Marile bănci centrale caută cu febrilitate, după atâţia ani de dobânzi nominale apropiate de zero şi efecte inexistente, noi soluţii. Din păcate, mulţimea acestora este aproape vidă.
Autorităţile internaţionale şi economiştii lor de casă nu renunţă, însă, aşa uşor la lupta pentru bunăstarea cetăţenilor. În cadrul conferinţei anuale "Jacques Polak" de la Fondul Monetar Internaţional, desfăşurată la Washington la începutul lunii noiembrie 2013, tema abordată a fost "Crizele: ieri şi astăzi", iar scopul "discutarea studiilor inovatoare despre crize".
Conferinţa ar fi trecut, probabil, neobservată în mass-media, dacă nu ar fi existat discursul lui Larry Summers, profesor la Harvard University, fost Secretar al Trezoreriei SUA, fost consilier al lui Barack Obama şi fost candidat pentru postul de preşedinte al Federal Reserve. Discursul său a fost caracterizat de la "uluitor" până la "genial".
Pornind de la lipsa totală de eficienţă a politicilor Federal Reserve, Summers a precizat că "problema este determinată de existenţa, în prezent, a unei valori negative pentru rata naturală a dobânzii" (n.a. nivelul dobânzii la care investiţiile şi economisirea determină angajarea totală a forţei de muncă), iar aceasta limitează efectele intervenţiei băncii centrale.
Pe lângă soluţia inflaţionistă, care ar determina deprecierea accelerată a monedei şi motivarea cetăţenilor de a-şi cheltui banii, soluţia "genială" a profesorului de la Harvard este alta: "trecerea la societatea fără numerar, unde banii sunt electronici, iar populaţia nu ar putea să economisească în afara sistemului bancar".
În acest fel se poate aplica dobânda negativă nu doar pentru depozitele băncilor comerciale de la banca centrală, ci şi pentru depozitele populaţiei din sistemul bancar.
Ce se va întâmpla cu datoria publică şi cine va mai cumpăra obligaţiunile guvernamentale, în condiţii de dobândă negativă, nu pare să-l preocupe pe Summers.
Dar ce ar însemna o societate în care banul nu mai există în formă fizică, chiar dacă această formă este o bucată de hârtie colorată?
Simplu, visul dictatorilor şi adepţilor totalitarismului de pretutindeni şi din toate timpurile. Astfel s-ar deschide larg poarta redistribuirii arbitrare a avuţiei, a taxării nelimitate, a exproprierii arbitrare (n.a. vezi "experimentul" Cipru), rezultatul fiind un stat totalitar fără precedent istoric.
Ignorând cu mare uşurinţă profunda imoralitate a propunerii sale, Summers a mai declarat că "trebuie să ne gândim cum să administrăm o economie în care dobânda nominală zero devine un inhibitor cronic şi sistemic al activităţilor economice", fără să explice, nici măcar în trecere, de ce ar avea nevoie de "administratori" o economie naţională. Nu ne-a demonstrat socialismul de ce sunt în stare aceştia? Dar aşa-zisul "capitalism" din ultimii ani?
Ideea dobânzilor negative pentru depozitele constituite de bănci la banca centrală a apărut şi în discursul autorităţilor europene. Peter Praet, economistul-şef al Băncii Centrale Europene a declarat, pentru Wall Street Journal, că se poate adopta măsura dobânzilor negative de către BCE, precum şi trecerea la achiziţionarea directă a activelor bancare.
Deşi a negat că BCE se află în situaţia epuizării instrumentelor de intervenţie, "dobânda negativă pentru depozitele bancare este una dintre ultimele săgeţi din tolba instrumentelor pentru stimularea creşterii economice", a recunoscut, totuşi, Praet. Oare cât va mai trece până când propunerea lui Summers va fi "dezbătută" serios şi în Europa?
Dovedind o ignoranţă uluitoare a naturii banilor şi a dobânzilor, Paul Krugman, laureatul premiului Nobel pentru economie din 2008, a fost printre primii care au venit cu laude la adresa discursului de la FMI al lui Summers.
Mai mult, Krugman a adus o serie de "clarificări", amintindu-ne că şi el a venit cu astfel de idei în urmă cu câţiva ani. În opinia lui Krugman, "regulile normale de politică economică nu se mai aplică în această situaţie", iar "prudenţa este o prostie".
Profesorul de la Princeton se pronunţă pentru lansarea unor programe de cheltuieli nediscriminate, atât la nivelul sectorului public cât şi la nivelul sectorului privat, indiferent de consecinţele acestora pe termen mediu şi lung, deoarece, conform declaraţiilor lui Larry Summers de la conferinţa FMI, "actuala stare de lucruri s-ar putea să nu fie temporară".
O altă descoperire "revoluţionară" a lui Summers este aceea că "s-ar putea să fim într-o economie care are nevoie de bule speculative pentru a se apropia de nivelul angajării totale a forţei de muncă", în absenţa lor "economia găsindu-se într-o stare în care rata naturală a dobânzii este negativă".
Concluzia lui Krugman? "La FMI Larry Summers nu a ţinut doar un discurs interesant, ci a prezentat un manifest radical". Fără comentarii!
Într-un interviu recent la Bloomberg, Summers a declarat că "aprobarea relaxării cantitative va fi copleşitoare din partea istoriei". Fostul candidat la conducerea Federal Reserve şi-a amintit, probabil, cuvintele lui Winston Churchill de la jumătatea secolului trecut: "istoria va fi binevoitoare cu mine, deoarece intenţionez să o scriu".
Dacă ţinem seama de lecţiile istoriei, ceea ce a declarat Summers pentru Bloomberg poate ajunge realitate doar dacă se înfiinţează un Minister al Adevărului, ca în romanul "1984" al lui George Orwell. Deja avem un "Big Brother" care ne veghează.
Dar se mai poate instaura un control al informaţiei, care să permită lăudarea necondiţionată a performanţelor relaxării cantitative? Şi de câţi "Winston Smith" va fi nevoie pentru "rectificarea" documentelor istorice, astfel încât tot ceea ce spune "Partidul" să fie adevărat?
Chiar dacă, din punct de vedere tehnic, numerarul poate fi eliminat din circulaţie, este greu de crezut că soluţia lui Summers va fi încercată prea curând. Cu toate acestea, indiferent câte argumente se aduc împotriva acesteia, nu există nicio garanţie că autorităţile, în căutarea lor disperată de a menţine controlul şi status-quo-ul, nu o vor încerca.
Nu trebuie să uităm, însă, că banul este, înainte de toate, o convenţie socială al cărei element fundamental este încrederea, iar forţarea consumului prin controlul absolut al banilor va distruge această fundaţie.
Abia atunci se va vedea, cu adevărat, cum visul totalitar al unei "brave lumi noi" s-a transformat doar într-un coşmar pentru majoritatea populaţiei, o nouă "bravă eră barbară", care va reînvia nostalgia după epoca de aur a sclavagismului antic.
"Istoria va fi binevoitoare cu mine, deoarece intenţionez să o scriu".
WINSTON CHURCHILL
1. "omul nou" capitalist
(mesaj trimis de marius în data de 25.11.2013, 00:50)
guvernul sua a mai confiscat odata in ultima suta de ani tot aurul populatiei, ii cred in stare din nou de masuri similare...
Daca cei care economisesc vor deveni paria, inseamna ca cei care se vor indatora la banci vor fi la loc de cinste. Totusi eu am doua nelamuriri:
1) cum si dupa ce criterii vor fi obligate bancile sa dea credite "omului nou" capitalist
2) cand "oamenii noi" nu vor mai putea/vrea sa plateasca creditele vor fi automat exclusi din societate, nu vor mai avea nimic de pierdut si vor putea face revolutie sa schimbe sistemul....adica ne intoarcem exact la aceeasi dilema de acum, cand somerii pe termen lung devin din ce in ce mai multi si sunt scosi din viata sociala si incep sa nu mai aiba nimic de pierdut...
2. un singur pas...
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 25.11.2013, 07:14)
De la economia cu bani la economia fara bani(DE ORICE FEL) e doar un pas, pasul care ne scapa de capitalism...
3. Oho
(mesaj trimis de Oarecare în data de 25.11.2013, 07:32)
"Gura pacatosului adevar graieste":) Deja incepe numaratoarea inversa pentru relaxarea cantitativa - varianta electronica? Eh, pai atunci melodia zilei pentru banci este - Frankie Goes To Hollywood - Relax, relax, relax, Higher higher relax / Now's the time, it's party time:)) Parafrazand pe Marx, „de la fiecare banca după capacităţi, fiecărei banci după nevoi“.
Cat despre noi, o sa ne relaxam pe muzica lui Kraftwerk - We are the robots:)
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2013, 08:25)
... “nu există nicio garanţie că autorităţile, în căutarea lor disperată de a menţine controlul şi status-quo-ul, nu o vor încerca” ... daca ar fi sa observam detasat ceea ce se intampla, am putea ajunge, cu usurinta, la urmatoarea concluzie: tot mai mult, prerogativele statului sunt transmutate sistemului financiar-bancar ... numerarul electronic si dobanda negativa la depozite va acorda sistemului financiar-bancar control (aproape) total asupra finantelor statului (dreptul de a emite moneda si dreptul de a impune taxe - dobanda negativa la depozite fiind de fapt o taxa pretinsa de banci), atunci, intreb, cum pot mentine autoritatile controlul si status-quo-ul?! ... de fapt asistam la o extinctie sistematica si controlata a statului ... politicienii ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a-si da ascultarea “viperelor” financiar-bancare, la urma urmei, politicienii sunt cei vizibili (mai si pretind ca decid), in acest context, cand pragul nemultumirii va fi atins, politicieni vor fi “capacitoarele” urii ...
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Traian Nevosu' în data de 25.11.2013, 10:12)
Sistemul bancar se consolideaza la nivel mondial intr-o suprastructura trans-nationala care deja controleaza la nivel politic majoritatea statelor.
Criza sistemica a fost provocata intentionat de banici pentru a determina o pauperizare generala si controlata a populatiei mondiale si o subjugare totala si controlata.
Daca moneda electronica devine unicul mod de plata, cel care controleaza acest sistem are in fapt cotrolul total si monopolul absolut al tuturor proceselor economice, politice, sociale, etc. si in final controlul total asupra vietii tuturor celor inregimentati in acest sistem mondial.
Ca orice sistem, el interactioneaza cu alte sisteme si generaza antisisteme care vor conduce la o polarizare dar de data asta polarizarea se face la nivel mondial.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2013, 11:02)
.... tocmai, citatul din articol sugereaza "că autorităţile, în căutarea lor disperată de a menţine controlul şi status-quo-ul ... ", in esenta, in disperarea lor vor obtine exact contrariul: pierderea controlului si a status-quo-ului ... incercam sa scot in evidenta faptul ca asistam la auto-anihilare a statului, care urmeaza orbeste "sfatuitorii" financiar-bancari ... in momentul in care moneda va fi controlata in totalitate de banci statul isi pierde ratiunea de a exista, paradoxal, populatia se va intoarce impotriva statului (adica a celor ce reprezinta statul - politicienii) pentru ca statul este cel vizibil, acest aspect serveste doar bancilor ... spre exemplu, orasul Detroit a intrat in faliment, bancile au profitat, primarul a fost arestat pentru a linistii/justifica, intr-o oarecare masura, populatia; ... iata cum sistemul financiar-bancar incepe sa sacrifice politicieni ... iar pe masura ce greselile politicienilor - orbiti de “promisiunile”, prin promisiune a se intelege avere fiduciara!!! - se acumuleaza, tensiunile sociale cresc iar furia populara se va orienta spre autoritati caci pe ele le cunosc si de la ele asteapta solutii ... asistam de fapt la “divortul” statului de societate iar bancherii abia asteapta partajul ...
5. Novus Ordo Seclorum
(mesaj trimis de conspiratorul în data de 25.11.2013, 09:51)
E unul din punctele de indeplinit pt a realiza noua ordine mondiala.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de nm în data de 25.11.2013, 10:03)
Dobanzile zero si austeritatea au salvat marile banci si fonduri, in rest rezultatul e vid! Sa ne amintim ca un mare american spunea "dreptul la a purta arme este dreptul la libertate"deci in concluzie o societate fara arme e o societate fara libertate? eu zic ca democratia si respectarea de catre stat a drepturilor omului in totalitate duce la lipsirea societatii de dictiatori sau de "despoti luminati".asta trebuie noi sa facem, sa ne aparam orisice drept!
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2013, 10:16)
Apararea dreptului nu este o garantie in sine. Adevarata garantie este realizarea dreptului. O societate care declara drepturi dar nu asigura si realizarea lor este chiar mai gaunoasa decat o societate care reprima drepturile.
6. Who wrote that ?
(mesaj trimis de Din amintire în data de 25.11.2013, 16:57)
Give me control of a nation's money and I care not who makes her laws