SONDAJ ASOCIAŢIA ANALIŞTILOR FINANCIAR BANCARI: Legea Dării în Plată poate determina o spirală în cascadă a efectelor economice negative

Ioana Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 februarie 2016

Legea Dării în Plată poate determina o spirală în cascadă a efectelor economice negative

Un sondaj derulat în rândul membrilor de către Asociaţia Analiştilor

Financiar Bancari din România scoate în evidenţă faptul că Legea Dării în Plată (cedarea garanţiei pentru stingerea datoriei faţă de creditor, în forma sa actuală, fără limite de aplicare şi criterii sociale) poate determina un efect negativ asupra creditării prin prisma impredictibilităţii

cadrului legislativ şi reducerii drepturilor contractuale şi de proprietate ale creditorului.

67% dintre analiştii chestionaţi consideră că s-ar putea reduce creditarea într-o măsură semnificativă datorită restrângerii numărului de clienţi eligibili ori creşterii prudenţei creditorilor, se arată într-un comunicat AAFRB.

Numai 10% consideră că efectele ar fi minime, deoarece Legea se referă la un număr redus de cazuri de clienţi aflaţi în dificultate financiară.

53% dintre analişti consideră că Legea Dării în Plată produce efecte puternic negative, din punct de vedere macroeconomic, al investiţiilor ori al prosperităţii generale a populaţiei, se mai arată în comunicat.

Pentru 30% dintre analişti efectele estimate sunt moderate, prin prisma încetinirii temporare a unor sectoare economice, potrivit sursei citate.

Ȋn viziunea a peste 80% dintre analiştii chestionaţi, rolul disponibilităţii creditării imobiliare asupra populaţiei şi a economiei în general este important, pornind de la calitatea condiţiilor de locuit ale populaţiei, până la efectul de mobilizare macroeconomica (sectorul imobiliar,

materiale de construcţii, etc.).

Numai 20% dintre analişti consideră componenta de resurse financiare disponibile pentru consum ca fiind mult mai importantă.

Cu toate acestea, 47% dintre analişti consideră că efectele asupra stabilităţii sistemului financiar bancar per ansamblu ar fi moderate, datorita capitalizării puternice a băncilor locale. 43% dintre analişti însă consideră că ar exista pierderi financiare semnificative, cu urmări negative în solvabilitatea unor instituţii private.

50% dintre analiştii chestionaţi se aşteaptă la blocarea pieţei imobiliare şi a sectorului construcţiilor, precum şi la reducerea încrederii consumatorilor.

O proporţie egală estimează doar efecte limitate în ceea ce priveşte tranzacţiile imobiliare.

Participanţii la sondajul AAFBR au transmis în acelaşi timp comentarii extensive privind proiectul de lege Darea în Plata, în contextul de piaţă actual.

"Pe baza acestora, Asociaţia Analiştilor Financiar Bancari din România doreşte să pună în evidenţă faptul că potenţialele efecte depind

semnificativ de forma finală a legii şi de normele metodologice ce vor fi emise pentru aplicarea ei, astfel încât de lege sa beneficieze categoria socială vizată", scrie comunicatul AAFBR.

"Cu toate acestea, incertitudinea care marchează legislaţia primară / secundară face aproape imposibilă vizualizarea unui rezultat probabil, care depinde semnificativ de măsurile prudenţiale ale instituţiilor financiar-bancare şi gestionarea ulterioară a situaţiei", notează sursa citată.

Situaţia curentă de piaţă este marcată de incertitudine şi neîncredere, ceea ce determină un potenţial disruptiv considerabil, posibil a fi neutralizat numai printr-o abordare metodică şi echilibrată din partea instituţiilor financiar-bancare, cu o monitorizare atentă a evoluţiei reale a riscului transferat către acestea de forma curentă a legii, precizează AAFBR.

O abordare necorelată cu riscul real şi fragilitatea realităţii economice actuale, combinată cu o legislaţie vagă, pot genera o spirală de efecte în cascadă cu un rezultat economic final semnificativ negativ, se mai arată în comunicat.

Dacă măsurile de compensare a riscului adoptate de instituţiile bancare depăşesc posibilităţile populaţiei acestea vor conduce la o încetinire notabilă a creditării, care va genera o scădere a preţului imobilelor. Aceasta va genera, la rândul său, creşterea ratei de abandon a creditului şi va conduce inevitabil la creşterea portofoliului imobiliar al băncilor scos către vânzare, determinând o presiune suplimentară de scădere a preţurilor locuinţelor / materialelor de construcţii, generând astfel un cerc vicios cu efecte asupra întregii economii.

Opinia Cititorului ( 45 )

  1. asta e romania, tara unde prostii voteaza hoti si hotii voteaza legi. sunt surios daca pe vreun creditac din asta guraliv il intereseaza soarta celor multi care vor achita nota de plata pentru prostiile lor.

    1. nu, ei merg pe principiul "dupa mine potopul"

      Treaba e ca nu avem incredere in banci,poate pe viitor cine stie dar eu unul nu as lua credit ,mai ales in vremurile astea.

      Pai problema e ca cei care vor apela la credite in viitor vor fi fortati sa suporte costuri mai mari din cauza unor astfel de legi. E vorba nu numai de avans ci si de costurile riscului de tara. Asa nu rezolvi nici un fel de problema ba mai rau o adancesti. Dar in campania electorala nu primeaza ratiunea ci boceala si pomana.

      Cei care vor apela la credite in viitor vor fi protejati. Preturile imobiliarelor se vor ajusta, vor accesa credite mai mici si nu vor mai putea fi abuzati de catre mafia financiar-bancara.

      0,3 lei per comentariu este tot pomana, pehash, treci la munca! 

      Sa inteleg ca in mintea ta oricine are o oarecare expertiza in domeniu si va arata problemele legii este un ignorant, nu? Trist ca oameni ca tine inca mai au drept de vot.

      Expertiza ta e pe hotnews. De acolo am inteles ca subiectul asta nu-i pentru tine.

      Hai sa te mai intreb ceva "expertule". Odata cu scaderea cererii de cumpara va creste cea de inchiriere care va aduce si cresterea pretului de inchiriere, cei care vor scoate mai multi bani pe chirie conteaza in ochii vostri sau nu? Sunt tot familii ca si voi, unii cu copii, cu joburi. Se pare subiectul nu e pentru tine, inca nu ai inteles ca s-a terminat vremea in care statul te purta de purta de mana toata viata.

      Premisa: oamenii nu traiesc in copac.

      Cei mai multi locuiesc in dormitoare ceausiste. 

      In absenta cumparatorilor, dormitoarele sunt propuse spre inchiriere, unde creste oferta tocmai dupa cativa ani in care ti-a scazut septelul de studenti. Si ai ramas fara marote pentru ca-ti scad chiriile.

      Odata ce bancile sunt obligate sa crediteze responsabil, dispar banii din piata imobiliara si s-a zis si cu preturile cloacelor si cu chiriile dormitoarelor ceausiste. :)))))))))))))) 

      chiriile sunt platite din credite stangaci mic? :))))

      aberezi dar te inteleg sincer. dom profesor mai are ani buni de puscarie, antenutzele iubite si popandaul ghidea sunt pe duca si base vine primar la bucale. nici in visurile voastre cele mai negre nu prevesteati asta. 

      Iti inunda piata cu cloace nefolosite, care au stat la pescuit fraieri.

      Rămâi la pupinbăsit, ți-am spus că domeniul ăsta te pune într-o lumină proastă. 

      dincolo de tampeniile si frustrarile debitate spui o umbra de adevar. una care se numeste ,,scenariu pozitiv,,. dar daca asta nu se aplica iti asumi consecintele celui negativ? si ar mai fi si faptul ca nu e normal sa se destabilizeze niste piete care se dezmortisera un pic dupa criza, dar deja te bag in ceata, e mult prea greu sa intelegi tu din astea.

      In Romania nu poti vorbi de piete. Sunt niste țepe ordinare, un stat care a garantat 6-7 ani un program de proptire a preturilor dormitoarelor ceausiste, aducand in piata tineri fara bani, care s-au angajat sa plateasca 30 de ani o gogomanie ceausista.

      Ajustarea pietei nu este destabilizare, securisto-comunistule. 

      [...] tu te zcarii pe ochi daca incerci sa mananci cu furculita de [...]ce esti si vorbesti de piete. mars la munca [...]. sa plateasca unul care vrea un apartament de 2 camere pentru vila lui voevozeanu sau a bejancai ti se pare normal tie? de ce nu spuneti [...]ce averi au toti astia in furnte cu aldea arpad hadareanu chirila anton si toti astia ai vostri daca tot sunteti curati? mars la munca [...l]!

      vai imi cer scuze pentru limbaj. vad ca jignirile postacului chf sunt permise nici una nu e stearsa. am uitat ca ei chiar si cand injura recita poezii rafinate.

      limbric sau pupinbasist nu sunt jigniri redactore bursa? ca vad ca ii tineti in palme pe postacii chf sa nu cumva sa ii suparati ca poate se cufuresc de plapanzi ce sunt.

      Oamenii nu-și mai pot plăti ratele, sunt în faliment, conform sistemului capitalist din cărți, nu ăsta comunisto-securist pe care-l admiri tu, persoanele fizice au dreptul să nu mai poată dacă nu mai pot. :))))

      Un credit garantat ipotecar presupune o garanție imobiliară acoperitoare. Dacă era garantat cu ghiocei, banca valorifica ghioceii. 

      Creditele garantate cu valoarea muncii unei familii pe termen nedefinit sunt specifice iobăgiei, sclavagismului.

      Ai înțeles, pupibăs? 

      30 000 de bancheri se elibereaza din functie in Europa, multi din Austris, esti printre ei?

    Poate sa-mi explice si mie cineva care ar fi probelma daca se va ajunge la o "scădere a preţurilor locuinţelor" Cine este interesat sa tina aceste preturi mai sus decat este valoarea lor reala?

    1. ca nu se va ajunge, simplu. piata se va restrange. preturile deja au crescut de anul trecut pana acum si pot sa iti dau exemple, atat la ap. noi cat si vechi.

      Cand piata se restrange, scade cererea, iar preturile fac ce vor securistii.

      Ce fac preturile, pehash? Unde nu se va ajunge, pehash? Cand au crescut preturile, pehash? Din ce bani, pehash?

      Te-ai profilat pe 0,3 lei/manipulare imobiliara? Ramai la prima ta iubire, Băs. 

      Pai eu asta intelegi din articolol de mai sus. ca evectul legii darii in plata va fi scaderea preturilor locuintelor. si nu vad care este problema...

      bine punctat. asa vad si eu lucrurile... aceasta lege va duce catre preturi reale in piata, nu la preturi umflate artificial ca in prezent.

      Nu ai nici cea mai vaga notiune de economie dar aberezi cu gratie. Pun pariu ca esti unul dintre desteptii latrinisti care cred ca incercarea de lovitura de stat din 2012 a fost un "act democratic".

      Restrangerea pietei inseamna scadere ofertei, scaderea ofertei inseamna blocarea preturilor, nu coborarea lor. Asta o hotaraste piata nu zamfir sau voi si nici parintele securistilor Ilici pe care il tot tamai. 

      Si in 2008 s-a blocat piata. 6 luni mai tarziu preturile au cazut cu 50%.

      Pe partea de pupinbăsisme poți să interpretezi ce vrei, cum vrei, și să afirmi orice îți bagă stăpânii tăi în e-mail. În domeniul ăsta consumul de prăjituri turcești nu te ajută. 

      ai boala pe Base pentru ca ti-a inchis varanul si ti-a evacuat televiziunea preferata ! asta e, trebuia sa vina unul care sa se ocupe de toti smecherii din tranzitie.

      Varanul e cu treaba lui, bancile cu treaba lor. Cad preturile la cloace. Ia-o pe asta! :)))))))

      Cloace pe care va duceati ca oile sa le luati cu sute de mii de euro. :)))) Atunci erau apartamente, acum sunt cloace. Gena de tzepar a romanului e foarte activa in tine.

      De ce naiba sa platesti sute de mii de euro pe dormitoarele lui ceausescu, dreptaci mic? :))))))))))))))

      Intrebare: E normal sa iei 61850 chf si sa dai inapoi 180000 chf? E normal sa spui ca francul e cea mai sigura si staba moneda si sa ajungi sa il platesti dublu si sa ai tupeul aroganta si cinismul sa spui ca ne-am asumat? Nu m-a deranjat ca nu am luat credit prin prima casa pentru ca nu exiata si nici nu vreau sa se desfiinteze dar nici sclav nu vreau sa mor. E normal sa poti sa iei viata de la inceput asa cum si pana unui criminal i se da sansa la o noua viata.pai aici vorbim de executori si firme de recuperari care vor murii de foame. Si daca se mareste avansul va fi bine pt tineri. Dc? Pt ca nu vor trebuii sa ia sume mari de la banci si nici perioade mari. Nu ar trebuii ca perioada sa fie mai mare de 20 ani. Nimeni nu e nemuritor si daca te inbolnavesti sau iti pierzi serviciul ce faci? Ramai dator pe viata ca asa vrea banca. Nu e suficient ca pierzi banii platiti si casa! Pai nu, ca o vand la un pret de nimic ca nu ii intereseaza ca stiu ca te pot urmarii vesnic si iti mai baga si executoru , ca tre sa traiasca toata lumea , nu-i asa!

      si ce gandirati voi. daca tot ne-au tras bancile o tzeapa hai sa facem si noi la fel ca doar nu suntem prosti. ca e din banii celor care vor lua credite pe viitor si din banii alora care au bani in banci, nu conteaza tzeapa sa fie, zicem bogdaproste.

      Mai bine să pună mâna să muncească și să plăteasca dormitoarele ceaușiste de 10k euro cu 250.000 franci elvețieni pentru că așa vrea pehash. Se crede foarte deștept dacă publică opinii negândite pe teme care-l depășesc.

      in 2007-2008 nu stiau ca alea sunt dormitoare ceausiste? nu au semnat ei ca isi asuma contractul? nu au luat ei ca oile in orice moneda fara sa gandeasca mai departe? cine i-a pus sa ia intr-o moneda necunoscuta daca nu se calificau la lei? cine i-a pus sa se repeada ca lupii si sa nu mai astepte sa puna niste bani in plus ca sa ia in lei? cine a vrut casele alea atunci, cu orice pret si cu orice cost? le-a pus cineva pistolul la tampla, i-a luat de pe strazi cineva sa le dea credite?

      Recunosti ca ne-au tras-o bancile. Pai cu sa ti-o traga tie ca nu tre decat sa economisesti mai multi bani asa cum este sanatos si in felul vei lua si mai putini bani de la banci si pe o perioada mai mica si in consecinta nu le vei foarte multi bani in plus. Dar ce sa intelegi tu daca nu vrei dacat sa dezimformezi. Si pana la urma si prima casa este din banii mei ca si eu sunt platitor de taxe dar nu asta imi doresc sa se renunte la acest program .

      Bai baiatule te contrazici singur. Pe o parte spui ca de ce nu am economisit bani in 2007 2008 iar acum spui ca de ce tre sa suporte viitorii debitori avansuri mai mari. Te incurci in vorbe, se vede ca esti de rea credinta si rau intentionat

      În 2007-2008 băncile nu știau că finanțează cumpărarea de cloace la prețuri fantasmagorice și că exact acele dormitoare ceaușiste reprezintă garanția recuperării banilor aruncați pe geam? :))))))))))))

      nici nu ma asteptam ca un creier neted sa percuteze. daca economiseati acum nu mai eram in situatia in care sa dea pentru voi toti viitorii debitori, inclusiv aia care au reusit sa economiseasca ceva. dar voi nu, nu ati recunoaste nici picati cu ceara ca ati gresit. cand luati banii cu roaba pe adeverinte de salariu false, ca sunt mii de procese pe portal just cu dashtepti din astia care au umblat cu fofarlica, nu va gandeati ca dati banii pe cloace comuniste. va bucurati si va imbatati tot satul ca ati reusit sa fraieriti banca. acum platiti, nu are nimeni obligatia sa plateasca pentru voi.

      Creier neted, de unde rezultă că aș fi luat vreun credit sau că aș avea nevoie de unul? :))))))))))))

      Lasă ce au făcut cretinacii manipulați de jigodii ca tine în vârful bulei creditării. Ce au făcut băncile? 

      Mai pehash ... tot o dai cu ,,expertiza,, ta in domeniul imobiliar ... dar mai ales cel macro economic!!! ... de ce nu iti dezvalui adevarata identitate sa vedem si noi background-ul din spatele ,,expertizei,, tale!!! ... nu de alta, dar poate ai vreun premiu Nobel pt economie sau ... banking corect ... si astfel sa credem in ,,povetele,, tale pline de expertiza si sa nu te catalogam drept ... postac de serviciu ... platit la norma!!! ... eu cred ca adevaratii experti nu lucreaza pe 0,3 bani/ mesaj !!! ... parerea mea!!!

      Pehash bagă vreo 10 per articol. Cred că face și 10 lei/zi. :)))))))))

    Care sunt analistii astia si cati asa zisi analisti au fost intervievati. Procentele astea nu zic nimic. 67% pot fi 2 din 3. Despre ce esantion vorbim aici domnilor redactori? Cred ca acest articol a fost scris la comanda si incercati sa influentati opinia publica. ANALISTI FINANCIAR BANCARI=BANCI

    este nevoie sa transparentizati acest sondaj. care este esantionul, cine a facut analiza, etc.

    altfel, putem considera ca este doar un bullshit al bancilor, la care au participat Olteanu, Cinteza, Ghetea, Manea, Bogza si atat.si-o fi facut un sondaj de opinie intre ei. 

    Apartamentele casele se intalnesc cu cererea oferta adta cand o spuneti.

    Garsoniera ceausista a pornit 10 000 marci banci+ stat a unflat-o la 60 000.

    Esti banca CONSTRUIESTE, daca nu paaaaaaaaaa la revedere. 

    ANAL-isti financiari, pentru binele natiunii mergeti si dati asemenea lectii in Islanda si mai vorbim, sau de ce nu, incercati la ISIS, oricum nu ati avea ce pierde!

    Va rugam sa postati si sondajul de opinie cat si comentariile extensive ale respondentilor.

    Este important sa stim ce si cum s-a "sondat" 

    Multumim! 

    De asemenea va rog frumos sa faceti un sondaj de opinie privitor la FURT si valorile de la care Hotul poate scapa basma curata... Exista legislatie si pentru legea darii in plata dar neaplicabil persoanelor fizice, exista legislatie si pentru furt, aplicabila atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice...

    Multumim frumos! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb