SONDAJ CSFI - PRICEWATERHOUSECOOPERS PENTRU 2006: Reglementarea excesivă, riscul major la adresa sectorului bancar

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 iulie 2006

Neliniştea de pe piaţa de profil ajunge din nou la niveluri record

Reglementarea excesivă este considerată, şi în acest an, cel mai mare risc cu care se confruntă sectorul financiar, după cum reiese dintr-un sondaj CSFI privind riscurile din sectorul bancar (Banking Banana Skins Survey), realizat în colaborare cu "Price-waterhouseCoopers" LLP.

Intervievaţii (din 60 de ţări) au declarat, la fel ca în sondajul realizat anul trecut, că reglementarea excesivă pune în pericol sănătatea financiară a băncilor, deoarece le impune cheltuieli suplimentare şi le abate de la obiectivele lor de bază. De această dată, însă, mulţi dintre repondenţi s-au declarat îngrijoraţi din cauza înmulţirii cazurilor de amestec al politicului în activitatea băncilor, guvernele încercând să influenţeze conduita acestora şi să obstrucţioneze piaţa liberă.

Rezultatele sondajului indică faptul că măsurile luate de guverne şi de instituţiile de reglementare pentru eliminarea reglementării excesive din sectorul bancar nu şi-au arătat încă roadele. Oficialii "PricewaterhouseCoopers" LLP declară: "Sectorul financiar se adresează din nou instituţiilor de reglementare, solici-tân-du-le să verifice dacă au reuşit într-adevăr să găsească echilibrul optim între costuri şi beneficii".

În acest an, sondajul a fost realizat într-o perioadă de mare volatilitate pe pieţele financiare, situaţie reflectată şi de indicele de risc (Banana Skin Index), un indice nou, creat pentru măsurarea nivelului de nelinişte de pe piaţă, pe baza rezultatelor unor sondaje. În acest an, indicele înregistrează o creştere marcantă, ajungând foarte aproape de nivelul record atins anii 2000-2002.

Printre riscurile care, în acest an, au ajuns mult mai sus pe listă sunt cele generate de pieţele de materii prime (care au urcat de pe locul 14 pe locul 4, vezi tabel), din cauza îngrijorării provocate de rezervele de energie şi de preţurile volatile la materiile prime. Din cauza sentimentului de nelinişte legat de evoluţia unor ţări cum ar fi China şi India, şi pieţele în curs de dezvoltare au ajuns mai sus pe listă, urcând de pe locul 15 pe locul 9. Printre celelalte riscuri legate de piaţă, care au urcat câteva locuri faţă de anul precedent se numără capitalurile proprii şi ratele dobânzii.

Potrivit analizei, ca şi în anii anteriori, riscul de credit, instrumentele derivate şi fondurile de investiţii s-au clasat din nou printre principalele riscuri cu care se confruntă piaţa. Intervievaţii sunt de părere că, după ce lucrurile au mers prea bine pe pieţele financiare prea mult timp, acum acestea au renunţat să mai aplice aceleaşi standarde riguroase ca altă dată. Sondajul notează că întrucât creditele sunt uşor accesibile, volumul lichidităţilor de pe piaţă este foarte mare şi capacitatea sectorului este în creştere, marjele profitului au scăzut foarte mult, iar băncile sunt nevoite să-şi asume riscuri tot mai mari pentru a-şi putea proteja veniturile.

Un alt aspect care generează o oarecare îngrijorare este faptul că băncile depind într-o măsură tot mai mare de suport tehnologic pentru asigurarea securităţii şi solidităţii operaţiunilor lor.

Pe de altă parte însă, unele dintre riscurile care în anii trecuţi ocupau primele locuri par să nu mai reprezinte un pericol în aceeaşi măsură. În domeniul infracţiunilor financiare, atât fraudele, cât şi spălarea banilor au coborât mai multe locuri, mai ales datorită măsurilor luate între timp în vederea combaterii unor astfel de fenomene. A fost redus şi nivelul de îngrijorare generat de perspectivele economice generale: deşi mulţi repondenţi au identificat unele semne de fragilitate în economia mondială, în general aceştia şi-au exprimat convingerea că tendinţa de creştere se va menţine în continuare.

De asemenea, în opinia celor intervievaţi, băncile se află în situaţia în care pot face faţă şocurilor din sistem. În acest an, 64% dintre repondenţi au fost de părere că instituţiile bancare sunt pregătite şi capabile să facă faţă riscurilor, faţă de numai 57% anul trecut. Nivelul de încredere a fost deosebit de ridicat în rândul bancherilor (73%), dar şi în rândul organismelor de reglementare (63%), categorie la care anul trecut nu s-a ajuns decât la 39%. Persoanele din afara sectorului s-au dovedit mai sceptice: doar 44% dintre acestea au fost de părere că băncile sunt pregătite în mod corespunzător pentru a face faţă riscurilor.

"Rezultatele din acest an indică o creştere a nivelului de îngrijorare manifestat în legătură cu perspectivele financiare, precum şi cu efectele negative pe care acestea le-ar putea avea asupra băncilor", declară David Lascelles, co-director al CSFI şi autor al raportului. Domnia sa consideră, totuşi, că nu s-a ajuns la punctul în care aceste riscuri ar putea fi fatale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb