SORIN CÎMPEANU, MINISTRUL EDUCAŢIEI: "Lipseşte coerenţa în sistemul nostru de educaţie"

A.V.
Ziarul BURSA #Politică / 8 aprilie 2021

Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu

Sistemele de educaţie din toată lumea sunt interţiale prin excelenţă şi foarte mari, spune ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, adăugând că ţara noastră are aproape 3,9 milioane de elevi, 550.000 de studenţi şi 350.000 de angajaţi.

"Dincolo de dimensiunea foarte mare, inerţia specifică este generată de faptul că efectul deciziilor corecte în educaţie se vede într-o perioadă de timp cel puţin medie, spre deosebire de cazul deciziilor luate în companii, unde efectele se văd pe termen scurt", a afirmat domnia sa ieri, în cadrul unei conferinţe online, menţionând: "În sistemele de educaţie îţi trebuie consecvenţă şi coerenţă. În sistemul de educaţie din România ne-a lipsit coerenţa. Competenţă există, există foarte multe plusuri, dar la nivelul coerenţei am stat rău. Acest lucru trebuie remediat, mai ales că, potrivit OECD, 14% din locurile de muncă din ţările care intră în alcătuirea organizaţiei riscă să meargă pronunţat spre automatizare, digitalizare, iar 32% din meserii vor suferi schimbări radicale. Educaţia trebuie făcută pentru dezvoltare, pentru progresul societăţii, pentru dezvoltare economică, respectiv pentru a produce acele resurse care trebuie să se întoarcă în vederea finanţării educaţiei şi cercetării".

În acest context, ministrul Educaţiei este de părere că ar trebui "să avem o susţinere mult mai puternică a competenţelor nonformale şi informale". Domnia sa subliniază: "Sistemul de educaţie ar trebui să aibă mecanisme de monitorizare a nevoilor angajatorilor, de anticipare, împreună cu angajatorii, a acestor nevoi de formare".

Sorin Cîmpeanu a adus în atenţie faptul că, de ceva vreme, omenirea se confruntă cu patru tendinţe: globalizarea, schimbările demografice, schimbările climatice, a susţinerii accentuate şi accelerate a automatizării şi digitalizării, iar perioada pe care o traversăm acum nu a avut influenţe nici asupra schimbărilor climatice, nici a demografiei, globalizării, ci asupra tendinţei de automatizare şi digitalizare, de aceea trebuie acordată o atenţie deosebită acestei transformări.

Sorun Cîmpeanu a amintit că, ieri, Ministerul Educaţiei a lansat campania "Vaccinare şi testare pentru învăţare", declarând: "Este o campanie în care, vreme de trei săptămâni, reprezentanţii instituţiei vor fi prezenţi la întâlniri deschise către toate şcolile şi grădiniţele în care se vor prezenta importanţa testării şi vaccinării pentru a continua procesul de educaţie, dar şi probleme ce ţin de orele de recuperare, programele naţionale de educaţie remedială care vizează recuperarea pierderilor generate de educaţia online".

Ionuţ Simion, PwC România: "60% dintre angajaţii lumii se tem că automatizarea le va pune în pericol locurile de muncă"

Ionuţ Simion, Country Managing Partner PwC România, a declarat la conferinţa de ieri că, potrivit unui studiu internaţional, 60% dintre angajaţi se tem că automatizarea le va pune în pericol locurile de muncă, iar 39% cred că posturile lor vor dispărea în cinci ani. Domnia sa a adăugat: "Mai mult de 50% dintre cei chestionaţi la nivel global cred că vor mai avea un loc de muncă stabil pe termen mediu şi lung, în viitor, iar 72% dintre cei care lucrează la distanţă vor adopta un mijloc hibrid, de combinare între lucrul la distanţă şi de la birou, ceea ce deja vorbeşte de o schimbare fundamentală în maniera în care angajaţii înţeleg să-şi desfăşoare activitatea economică în viitor".

Adrian Mihai, CEO Fan Courier: "Suntem într-o criză majoră a educaţiei"

Adrian Mihai, CEO Fan Courier, consideră că în prezent ne aflăm într-o criză a educaţiei şi mai sunt multe de făcut pentru o educaţie online care să funcţioneze.

Domnia sa a declarat la evenimentul de ieri: "Suntem într-o criză majoră a educaţiei. Am trecut brusc de la educaţia pe care o ştiam la cea online, fără să avem dispozitive. Sunt zone în mediul rural unde nu există Internet, unde copiii nu pot să înveţe online. Cred că mai avem multe de făcut până să putem realiza această educaţie online. Avem nevoie şi de profesori pregătiţi. Un profesor care a predat într-un anumit mod peste 20 de ani, în faţa copiilor, la tablă, cu creta în mână, a trecut brusc în online. Cred că i-a fost extraordinar de greu".

În opinia sa, după pandemie, va trebui să creăm un sistem de învăţământ care să pună elevul în centrul atenţiei, astfel încât să îşi dezvolte capacitatea de a lua decizii şi de a rezolva probleme, de a avea o anumită experienţă tehnică şi abilităţi personale. "Cred că şcoala are rolul să-l ajute pe fiecare elev să-şi dezvolte ce are el mai bun", a conchis reprezentantul Fan Courier.

Ela Moraru, Country Manager Google: "În contextul pandemiei, este important să ne uităm la oportunităţi"

Ela Moraru, Country Manager Google, consideră că, în contextul pandemiei, este important să ne uităm la oportunităţi, nu doar la riscuri. Domnia sa a afirmat la conferinţa de ieri: "Putem să ne uităm la riscul pe care îl aduce schimbarea, dar mai degrabă aş spune că odată cu această potenţială automatizare, joburile de risc care presupun manipulare cu obiecte grele, în condiţii dificile, joburi care sunt plătite prost, le permit oamenilor să ajungă să aibă un job mai mult bine plătit, cu competenţe şi abilităţi care să se ducă în zona de rezolvare de probleme, creativitate, de procese cognitive mai complexe. Pentru asta cred că este foarte important să ţinem aproape între cei din mediul privat şi cei din sistemul educaţional, pentru că obiectivul principal al formării este integrarea într-o societate, dar şi în forţa de muncă".

În opinia domniei sale, tehnologia trebuie să facă parte din formarea continuă a tuturor celor care lucrează şi nu numai, pentru că tehnologia permite lucrul colaborativ, formare hibridă etc., care reprezintă baza abilităţillor necesare adaptării şi manifestării agilităţii în orice context.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Lipseste competenta la nivel de minister care are in fruntea lui un traseist cu mentalitate de SS-ist.

    Aveti nevoie de profesori pregatiti? 

    Ce om pregatit vine in invatamant pentru salariul de portar? 

    Ati taiat majorarile din invatamant (desi acolo salariile sunt mult mai mici decat in restul sectorului bugetar), ati impus profesorilor sa lucreze in vacanta (ca ei nu au dreptul la concediu ca orice alt salariat din tara asta, nici macar in perioada vacantelor stabilite legal si incalcate in mod ilegal de un ministru traseist), sa devina sclavi ai tuturor (elevi, parinti, ministrii) iar acum va plangeti ca nu sunt performanti. 

    Ai fost vreodata la o ora de curs ca sa vezi cu ce "material" trebuie sa lucreze profesorii? 

    Oricat ai fi de bun ca profesor nu poti modela in acelasi timp lutul si granitul. Plierea pe nivelul celor avansati ii lasa in urma pe cei slabi iar plierea pe nivelul celor slabi ii tine pe loc pe cei buni. Iar pe langa toate astea exista lupta cu parintii care "stiu" ce nota merita copii lor iar profesorii trebuie sa "tina cont" de opinia parintilor si sa faca ce le impun acestia (ca au devenit sclavii tuturor) pentru ca altfel vor fi reclamati. 

    Avem un intamant in care profesorul este sclavul si tot profesorul este vinovatul. Ministrii incompetenti, ministerul cu angajati pe cumetrii, inspectoratele pline de pilosi si lipsite de viziune, elevii delasatori si parintii atoate-stiutori (mai putin in ceea ce priveste inocularea bunului simt la propriul copil, pe-asta nu o cunosc, dar stiu ce note trebuie sa i se acorde copilului ) nu au nicio vina! 

    Da, principala vina este a profesorilor ca stau cuminti cu diplomele de studii superioare in mana in timp ce angajatii de la metrorex cu studii medii si salarii cel putine duble fata de ale profesorilor fac greva pentru majorarea veniturilor. 

    Alo, traseistule, stii cat castiga un profesor cu toate gradele date? Dar un sofer la Parlament? Dar un angajat Metrorex? Dar un sofer STB? 

    Nu exista internet la sate?

    Acolo unde nu exista internet, nu ajunge nici Covid-ul si cursurile se pot tine ca inainte de pandemie, in scoli. Nu acolo este problema reala a invatamantului. Doar in satele izolate si semi-izolate nu exista internetul, dar acolo nici Covid-ul nu ajunge asa incat lametarile pe aceasta tema sunt false si stupide. 

    Exact. Si nu dv veti aduce competenta si coerenta, ma tem. Judecand dupa ceea ce ati facut pana acum, dupa masurile pe care le_ati adoptable si argumentatia aferenta, dupa strategia (??) pe care o aveti. Nu in ultimul rand, judecand dupa trecutul dv profesional si politic. Dv sunteti unul dintre cei care l-ati girat pe plagiatorul impostor Baranga Laurentiu, nu? Era colaborator la facultatea dv?

    Coerenta lipseste cu desavarsire de cand esti la conducerea ministerului. A plecat o doamna si a venit un bou in locul ei.

    Vorbesc de coerenta astia "da dreapta" cu facultatile lor private:-). Uite coerenta:

    1.Pe vremea lui Ceausescu se stia ca scoala incepe la 15 Septembrie si se incheie la 15 Iunie. Acum in fiecare an e alta data:-) 

    2.Trei trimestre cu vacante intre ele 

    3.EXAMEN de admitere la liceu, treapta a II-a si la facultate.  

    4.Ai ratat examenul, scoala profesionala, liceu la seral

    Acum nu, toti sunt domni in guvern cu facultati private si nu sunt in stare sa scrie corect sau sa faca o ecuatie ca de integrale nici nu se pune problema...Sper ca macar eu am fost coerent :-) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb