Societatea IAME Sfîntu Gheorghe şi-ar putea înceta definitiv activitatea, dacă investitorul maghiar nu va face urgent o infuzie de capital. Avertis-mentul vine din partea conducerii sindicatului "Unitatea" din cadrul Întreprinderii de aparataj şi motoare electrice (IAME), la scurt timp după ce fabrica şi-a încetat temporar activitatea din cauza lipsei de materie primă.
Liderul sindicatului, Bong Vilmos, a declarat că încearcă de mai multe luni să convingă investitorul ungar, Carpathian Motors, care deţine 52% din acţiuni, că fabrica nu se poate autosusţine. "Avem forţă de muncă, avem utilaje, dar nu avem bani pentru materie primă", a declarat Bong Vilmos, care a mai arătat că, dacă proprietarul majoritar al fabricii nu va face urgent o infuzie de capital, atunci există riscul ca fabrica să se închidă în foarte scurt timp.
IAME Sfîntu Gheorghe a trimis în şomaj tehnic, la începutul acestei săptămîni, peste 700 de angajaţi, adică peste 95% din personal, după ce anul trecut a disponibilizat 260 de salariaţi.
Măsurile luate au fost justificate de conducerea societăţii atît prin lipsa de materie primă necesară pentru fabricarea motoarelor electrice, cît şi prin majorarea costurilor de producţie şi scăderea comenzilor, pe fondul concurenţei produselor similare din China, care s-au vîndut cu 50% mai ieftin decît cele autohtone.
IAME Sfîntu Gheorghe a luat fiinţă în anul 1973, iar de-a lungul anilor a asigurat piese pentru maşinile produse de Dacia Piteşti, Aro, Roman, Tractorul şi Rocar Bucureşti, precum şi pentru o serie de firme străine, din ţări ca Italia, Olanda, Franţa şi Belgia. Societatea, care la începutul anilor "90 avea 2300 de angajaţi, a fost privatizată în aprilie 2000, cînd a intrat sub controlul firmei "Carpathian Motors" din Budapesta.