Investitorul miliardar George Soros a declarat că este îngrijorat de posibilitatea unui nou război mondial, în cadrul unei conferinţe organizate de Banca Mondială.
Potrivit Market Watch, Soros a spus că situaţia depinde de starea economiei chineze.
Dacă eforturile Chinei să treacă de la o economie bazată pe exporturi la una bazată pe cererea internă eşuează, atunci există probabilitatea ca liderii Chinei să întreţină un conflict extern pentru a păstra puterea, potrivit investitorului.
"Dacă există un conflict între China şi un aliat militar al Statelor Unite, cum ar fi Japonia, atunci nu este o exagerare să spunem că suntem în pragul unui al treilea război mondial", a spus Soros.
Acesta a adăugat că în Rusia şi în China cheltuielile militare sunt în creştere.
Pentru a evita acest scenariu, Soros a cerut SUA să facă o "concesie majoră" şi să permită yuanului să se alăture coşului de valute al Fondului Monetar Internaţional, ceea ce ar putea face din moneda chineză un rival al dolarului, ca monedă de rezervă globală
În schimb, China ar trebui să facă concesii majore similare pentru a reforma economia, cum ar fi acceptarea statului de drept, a mai spus Soros.
"O înţelegere pe aceste teme va fi dificlă, dar alternativa este atât de neplăcută", a precizat Soros, adăugând: "Fără un acord, există un pericol real de aliere a Chinei cu Rusia politic şi militar, iar apoi ameninţarea unui al treilea război mondial devine reală".
• Grecia şi Ucraina - problemele profunde ale UE
Soros a comentat şi situaţia din Europa.
"Uniunea Europeană a fost o idee foarte inspirată pentru oamenii ca mine", a comentat Soros, citat de ValueWalk, continuând: "Din cauza crizei zonei euro, UE a fost transformată în ceva radical diferit". De asemenea, el a subliniat că două categorii diferite de ţări au evoluat: cele creditoare şi cele debitoare: "Debitorii au avut probleme în îndeplinirea obligaţiilor lor şi acest lucru a pus creditorii la conducere. Ei (creditorii) au stabilit regulile şi i-au pus în dificultate pe debitori. O asociere voluntară de egali s-a transformat într-o asociere involuntară de ne-egali".
Deşi a evitat să facă predicţii asupra situaţiei din Grecia, George Soros a notat: "Grecia se află într-o situaţie otrăvită. Toate părţile implicate au făcut greşeli şi există multă ostilitate, o mulţime de sentimente negative... Fiecare parte doreşte să-şi lovească oponetul chiar dacă este la rândul său lovită".
O altă problemă profundă a UE, pe lângă Grecia, este Ucraina.
Soros a comentat că, în timp ce războiul din Ucraina este un risc enorm pentru Europa, situaţia ar putea deveni pozitivă dacă SUA şi liderii europeni ar sprijii guvernul ucrainean în eradicarea corupţiei.