Sondaj RoCoach: 4 din 5 manageri considera ca sunt buni sau oarte buni in rolul lor

S.B.
Companii / 14 martie

Sondaj RoCoach: 4 din 5 manageri considera ca sunt buni sau oarte buni in rolul lor

Deşi 81% dintre liderii organizaţiilor sunt convinşi că îşi îndeplinesc bine sau foarte bine rolul de conducere, doar 43% dintre angajaţi confirmă că superiorul lor direct bifează criteriile unui bun manager în raport cu nevoile şi aşteptările lor, potrivit unui sondaj RoCoach realizat la nivel naţional pe un eşantion de peste 600 de respondenţi.

Diferenţele de percepţie sunt la fel de evidente şi în alte aspecte-cheie ale leadershipului. În timp ce 74% dintre manageri consideră că îşi comunică foarte clar viziunea de business şi obiectivele pentru echipa lor, 38% dintre angajaţi afirmă că nu primesc suficiente informaţii pentru a-şi îndeplini cu succes responsabilităţile. Totodată, doar 36% dintre angajaţi simt că beneficiază de sprijinul de care ar avea nevoie din partea managerului direct, cu toate că 68% dintre lideri sunt de părere că oferă tot sprijinul necesar echipei.

Când vine vorba de stilul de leadership, cei mai mulţi respondenţi în rol de management se descriu drept implicaţi (86,57%) şi motivaţionali (73,1%), aceste caracteristici fiind esenţiale unui bun manager. Cu toate acestea, o treime dintre angajaţi observă mai degrabă un stil autoritar la managerul lor, ceea ce doar 1 din 10 lideri recunoaşte, mai arată datele sondajului RoCoach. Un alt aspect critic este comunicarea. Aceleaşi date arată că deşi mai mult de jumătate dintre lideri (56,7% ) cred că sunt deschişi şi transparenţi, există o diferenţă de percepţie în rândul angajaţilor, doar 30,1% dintre respondenţi confirmând că au acces la toate informaţiile necesare din partea managerului lor direct. Mai mult, angajaţii semnalează o comunicare neclară şi confuză într-o proporţie mult mai mare (14,6%) comparativ cu percepţia managerilor (1,5%).

"Un lider bun trebuie să găsească echilibrul între viziune şi capacitatea de a asculta, între fermitate în direcţie şi flexibilitate în adaptare. Diferenţa dintre modul în care liderii se evaluează şi percepţia angajaţilor asupra leadershipului este un aspect foarte important într-o piaţă a muncii tot mai competitivă. Această discrepanţă poate afecta direct implicarea şi loialitatea angajaţilor, punând presiune pe retenţia talentelor. Dacă liderii nu conştientizează acest decalaj, există riscul ca angajaţii să nu se mai simtă motivaţi şi să caute oportunităţi în alte companii", explică Mihai Stănescu, fondatorul RoCoach, prima companie de coaching din România, cu o experienţă de peste 20.000 de ore în leadership şi strategie de dezvoltare.

Doar 27,4% dintre angajaţi consideră că liderii lor demonstrează un nivel ridicat de etică şi integritate, comparativ cu 53,7% dintre lideri care îşi atribuie aceste calităţi. Empatia, adaptabilitatea şi asumarea responsabilităţii sunt alte domenii unde diferenţele de percepţie sunt semnificative.

"Pentru a reduce acest decalaj, companiile trebuie să investească în programe de dezvoltare a leadershipului, să încurajeze feedback-ul continuu şi să creeze o cultură bazată pe transparenţă şi ascultare activă. Această tranziţie nu este doar o ajustare, ci un proces esenţial de creştere şi adaptare, care redefineşte relaţia dintre lideri şi echipele lor. Atunci când modul în care liderii se autoevaluează devine mai bine aliniat cu percepţia angajaţilor, organizaţiile evoluează, devenind mai eficiente şi mai atractive pentru talentele valoroase", conchide Mihai Stănescu, care, de-a lungul carierei, a ghidat şi consiliat sute de lideri din companii de retail, producţie, energie şi finanţe din România şi Europa Centrală şi de Est, sprijinindu-i în tranziţii organizaţionale complexe şi contribuind la optimizarea leadershipului şi la creşterea agilităţii echipelor de management.

Cu o experienţă de peste două decenii, RoCoach accelerează această transformare prin programe intensive de dezvoltare a leadershipului, organizând anual peste 85 de zile de workshop-uri în sala de training şi peste 350 de ore de coaching pentru echipe de management. Expertiza în coaching organizaţional şi de tranziţie s-a concretizat în colaborările cu peste 25 de clienţi corporate doar în ultimul an, având un impact direct asupra a peste 400 de manageri din România. Prin aceste iniţiative, RoCoach contribuie la crearea unor lideri mai aliniaţi la nevoile echipelor lor şi mai adaptaţi provocărilor actuale din mediul de business.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3554
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7940
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.2986

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb