SOLIDARITATEA SANITARĂ Administraţiile locale se comportă abuziv cu personalul din spitale

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Politică / 16 septembrie 2010

Comitetul Director al Federaţiei "Solidaritatea Sanitară", membră a "Cartel ALFA", susţine solicitările colegilor din Spitalul Judeţean Brăila, care protestează de două zile faţă de situaţia în care au fost aduse spitalele din ţară. Federaţia arată, într-un comunicat, că situaţia de la Brăila este rezultatul mai multor tipuri de stres exercitate asupra salariaţilor din sistemul sanitar care au drept rezultat final o stare de nemulţumire generalizată ce poate conduce uşor la revoltă: "Astfel, reducerea salariilor cu 25%, pe fondul unui nivel de salarizare destul de scăzut raportat la condiţiile specifice şi faţă de alte sectoare bugetare consituie cea mai grea lovitură primită. Această reducere a survenit pe fondul unui deficit acut de personal ce are ca efect o supraîncărcare cu sarcini a salariaţilor. Situaţia a fost agravată de descentralizarea sistemului sanitar, noii "patroni" - administraţia publică locală, comportându-se deseori abuziv, fie din rea credinţă, fie din necunoaşterea prevederilor legale şi a situaţiilor specifice din unităţile sanitare".

Conducerea Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" mai acuză politizarea accentuată a managementului unităţilor sanitare, deciziile fiind luate ţinând cont de interese personale şi de partid, dar şi absenţa dialogului social la nivelul spitalelor.

Ministrul Sănătăţii a dispus control la Brăila

Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, a dispus efectuarea de urgenţă a unui control la Spitalul Judeţean Brăila. Ministerul Sănătăţii a anunţat, ieri, printr-un comunicat, că la Spitalul Judeţean Brăila se va deplasa astăzi Corpul de Control al ministrului pentru a verifica situaţia financiară, organizarea adminis-trativă, precum şi alte elemente care ar fi putut duce la situaţia de conflict creată între angajaţi şi managementul spitalului. În ultimele două zile, peste 100 de angajaţi ai Spitalului Judeţean Brăila au protestat împotriva disponibilizărilor şi a reducerii salariilor cu încă 20% faţă de "tăierea" cu 25% impusă de Guvern în iulie. Protestatarii susţin că disponibilizările şi noile reduceri salariale sunt abuzive şi ilegale.

Revolta din Brăila s-ar putea extinde şi în alte spitale

Revolta salariaţilor din Spitalul Judeţean Brăila era de aşteptat şi s-ar putea extinde rapid în multe alte spitale din ţară, afirmă Federaţia sindicală TESA din Sănătate. Federaţia arată într-un comunicat: "Situaţia de la Brăila ar putea să se extindă în toate spitalele, lucrătorii din sistemul sanitar fiind la capătul puterilor şi răbdării. Tăierea salariilor cu 25%, unităţile sanitare subfinanţate, transferul crizei asupra salariilor personalului, acoperind găuri de milioane de euro prin reduceri salariale, pot conduce la noi situaţii sociale explozive cu urmări necontrolabile. Peste 80% dintre membrii noştri de sindicat sunt împotriva transferului spitalelor către autorităţile publice locale, tocmai datorită faptului că acest lucru a adus mari probleme unităţilor sanitare, atât din punct de vedere financiar, cât şi din punct de vedere al bunei organizări". Sindicaliştii TESA mai susţin că veniturile salariale ale personalului din sistemul sanitar au ajuns atât de mici încât mulţi dintre ei au ajuns să trăiască la limita sărăciei. Biroul Executiv al Federaţiei TESA din Sănătate se va convoca de urgenţă astăzi în vederea declanşării acţiunilor de protest în sistemul sanitar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb