Sondaj: Preţul petrolului american va fi, în medie, 85 de dolari barilul în următoarele 12 luni

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 aprilie 2023

Sondaj: Preţul petrolului american va fi, în medie, 85 de dolari barilul în următoarele 12 luni

Cotaţia ţiţeiului de referinţă din America de Nord a scăzut la 64 de dolari/baril în 20 martie

Preţul futures al ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) va fi, în medie, de 85 de dolari pe baril în următoarele 12 luni, potrivit unui sondaj realizat recent de furnizorul de servicii financiare Raymond James Financial Inc. în rândul directorilor din industria canadiană de petrol şi gaze.

Preţurile petrolului au scăzut în ultimele săptămâni, în mare parte din cauza nervozităţii pieţei cu privire la sănătatea sectorului bancar global, după prăbuşirea a doi creditori regionali din SUA şi preluarea băncii elveţiene Credit Suisse de către rivala mai mare UBS Group.

Preţul ţiţeiului de referinţă din America de Nord a scăzut până la 64 de dolari pe baril la data de 20 martie, dar de atunci a revenit la aproximativ 75 de dolari.

La Nymex SUA, preţul futures al petrolului West Texas Intermediate cu livrare în mai a crescut cu 1,1%, la 75,15 dolari barilul vineri, la ora locală 09.58. Preţul barilului de petrol Brent cu livrare în luna mai era în urcare cu peste 0,5% în prima parte a zilei de vineri, la ICE Futures Europe, atingând 79,68 dolari.

Sondajul Raymond James, preluat de Yahoo Finance Canada, a fost realizat pe un eşantion de 48 de executivi de companii canadiene de explorare şi producţie a ţiţeiului, între 15 şi 24 martie. Conform acestuia, pentru ca o societate de profil să fie profitabilă, este necesar un preţ sustenabil pe termen lung de circa 56 de dolari pe baril.

Analistul Jeremy McCrea observă, citat de Yahoo Finance Canada, că predicţia de 85 de dolari pentru barilul de ţiţei, în următoarele 12 luni, reprezintă o creştere cu 21% faţă de preţul de 70 de dolari pe baril estimat pentru 12 luni. McCrea spune: "Când vedem o astfel de diferenţă de preţ, deducem că directorii de companii petroliere pot anticipa limitări ale ofertei". Analistul citat concluzionează că sondajul reflectă o "perspectivă operaţională sănătoasă", cu directori care vor ca inflaţia să se tempereze, care văd fuziuni şi achiziţii la orizont şi preferă să recompenseze acţionarii în loc să aloce cheltuieli pentru creştere.

Bloomberg: Plafonul de preţ pentru petrolul rusesc va rămâne la 60 dolari/baril

Comisia Europeană a informat statele membre UE că plafonul de preţ pentru petrolul rusesc, stabilit la 60 de dolari pe baril, se dovedeşte eficient pentru a reduce accesul Kremlinului la petrodolari şi în acelaşi timp nu perturbă piaţa petrolieră, astfel că va rămâne nemodificat pentru moment, transmite Bloomberg.

Potrivit unor surse apropiate situaţiei, Executivul comunitar le-a spus zilele trecute diplomaţilor statelor membre că, la acest moment, nu există disponibilitate în rândul Grupului celor şapte state puternic industralizate (G7) pentru reducerea plafonului, notează Agerpres.

Un raport al Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), care a stat la baza revizuirii plafonului, concluzionează că mecanismul şi-a îndeplinit cele două obiective principale, respectiv reducerea veniturilor Moscovei şi împiedicarea exploziei preţurilor globale ale ţiţeiului. Cel mai recent raport lunar al IEA susţine că plafonul influenţează preţul la care petrolul brut şi produsele petroliere ruseşti se comercializează.

Preţul mediu ponderat la export al ţiţeiului rusesc a fost de 52,48 dolari pe baril, excluzând costurile cu shipping-ul şi asigurările. Ţiţeiul Urals, principalul tip de petrol exportat de Rusia, se vinde pentru 45,27 dolari în Marea Neagră, în timp ce tipurile de petrol ESPO, Sahalin şi Sokol, care sunt exportate toate din Asia, se vând la preţuri mai mari decât plafonul de 60 de dolari per baril, susţine IEA.

Anterior, oficiali din G7 au convenit că vor revizui preţul la care sunt plafonate exporturile de petrol ale Rusiei în luna martie, iar legislaţia UE stipulează că obiectivul măsurii este acela de a menţine plafonul la 5% sub preţul mediu de pe piaţă. Pe această bază, un grup de state membre UE, printre care se numără Polonia şi Estonia, au cerut coborârea plafonului de preţ.

Cu toate acestea, sursele citate de Bloomberg susţin că ţărilor UE li s-a comunicat că există o anumită deschidere pentru o oarecare flexibilizare a mecanismului de stabilire a plafonului de preţ, fără să precizezez ce anume înseamnă asta în practică.

Economiile din G7, Uniunea Europeană şi Australia au convenit, la data de 5 decembrie 2022, să le interzică companiilor occidentale să furnizeze servicii de asigurări, finanţare şi brokeraj pentru navele care transportă ţiţei rusesc la un preţ mai mare de 60 de dolari pe baril, în cadrul sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Rusia este liberă să îşi transporte şi să îşi vândă petrolul la orice preţ doreşte, cu condiţia să nu utilizeze serviciile şi navele firmelor din ţările G7 şi UE.

Datele colectate de Bloomberg arată că Rusia se bazează în continuare pe firmele occidentale de asigurări pentru a acoperi mai mult de jumătate din flota de tancuri petroliere care exportă ţiţeiul rusesc.

Amintim că, luna trecută, vicepremierul rus Alexander Novak declara că Moscova trebuie să se concentreze pe majorarea exporturilor de energie către ţările considerate "prietenoase", aşa cum livrările de petrol rusesc spre India au crescut anul trecut de 22 de ori, potrivit Reuters.

Veniturile din energie au reprezentat anul trecut 42% din bugetul federal al Rusiei, iar industria energetică a ţării este sustenabilă, în pofida dificultăţilor provocate de sancţiunile occidentale, a afirmat oficialul rus.

Acesta anunţase anterior că Moscova este aproape de a-şi îndeplini obiectivul de a reduce producţia de ţiţei cu 500.000 de barili pe zi (bpd), la aproximativ 9,5 milioane bpd.

Analistul Jeffrey Currie de la banca americană Goldman Sachs Group spune, citat de oilprice.com, că recenta criză bancară neaşteptată a înrăutăţit în mod semnificativ perspectivele macroeconomice şi a afectat foarte mult preţurile petrolului. Totuşi, acesta se aşteaptă ca preţul ţiţeiului să crească în continuare. Pentru finele anului, Jeffrey Currie estimează o cotaţie a petrolului de 94 dolari barilul, faţă de la 100 de dolari, cât preconiza anterior.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Pe naiba 85 de dolari ... Arabia Saudita si tarile OPEC + au anuntat reducerea voluntara a productiei pana la sfarsitul anului , iar unii analisti considera ca ar putea fi 100 sau chiar 120 dolari barilul, cu varful la 140 de dolari, deci media ar putea fi peste 100, in niciun caz 85, astea sunt bazaconii ... Asa ca stati linistiti, companiile din domeniul petrolier vor face si anul asta profituri enorme si vor da dividende uriase fata de media pietei ... nu degeaba cumpara Warren Buffet Occidental Petroleum in continuu de un an jumatate ... Plus Exxon, Chevron, BP, Petrobras, Ecopetrol, Conoco Philips, Shell etc .... Cumparati actiuni la aceste companii !!

    contrarian!

    Asteptari False! 

    Pretul va sta ca medie sus! 

    Ciclul petrolului nu arata crash din scur! 

    Adica la nici 2 ani din minim sa se intoarca pe crash rapid! 

    Sta pe sus! minim 5 ani! pana schimba directia! 

    O sa danzeze violent odata cu socurile de cerere din piata dar tot pe sus sta! 

    Oricum in termeni reali preturile la pompa in romania sunt in crash mod inca din 2001-2007 (bula pretului la petrol in grame aur);  

    S c cret 

    1. de adaugat ca au castigat pe volum in crestere de consum (vedeti explozia de rezervoare pe 4 roti si comparati cu minimul din 2000).

      adica legi simple: 

      Pret ....................... Client 

      1.000.000 : 1 

      100.000 : 10 

      10.000 : 100 

      1.000 : 1.000 

      100 : 10.000 

      10 : 100.000 

      1 : 1.000.000 

      s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb