Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa a clasat plângerea făcută de Raimondo de Rubeis împotriva lui Dan Drăgoi, Viorel Panait, Anca Mihaela Drăgoi şi Ruxandra Ioana Nicola cu privire la posibile fapte penale săvârşite cu privire la majorarea de capital care a avut loc în urmă cu mai bine de patru ani la operatorul portuar SC Comvex SA Constanţa.
La fel ca în cazul ordonanţei de clasare emisă de DIICOT cu privire la aceleaşi fapte, despre care am relatat în ediţia din 21 decembrie 2021, şi în cazul DNA, tot după trei ani de cercetare, procurorul Vasile Abagiu a decis clasarea întrucât faptele reclamate nu sunt prevăzute de legea penală.
"Consider că nu există date sau indicii de comitere, de către vreo persoană, a unei fapte de natură penală, în cauză urmând să fie dispusă o soluţie de clasare pentru infracţiunile prevăzute de art. 12 alin. 1 litera a şi art. 12 alin. 1 litera b din Legea 78/2000", se spune în ordonanţa DNA.
"Am rămas surprins că ştirea respectivă a apărut mai întâi într-un cotidian central, în loc să fiu eu informat sau avocaţii mei despre clasarea dosarului respectiv. Cineva mi-a spus că este un articol în presă şi am văzut acest lucru. După ce voi primi ordonanţa respectivă şi voi citi motivarea dată de procurorul de caz, o voi contesta la procurorul ierarhic superior, aşa cum am făcut şi în cazul ordonanţei de clasare de la DIICOT. Nu pot accepta cum procurorii ambelor structuri de parchet nu observă o chestie atât de evidentă precum grupul infracţional de la Comvex SA", a declarat, pentru ziarul BURSA, Raimondo de Rubeis, autorul plângerii penale.
Amintim că Raimondo de Rubeis a reclamat în anul 2018, la DIICOT şi DNA, modul în care familiile Drăgoi şi Panait au reuşit, prin majorarea de capital din anul 2017, să îi diminueze cota de participaţie la Comvex SA, în favoarea celor două familii, care au devenit acţionari majoritari la compania constănţeană. Petentul a afirmat că Dan Drăgoi, cu complicitatea celorlalte trei persoane, a efectuat tranzacţii financiare utilizând informaţii obţinute în virtutea funcţiilor pe care le avea în cadrul Comvex şi Solidmet, urmărind şi obţinând foloase atât pentru sine cât şi pentru complicii săi.
După primirea plângerii penale, DNA a dispus începerea urmăririi penale in rem (cu privire la faptele reclamate de Rubeis). În urma analizării materialului probator din dosarul supus cercetării, procurorul de caz a reţinut că majorarea de capital de la Comvex SA din anul 2017 a fost perfect legală şi că pretenţiile lui Rubeis sunt neîntemeiate.
Procurorul DNA a mai reţinut în motivarea ordonanţei de clasare că Raimondo de Rubeis a demarat 31 de acţiuni în instanţă cu privire la majorarea de capital de la Comvex SA, "toate hotărârile judecătoreşti pronunţate fiind de respingere a solicitărilor acestuia".
Afirmaţia procurorului de caz nu este în totalitate corectă ţinând cont că pe rolul Tribunalului Constanţa se află de peste doi ani un dosar, în care până acum au fost recuzaţi de către reprezentanţii Comvex SA doi judecători şi a fost depusă cerere de recuzare şi pentru al treilea, cerere asupra căreia urmează pronunţarea în şedinţa din 17 februarie 2022.
Procurorul DNA a mai reţinut în motivare că "aceleaşi fapte au fost reclamate la DIICOT, sub o altă încadrare juridică" şi că prin ordonanţa din 26 noiembrie 2021 DIICOT a dispus "clasarea cauzei pe considerentul că faptele reclamate nu sunt prevăzute de legea penală".
Referitor la divergenţele sale cu conducerea Comvex SA, Raimondo de Rubeis ne-a precizat că s-a trezit cu o plângere penală de 80 de pagini înaintată de Viorel Panait, preşedintele-director general al SC Comvex SA, către Poliţia Sectorului 1 - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice. Raimondo de Rubeis a fost chemat astăzi, în calitate de martor, într-un dosar de cercetare deschis pentru infracţiunea de manipulare a pieţei de capital. Acesta ne-a spus că a solicitat, prin intermediul avocaţilor o amânare, din motive bine întemeiate, iar poliţiştii au fost de acord ca Rubeis să apară în faţa lor la începutul lunii martie.