Sondajul plăţilor corporative în Franţa: Întârzieri de plată mai lungi şi mai frecvente în rândurile IMM-uilor

F.D.
Miscellanea / 13 noiembrie 2023

Sondajul plăţilor corporative în Franţa: Întârzieri de plată mai lungi şi mai frecvente în rândurile IMM-uilor

În 2023, 97% dintre companiile franceze au oferit clienţilor termene medii de plată de 48 de zile. În ciuda acestui fapt, 82% dintre companii au înregistrat întârzieri la încasare în ultimele 12 luni. Majoritatea declară că plăţile întârziate au avut loc mai frecvent şi pentru perioade mai lungi decât anul trecut. Deteriorarea comportamentului de plată a companiilor are ecou pe zona de insolvenţe, cu o creştere incontestabilă observată de la începutul anului, care a depăşit chiar nivelurile pre-Covid, conform sondajului plăţilor corporative în Franţa realizat de Coface for Trade.

Termene de plată: o practică bine înrădăcinată

Extinderea termenelor de plată este o practică bine stabilită în Franţa: 97% dintre companii oferă clienţilor lor astfel de termene, indiferent de sector şi de dimensiunea companiei. Perioada medie de plată este 48 de zile, semnificativ mai mare decât termenele oferite în Germania (32 de zile) sau chiar în Polonia (46 de zile), dar totuşi mult mai mici decât cele oferite în China (81 de zile) şi restul Asiei (66 de zile).

O dovadă clară a răspândirii acestei practici în Franţa este dată de faptul că, deşi întreprinderile foarte mici sunt relativ mai puţin înclinate să acorde termene de plată, 95% dintre ele o fac de fapt. Cu toate acestea, termenele de plată sunt mai scurte. De exemplu, 35% dintre IMM-uri oferă termene de plată mai mici de o lună, comparativ cu aproximativ 10% în companiile mai mari.

Întârzierile de plată: situaţia devine tot mai complicată pentru companiile mici şi mijlocii

82% dintre companiile din Franţa au înregistrat întârzieri de plată în 2023, peste nivelurile din Polonia (61% dintre companii), Germania (76%) şi Asia (57%), unde termenele de plată sunt mai lungi, dar întârzierile sunt mai rare.

Dimensiunea companiei este un factor important care influenţează întârzierile de plată. 70% dintre companiile mici şi mijlocii au declarat că întârzierile de plată au crescut, faţă de "doar" 53% dintre companiile medii şi mari. În plus, majoritatea IMM-urilor au raportat întârzieri de plată mai frecvente anul acesta faţă de 2022. 54% dintre companiile mici au înregistrat întârzieri de plată de peste o lună şi aproape 20% au mers până la a invoca întârzieri de plată de peste două luni. Ca atare, întârzierea medie de plată este de 42 de zile pentru aceste companii, faţă de 38 de zile pentru companiile mijlocii şi "doar" 26 de zile pentru companiile mai mari. Rezultatele sunt cu atât mai îngrijorătoare, cu cât jumătate dintre societăţile foarte mici au declarat că plăţile întârziate au un impact "foarte important" sau "critic" asupra numerarului lor.

Dintre motivele invocate, 27% dintre respondenţi au citat dificultăţile financiare ale clienţilor lor ca motive pentru întârzierile de plată, aproximativ 41% dintre aceştia suspectează că partenerii lor de afaceri sunt mai reţinuţi în scopuri de gestionare a fluxului de numerar.

După ce a rămas la un nivel deosebit de scăzut până la jumătatea anului 2022, numărul insolvenţelor corporative a revenit la nivelul de dinainte de Covid la sfârşitul anului trecut. În primele 9 luni ale anului au fost înregistrate 39.098 de insolvenţe, în creştere cu 34% faţă de 2022 şi cu 4,5% mai mult decât în 2019.

Această dinamică afectează toate sectoarele. Insolvenţele au fost raportate în companiile care au generat venituri mai mici de 250.000 EUR (+8% faţă de perioada ianuarie-septembrie 2019), iar cele care generează venituri de peste 10 milioane EUR au înregistrat, de asemenea, mult mai multe insolvenţe decât în perioada pre-pandemie (+8 %).

Această tendinţă se va manifesta în continuare în următoarele câteva trimestre, având în vedere marjele şi fluxul de numerar sub presiune din cauza condiţiilor restrictive de finanţare, a cererii mai limitate şi a costurilor în creştere.

Aproximativ 90% dintre companiile chestionate se aşteaptă la o înrăutăţire a condiţiilor economice sau, în cel mai bun caz, ca activitatea să rămână stabilă în Franţa şi la nivel mondial, aşteptări împărtăşite de companiile de toate dimensiunile.

În ciuda perspectivelor de creştere limitate pentru Franţa şi Uniunea Europeană în 2024, aceste două pieţe rămân favorizate pe scară largă de companiile exportatoare (72% pentru Franţa şi 60% pentru UE), care le consideră cele mai bune oportunităţi pentru afacerile lor anul viitor.

Pe fondul unui context geopolitic global incert, favorabil pentru nearshoring şi friendshoring, 12% dintre companiile chestionate au declarat că şi-au relocat deja cel puţin o parte din activitate. 84% dintre companiile care s-au relocat sau intenţionează să îşi mute o parte din activitate planifică să facă acest lucru în Franţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb