Sondaj BRD: Potenţialul de creştere al antreprenorilor români poate fi mai mare dacă procedurile de accesare a fondurilor europene ar fi mai simple

G.D.
Bănci-Asigurări / 30 martie 2023

Sondaj BRD: Potenţialul de creştere al antreprenorilor români poate fi mai mare dacă procedurile de accesare a fondurilor europene ar fi mai simple

Fiecare business are particularităţile sale când vine vorba de capitalul necesar pentru o creştere susţinută, conform unui comunicat remis redacţiei. Fiecare plan de afaceri este unic nu doar în obiectivele sale şi nevoile de business pe care încearcă să le rezolve, dar şi în criteriile de eligibilitate pentru o anumită linie de finanţare. Însă orice antreprenor, indiferent că abia a iniţiat o afacere sau încearcă să dezvolte una cu un istoric solid în spate, îşi doreşte un proces mai eficient pentru accesarea fondurilor nerambursabile europene sau naţionale, respectiv obţinerea fondurilor necesare pentru acoperirea parţială a criteriului de co-finanţare, printr-un credit. Conform unui sondaj realizat de BRD Groupe Societe Generale pe social media, 63% dintre antreprenorii români ar putea rata oportunităţi de creştere din cauza procesului prea complicat de accesare a finanţărilor nerambursabile.

Potrivit sursei citate, uneori poate fi extrem de dificil de anticipat dacă un plan de afaceri îndeplineşte sau nu anumite criterii obligatorii de încadrare în programele de finanţare. Sau, şi mai important în unele situaţii, dacă se încadrează în anumite condiţii speciale, care pot fi considerate criterii de departajare. De aceea, aportul unui expert este crucial în facilitarea absorbţiei fondurilor nerambursabile. Lucru confirmat de acelaşi sondaj realizat de BRD, conform căruia 49% dintre antreprenori simt lipsa unui expert.

Astfel, BRD a înfiinţat divizia Euromentor, alcătuită din nouă experţi cu peste 15 ani experienţă în oferirea de consultanţă pentru accesarea fondurilor nerambursabile europene şi naţionale. Pe lângă identificarea soluţiilor de finanţare potrivite fiecărui proiect, BRD oferă instrumentele de creditare necesare pentru toate etapele: cofinanţarea cheltuielilor eligibile, prefinanţarea grantului, sprijin pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile, emiterea de scrisori de garanţie pentru restituirea avansului în favoarea Autorităţii de Management, precum şi asigurarea capitalului de lucru necesar pe toată perioada implementării proiectului.

Unele programe pun la dispoziţie modele de planuri de afaceri pentru a sprijini antreprenorii în stadiul de dezvoltare a propriului proiect. Însă, chiar dacă trec cu succes de primele etape ale alcătuirii proiectului, de multe ori omit anumite detalii, cum ar fi previzionarea corectă a rentabilităţii investiţiei. Evaluarea realistă a capacităţii businessului de a genera venituri viitoare şi includerea în plan a unei analize de profitabilitate sustenabilă şi durabilă sunt factori diferenţiatori în procesul de obţinere a unei finanţări. Esenţiale sunt şi previziunile legate de contul de profit şi pierdere, balanţa şi fluxul de numerar. Calitatea planului de afaceri va fi foarte evidentă şi dacă: este cât mai bine structurat, conţine toate elementele necesare, este aliniat la prevederile ghidului solicitantului sau ale procedurii de implementare, este argumentată fiecare proiecţie financiară, cuprinde o analiză cost-beneficiu şi o analiză de piaţă SWOT, se bazează pe unu sau mai multe studii de piaţă, obiectivul general al proiectului este corelat cu obiectivele specifice., etc. Aşadar, este firesc ca orice antreprenor, chiar şi cei experimentaţi în obţinerea de finanţări, să se simtă copleşiţi şi să caute expertul potrivit pentru nevoile lor specifice, subliniază sursa citată.

Şi chiar dacă un plan de afaceri este acceptat pentru a primi o finanţare nerambursabilă naţională sau europeană, de multe ori sunt necesare fonduri suplimentare pentru derularea proiectului. Cel mai important rol al băncii este identificarea cât mai timpurie a soluţiei financiare adaptată fiecărui business, pentru a putea acorda apoi credite punte sau credite de co-finanţare. Experţii BRD în fonduri nerambursabile au facilitat în ultimii 10 ani accesarea de finanţări pentru mai mult de 1500 de PFA-uri, IMM-uri şi alte tipuri de companii.

"Din experienţa cumulată a Euromentorilor BRD, am identificat o nevoie comună a majorităţii antreprenorilor care vor să-şi accelereze creşterea - soluţii financiare «bespoke» pentru businessul fiecăruia. Lucrul acesta e confirmat şi empiric, din sondările pe care le-am făcut în comunitatea de business românească de-a lungul timpului. De aceea, convingerea noastră în ceea ce priveşte nevoia de experţi care să faciliteze absorbţia fondurilor nerambursabile este întărită de poveştile de succes ale multor oameni de afaceri, indiferent că vorbim de IMM-uri sau companii mari, care au apelat la divizia Euromentor.", spune Lidia Capmare, Director al Departamentului de Fonduri Europene, Programe Naţionale şi Parteneriate EUNAT, Divizia Euromentor, BRD Groupe Societe Generale.

Câteva exemple de programe partenere în care experţii Euromentor sunt pregătiţi să ofere sprijin: Microgranturi, Măsura 1, Măsura 2, Schema HoReCa, Granturi pentru capital de lucru în sectorul agroalimentar, Start-up Nation, Femeia Antreprenor, APIA, IMM Invest PLUS, Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Programe Operaţionale în cadrul Politicii de coeziune, Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene (UE) precum şi alte programe de finanţare susţinute de la bugetul de stat şi/sau bugetul UE.

Antreprenorii pot beneficia de consultanţa Euromentorilor în toate regiunile din ţară, astfel:

Vest: Arad, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş;

Nord-Vest: Satu-Mare, Maramureş, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud;

Centru: Alba, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu;

Sud-Vest: Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinţi, Olt;

Sud-Est: Vrancea, Galaţi, Tulcea, Brăila, Constanţa, Buzău;

Sud: Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman;

Nord-Est: Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui;

Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. vor sa spuna daca tunurile ar fi mai usoare la fonduri.

    S c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb