Actualul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană se situează pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale, cu o cotă de 26,7%, fiind urmat de preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu - 17,8%, de liderul USR Elena Lasconi, de liderul SOS România Diana Şoşoacă, liderul PNL Nicolae Ciucă - 11,9% şi de liderul AUR George Simion - 11,2%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Aproape trei sferturi dintre români spun că în mod cert vor merge la vot.
Estimare participare alegeri prezidenţiale
Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că "sigur nu" voi merge la vot şi 10 "sigur da" voi merge la vot, 6.2% dintre români au ales 1, 0.2% au ales 2, 0.5% au ales 3, 0.8% au ales 4, 5% au ales 5, 1.8% au ales 6, 3.2% au ales 7. 4.4% indică 8, 3.9% - 9 şi 73.4% - 10. 0.6% reprezintă ponderea non-răspunsurilor.
Votanţii PSD şi ai PNL, persoanele cu vârsta peste 30 de ani, cele cu educaţie superioară şi gulerele albe declară într-o proporţie mai mare decât media că vor merge cu siguranţă la vot.
Intenţia de vot la alegerile prezidenţiale - Turul I
Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (85.8% din total eşantion), 26.7% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană - independent (comparativ cu 23.7% în mai 2024), 17.8% pentru Marcel Ciolacu - PSD (18,2% în mai), 14.3% pentru Elena Lasconi - USR (măsurată în premieră în 2024; comparativ, în mai, Cătălin Drulă înregistra 8,6% din opţiuni), iar 13.4% pentru Diana Şoşoacă - SOS Romania (12,5% în mai). Pentru Nicolae Ciucă - PNL ar opta 11.9% dintre alegători (11,5% în mai), pentru George Simion - AUR 11.2% (13,5% în mai), iar pentru Kelemen Hunor - UDMR 3.4% (5,5% în mai). 1.2% spun că ar vota alt candidat (0,8% în mai). Dacian Cioloş nu a mai fost măsurat în sondajul din luna iunie.
Intenţia de vot la alegerile prezidenţiale - Scenarii turul al II-lea
Mircea Geoană vs. Marcel Ciolacu
Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Marcel Ciolacu şi Mircea Geoană, 63.7% dintre respondenţi care au ales un candidat ar vota cu Secretarul General Adjunct al NATO, iar 36.3% cu liderul PSD.
Mircea Geoană vs. Nicolae Ciucă
Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Mircea Geoană şi Nicolae Ciucă, 63.7% dintre cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat l-ar vota pe Secretarul General Adjunct al NATO, iar 36.3% pe liderul PNL.
Marcel Ciolacu vs. Nicolae Ciucă
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, 54.6% dintre cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat l-ar vota pe liderul PSD, iar 45.4% pe liderul PNL.
Mircea Geoană vs. Elena Lasconi
Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale între Mircea Geoană şi Elena Lasconi, 66.2% dintre cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat l-ar vota pe Secretarul General Adjunct al NATO, iar 33.8% pe lidera USR.
Marcel Ciolacu vs. Elena Lasconi
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi, 58% dintre cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat l-ar vota pe actualul premier, iar 42% pe lidera USR.
Nicolae Ciucă vs. Elena Lasconi
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Nicolae Ciucă şi Elena Lasconi, 51.6% dintre cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat l-ar vota pe liderul PNL, iar 48.4% pe lidera USR.
"Intenţia de vot pentru alegerile prezidenţiale surprinde o serie de modificări ale opţiunilor în condiţiile în care, comparativ cu luna trecută, este măsurată în premieră în 2024 Elena Lasconi din partea USR, iar Dacian Cioloş nu a mai fost măsurat deoarece a anunţat că se retrage din viaţa politică activă. În aceste condiţii, clasamentul suferă anumite modificări. Mircea Geoană rămâne lider în opţiunile de vot în turul 1, cu un procent mai mare decât în luna mai şi conduce detaşat în toate finalele de tur doi în care a fost măsurat. Secretarul-adjunct al NATO este urmat de premierul Marcel Ciolacu care îşi conservă procentul de aproximativ 18%, la aproape 9 puncte distanţă de primul clasat. Pe locul 3 se situează Elena Lasconi cu 3,5 procente mai puţin decât Marcel Ciolacu. Lidera USR este urmată de Diana Şoşoacă, în uşoară crestere, Nicolae Ciucă în stagnare şi George Simion în scădere. Noutatea măsurătorii de la finalul lunii iunie este Elena Lasconi care se înscrie pe un culoar mai bun comparativ cu fostul preşedinte USR, având şi un potenţial de creştere în condiţiile unei notorietăţi semnificativ mai reduse (60%), comparativ cu restul candidaţilor care ating în majortatea lor notorităţi de 90% sau peste acest procent", afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 19 - 27 iunie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2024, 14:42)
Geoana vs Ciolacu e PSD vs PSD
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2024, 15:20)
Tocmai aici e baiu'! Cred ca ne indreptam spre Geoana -Lasconi. Si cred ca iar nu se va bucura "Mihaela, dragostea mea!". Nu sunt deloc "lasconist" dar "geoanist" e si mai rau!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2024, 17:07)
Domnule.
M.G este o solutie pentru Romania si romanii stiu aceasta.
Insa, cineva care a mancat din traista "matusii Tamara" si apoi l-a facut presedinte pe Petrov, incearca sa-l cupleze pe M.G. cu nelegiuirile lui Coldea si a celor din jurul lui, atat de dezbatute astazi.
Dar, dupa cum se vede, unchiul Sam s-a documentat si nu vede cu ochi buni, ba chiar a blocat amestecul fostului sef de pe la SRI in viata politica din Romania pentru alegerea Presedintelui, a Parlamentului, a celor din comisii, in special a celei de supraveghere a SRI, in alegerea primarilor...
Apoi dupa cum se vede, unchiul Sam s-a documentat si in privinta amestecului fostului sef de la SRI in viata politica din Albania si mai ales despre activitatea acestuia de acolo si, cine stie din Mexic, in ce priveste traficul si comertul cu droguri si alte matrapazlacuri si a determinat presa si probabil si justitia din Romania sa se uite si in directia aceasta.
Prin urmare este cert, unchiul Sam stie si stia de mult de nelegiuirile lui Coldea si a determinat tot ce se intampla astazi in acest caz, despre care nimeni nu ar fi avut curaj sa vorbeasca altfel. .
Fata de aceasta situatie, crede cineva ca M.G. a fost instalat pe locul doi la NATO, daca acesta ar fi fost inhaitat cu Coldea, crede cineva ca numirea lui MG intr-o functie atat de importanta, functie care presupune nu numai competenta ci si moralitate, onestitate, cinste si corectitudine s-a facut prin inselarea vigilentei vestice?
In NATO, succesul oricarei misiuni, sarcini, activitati este asigurat prin planificare minutioasa, pregatire pana la perfectiune, dotare completa. Apoi in desfasurarea acestora nu mai intervine nimeni cu indrumari, indicatii si alte orientari (in general, in cadrul unui "control", asa cum functionau armatele Vasorviste). Totul se bazeaza acolo pe informatie. Seful care a dispus aceasta actiune primeste toate informatiile necesare si intervine unde este necesar, numai dupa valorificarea acestora, dupa o noua analiza, si.. ....
Si atunci, intr-un sistem care functioneaza perfect, cum se putea infiltra un traficant de droguri, un tradator de tara, un nelegiuit?
Complicitatea lui MG cu nelegiuitul Coldea, este ste o ineptie pe care toti romanii o vor sesiza.
In privinta alegerilor, PSD il va sprijini pe MG. PNL il va propune pe Ciuca. Cei doi vor ajunge in turul doi. Unul din ei, ambii nepoti a unchiului Sam, va ajunge asadar Presedinte.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2024, 18:06)
"Crede cineva ca numirea lui MG intr-o functie atat de importanta, functie care presupune nu numai competenta ci si moralitate, onestitate, cinste si corectitudine s-a facut prin inselarea vigilentei vestice? "
Hai bre, las-o baltă - mai să-mi dea lacrimile de emoție, de unde le-ai scos ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2024, 17:25)
exista un sondaj in care 99% dintre romani nu cred in sondaje . eu n-am uitat cum Pietone avea 40 % iar dupa vot 8 %
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2024, 18:08)
Voi vota Lasconi !
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2024, 18:38)
Acum ca e dovedit plagiator, chiar are sanse!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2024, 20:06)
prostii inventate de ciuca si ciolacu
5. Lasconi câștigă
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2024, 19:22)
Prezidentialele sunt cu totul altceva decât europarlamentarele, aici contează persoana.
De ce Lasconi câștigă ? Pt ca NU e de-ai lor, ea a fost propulsata nesperat în USR de membrii simpli, după ce echipa Ghinea ...lumea e sătulă de politruci și va vota contra lor. Geoana nu are șanse în fata ei pt ca e din sistem.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2024, 19:25)
geoana e sistemul. impreuna cu altii ca el. fiu de general de securitate pe vremea lui ceasca, sangele apa nu se face, aschia nu sare departe de trunchi etc, proverbe romanesti.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2024, 20:39)
Un covrigar nu am avut președinte.