59,9% dintre cetăţeni nu au informaţii suficiente cu privire la posibilitatea şi procedurile privind alegerea unui furnizor de energie electrică după data de 1 ianuarie 2021, se arată potrivit unui sondaj de opinie realizat la comanda Asociaţiei Energia Inteligentă.
Conform datelor cuprinse în acelaşi sondaj, 69% dintre respondenţi consideră că Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie (ANRE) este principala responsabilă pentru lipsa de informare cu privire la liberalizarea pieţei de energie electrică pentru consumatorii casnici din ţara noastră.
Cu toate acestea, 80,4% dintre cetăţenii respondenţi se declară mulţumiţi de actualul lor furnizor de energie electrică, în timp ce doar 16,3% dintre cei intervievaţi îşi exprimă nemulţumirea.
"Referitor la informarea publică privind liberalizarea pieţei de energie electrică, declară că au informaţii suficiente pentru alegerea unui furnizor persoanele cu vârsta între 30 şi 44 de ani, respondenţii din regiunea de Vest, cei care declară că venitul le permite să cumpere şi unele lucruri mai scumpe, respectiv respondenţii care declară că venitul le permite să cumpere tot ce au nevoie. Procentele cele mai ridicate de respondenţi care declară că nu au informaţii suficiente pentru alegerea unui furnizor de energie electrică se înregistrează în rândul persoanelor cu studii primare, din regiunea Bucureşti Ilfov şi al respondenţilor care declară că venitul le ajunge doar pentru strictul necesar", se arată în studiul citat.
În legătură cu lipsa de implicare a ANRE în procesul de informare, cele mai multe persoane nemulţumite se înscriu în categoria de vârstă de peste 60 de ani sau sunt respondenţi care locuiesc în Bucureşti şi în zona urbană mare.
"Datele sociologice arată un nivel redus de informare al populaţiei cu privire la liberalizarea pieţei de energie electrică. Îngrijorător este faptul că lipsa de informare a consumatorilor se menţine la cote foarte ridicate chiar şi după criticile din ultimele luni cu privire la procesul de liberalizare marcat de absenţa unor campanii solide de comunicare şi informare derulate de autorităţi sau entităţile implicate din sectorul privat", arată Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.
În acelaşi sondaj, oiniile privind sectorul energetic sunt împărţite, inclusiv ca urmare a modului în care a fost percepută liberalizarea pieţei de energie electrică. Astfel, 42,8% dintre respondenţi sunt de părere că sectorul energetic se îndreaptă într-o direcţie bună, iar 40,1% într-o direcţie greşită.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Asociaţiei Energia Inteligentă, în perioada 8- 17 februarie 2021, metoda de cercetare fiind interviul prin intermediul chestionarului.
Datele au fost culese prin interviuri telefonice, volumul eşantionului multistadial stratificat fiind de 1000 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.
Eroarea maximă admisă a datelor este de +/- 3,1 %, la un grad de încredere de 95%.
1. ARE MULȚI PRIETENI
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2021, 17:22)
PIAȚA SĂ STABILEASCĂ C. P. T. : NU STATUL ( ANRE ) , CĂ GONFLEAZĂ ...