, DG (conducatorul) BVB (care este si emitent si operator de piata) ar putea sa detina actiuni la BVB, nu poate la SIBEX.

      Poate ar trebui data mai multa atentie si comunicatului BVB si explicatiilor de acolo. 

    Din comunicatul BVB trebuie sa intelegem ca BVB plateste niste indivizi care nu au alta treaba decat sa angajeze personalul BVB???!!! care personal se confunda cu salariatii dar nu si cu directorii care nu fac parte din personalul BVB...daca nu sunt salariati atunci poate sunt prestatori de servicii si astfel aflam si noi ce facturi taie lunar Sobo...

    In plus, ne-au ametit de tot cu imbarligaturile legate de statut, ROF ROI etc. de parca ROF-ul/ROI-ul care sunt facute de conducerea BVB ar fi o justificare absoluta.

    Se pare ca toti suntem chiar asa cum ne considera Sobo... daca inghitim si aceasta ineptie!!!! 

    Pai,daca autorul ne vorbeste de les, inseamna ca Sobolewschi este deja mort?.

    Propun sa fie adus Sima la BURSA (BVB) asa va fi armonie intre siameze. 

    Bine Make!! Stiati ca a primit prima 150k euro petru restructurari? De cand a venit doar se plimba ,papa bani bursei ce naiba suntem orbi cu totii??A angajat pe miss poloneza stiti pe ce salariu? Si nu si -a pastrat oameni de labursa pe un venit mai decent ,ce naiba ne vinde gogosi si iluzi cat cuprinde acest mic Hitler.Ce a facut concret pana acum? Nimic in afara ca se plimba non-stop in interes personal mai este plait si regeste s .Nu a facut nimic oameni buni ,decat sa incaseze si sa deconteze pana si un biet bilet de parcare!!

    1. Cat adevar spui! in totalitate adevar! asta vede toata lumea, doar ca nu se accepta asta sau unii nu vor sa vada..din diferite motive. iar salariile mari le au cei adusi de ei si cine nu merita, cei care muncesc intr-adevar in bursa aia au salarii groaznice pt munca depusa. si ..pt ce au fost dati afara oamenii vechi, buni, cu experienta? sa ii incarce pe cei care au ramas cu mai multa munca si sa se aduca personalul care il vrea el pe salarii babane si sa nu faca nimic? bataie de joc! si sa ai atatia bani de pe carca bursei si sa decontezi chiar orice..imi e scarba cand ma gandesc! daca se duce la un WC public cu plata, aduce si bonul respectiv la decontat oare? ca deh..nu isi permite saracul sobo..

    ar fi cazul ca actionarii sa ceara niste lamuriri in legatura cu cheltuielile salariale la BVB care au crescut foarte mult in 2013 si deasemenea in 2014 sunt prevazute sume mult mai mari decat in 2012, chiar daca personalul s-a redus

    salariile sa creasca atunci cand se vede performanta, deocamdata se lucreaza dar performanta nu se prea vede 

    1. am fost lamuriti printr-o serie de comunicate care-i diferenta dintre personal, director, angajat, salariat. nu-i putin lucru. este chiar o performanta, asa ca salarile pot sa creasca

    Nu am urmarit acest subiect (oarecum minor pe langa ceea ce se intampla la SIFs, ca si impact in piata) asa incat imi cer scuze anticipat daca cumva gresesc. Din cate inteleg este vorba de interpretarea diferita a unor prevederi urmata implicit de discutiile aferente specifice societatii noastre. Daca litera nu este clara, obligatoriu trebuie sa mergem la spiritual prevederilor. Din cate inteleg, atat "personalul" bursei cat si Directorul ei lucreaza (cel putin teoretic) pentru entitatea respectiva (altfel spus toti sunt angajatii acesteia), dar unii au dreptul sa detina actiuni (sunt mai cu mot) iar altii nu au dreptul (pentru ca nu au mot). Nu inteleg de ce directorul BVB considera ca ar trebui sa existe aceasta diferentiere din moment ce toate aceste persoane sunt in acelasi raport fata de societate - si anume de angajati ai acesteia platiti sa ii apere si promoveze interesele? Daca exista o asemenea prevedere care in esenta este discriminatorie, trebuie eliminata. In alta ordine de idei, nu vad de ce angajatii unei societati listate nu ar avea dreptul sa detina actiuni la societatea respectiva (imi scapa conflictul de interese). Inteleg interdictia de a avea actiuni la societatile concurente, dar nu si la cea pt care lucreaza respectivii. Iar raspunsul lui Sobolewski (ca nu scrie nicaieri ca el, directorul BVB, este membru al personalului) este absolut nesimtita. Daca nu este membru al personalului inseamna ca nu lucreaza pentru BVB si ca deci este platit degeaba (sau ca lucreaza la negru), caz in care trebuie sa returneze toti banii incasati pana acum. Din pacate discutam mult despre o bursa care devine tot mai mica din cauza mizeriilor facute de conducerile SIFs care practic scot aceste companii din sfera de interes a investitorilor si odata cu ele toata coloana vertebrala a bursei noastre. Fara SIFs (si companiile controlate de ele, lovite de acelasi flagel) ce mai ramane? Un SNP austriaco-rusesc cu actionar majoritar si cota de dividend mica, energeticele controlate de stat si expuse oricand abuzurilor, banca Transilvania ce foloseste o parte din profit ca sa incarce conducerea cu gratuite si apoi sa le rascumpere (un fel de dividend mascat acordat numai angajatilor si preponderant conducerii) si ,,, cam atat - adica mai nimic. Pardon, am uitat de FP care este in curs de licihidare. Avem 3 probleme majore - abuzurile de la SIFs (si, in general, abuzurile conducerilor unor societati listate), saracia ofertei (putini emitenti, de calibre mic sau de calibre mare dar controlati si cu free float mic - adica tot mici ca si oferta de actiuni din piata) si o autoritate (un Ursache, ca sa spun asa) fie incompetenta fie aservita si deci dependenta (avand in vedere lipsa de reactie fata de ceea ce se intampla la SIFs). In rest, discutii colaterale. Nu Sobolewski este principalala problema ci Ursache (ASF) si toleranta excesiva fata de abuzurile savarsite de conducerile SIFs. Iar opinia lui Ursache cum ca actionarii trebuie sa faca curatenie in interiorul societatii scoate practice ASF-ul din ecuatie. Daca actionarii trebuie sa faca totul, incusiv identificarea si eliminarea ilegalitatilor/abuzurilor, pentru ce mai este necesara ASF? Iar la SIFs cum pot actionarii sa elimine abuzurile si sa instaureze legalitatea si cinstea cand pragul coroborat cu dispersia mare a actiunilor, concertarea mascata si aceleasi date de sedinta etc. le BLOCHEAZA practic orice sansa reala de a reusi?

    1. ASF traieste din taxarea activitatii desfasurate de emitenti si organismele pietii. Prin urmare ASF traieste pe spinarea actionarilor care deconteaza permanent toate costurile. Daca ASF paseaza problema in zona actionarilor atunci ASF nu-si justifica existenta si trebuie desfiintata iar actionarii sa-si reglementeze propriile probleme. Oricum in cca 2 ani piata autohtona de capital o sa fie o legenda...

      Sunt corecte cele doua observatii legate de spiritul reglementarilor si caracterul lor discriminatoriu. Insa, din cate stiu eu, articolul respectiv din ROF al BVB a fost introdus inainte ca Legea 31 sa se modifice si sa impuna contractul de mandat pentru directori. La vremea respectiva, articolul chiar facea referire la intreg personalul, „cu mot sau fara mot”, in mod nediscriminatoriu. Se poate verifica, deoarece sunt informatii publice si de interes public. Incercati sa obtineti si forma "de lege ferenda".

      Am facut referire la spiritul, nu la litera legii, pentru ca legislatia noastra este ca un paienjenis astfel conceputa incat dreptatea sa poata fi acordata oricareia dintre parti, functie de interese. Iar atunci cand lucrurile nu sunt sufficient de clare mergem la principiile fundamentale (la spirit) si le corectam. Nu modificam principiile de baza dupa lege ci invers, legislatia o armonizam astfel incat sa nu incalce principiile (pentru ca fara respectarea principiilor fundamentale ne intoarcem inapoi, in pesteri). Insa, dupa cum am spus, nu Sobolewski (si actiunile lui) este problema principala a pietei de capital. Pana acolo avem multe altele.

      Ai dreptate.

      Tot ce scrie mai sus se intampla in zilele noastre !

      Totul este facut in dIspret fata de le si actionari ! 

      BVB acopera ASF in cazul Harinvest. 

      ASF acopera Sifurile. 

      ASF si Sifurile acopera acum BVB. 

      Nici un actionar mai mare al BVB nu spune nimic de aceasta . 

      O mana spala pe alta !

      Hot la hot nu-si scoate ochii !  

    in luna decembrie 2013, Sobolewski a acordat un interviu celor de la economica.net

    Reporter: Ce întrebare importantă a omis „Marele Juriu" 

    Ludwik Sobolewski: „Poţi face minuni?". Nu, eu nu pot. Dar vor fi o mulţime de schimbări, multă muncă şi la un moment dat se va produce click -ul. Ca o minune. 

    1. frumos spus, insa suna cam ca la 6 din 49. Haios este ca daca statul face toate ipo-urile prmise si FP isi vinde intreg portofoliul, pt anul asta bvb a tras lozul cel mare fara sa faca nimic

      omul potrivit la locul si momentul potrivit

      parerea mea este ca polonezul stie ce trebuie sa faca, dar nu se astepta sa fie atat de greu cu institutiile din Romania

      ii trebuie ceva timp si o scoate la capat, sa avem si noi o bursa serioasa 

      Corect.

      Poate un mincinos sa faca o bursa serioasa? 

      Imposibil.

      Deci, Sobolewski promite ce nu poate. 

    Mie mi-ar fi de ajuns aceasta argumentare, iar daca e necesar, poate urmatoarea adunare generala a actionarilor va schimba actul constitutiv si regulamentul BVB astfel incat aceasta diferentiere sa fie explicita.

    Mai important in tot acest studiu de caz in materie de guvernanta corporative e ca ar fi bine ca CEO-ul sa isi faca publica remuneratia, inclusiv cea bazata pe actiuni de performanta si/sau optiuni, o practica standard de alfel in alte piete, dar totodata insotita de criteriile de performanta/obiectivele aferente.

    Abia atunci putem incepe o discutie despre potentiale conflicte de interese. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb