SOŢIA DENUNŢĂTORULUI LUI BLEJNAR DIN 2008, ÎNREGISTRĂRI EXPLOZIVE LA ROMANIA TV Procurorul care îl ancheta pe Ghiţă în dosarul Blair a demisionat

A.S.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 16 februarie 2017

Procurorul care îl ancheta pe Ghiţă în dosarul Blair a demisionat

Mircea Negulescu se ocupa de dosarul în care fostul deputat Sebastian Ghiţă este cercetat, alături de Victor Ponta, privind vizita lui Tony Blair în România

Negulescu mai este martor în dosarul în care Sebastian Ghiţă este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova

----------

Actualizare 14:51 Kovesi, despre cazul procurorului Negulescu: "Nu comentez o cercetare în curs"

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a spus astăzi că nu doreşte să comenteze cazul procurorului Mircea Negulescu atât timp cât cercetarea este în curs.

Răspunzând la întrebările presei privind laudele aduse procurorilor de la DNA Ploieşti, Kovesi a afirmat: "Laud activitatea de la DNA Poieşti întrucât colegii şi-au făcut treaba. Hai să vedem rezultatul anchetei. Colegii de la Ploieşti au avut o activitate merituoasă".

(S.A.)

-----------

Procurorul Mircea Negulescu a cerut, ieri, încetarea activităţii sale la Direcţia Naţională Anticorupţie, în urma unei înregistrări audio difuzată de România TV în care acesta îi dezvăluia soţiei unui inculpat - omul de afaceri prahovean Constantin Vlad - date şi amănunte din dosare penale.

Mircea Negulescu se ocupa de dosarul în care fostul deputat Sebastian Ghiţă este cercetat, alături de Victor Ponta, privind vizita lui Tony Blair în România. Negulescu mai este martor în dosarul în care Sebastian Ghiţă este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

În luna decembrie, Sebastian Ghiţă a publicat, prin intermediul România TV, o altă înregistrare cu Mircea Negulescu, precizând: "Am primit zilele trecute un fişier audio în care se afla o discuţie între doi procurori de la DNA, dintre care unul este celebrul Negulescu şi un alt coleg al dânsului. Există acum, la nivelul DNA, o acţiune menită să îi facă dosare lui Liviu Dragnea pentru a-l presa, a-l şantaja să renunţe la funcţia de premier".

Ieri, după ce au fost difuzate înregistrările, Vlad Constantin a confirmat că discuţia este între soţia sa şi procurorul Negulescu: "Domnul Negulescu este avid după denunţuri. Eu am ajutat toate organele de cercetare penală.

Pe mine m-au trimis şi mă trimit şi acum la psihiatrie. Nu ştiu de ce. Şi pe urmă îmi dau dreptate. Eu nu am depus denunţ împotriva domnului Negulescu. Sunt anumiţi procurori care nu ştiu cum au ajuns procurori. I-am spus că are un caracter josnic. Mi-a spus că nu poate să facă acel dosar pentru că nu îl lasă nu ştiu cine. Nu mă tem pentru nimeni. Mă ia, mă leagă, îmi dau drumul. Eu sunt un as al tehnicii. Eu i-am filmat pe Marta şi Radu Nemeş în avion. Mi s-au creat probe de şantaj, dar i-am înregistrat eu".

Constantin Vlad a devenit cunoscut presei centrale în 2008, când a făcut un denunţ împotriva lui Sorin Blejnar, la acea vreme adjunctul şefului de la Garda Financiară, structura centrală, acuzându-l că, prin Racz Atilla, percepea mită pentru fiecare cisternă cu motorină care intra în ţară, legal sau ilegal.

Potrivit informaţiilor din mass-media, Constantin Vlad este un om de afaceri din Valea Prahovei, care ar fi avut relaţii foarte apropiate cu magistraţi, ofiţeri de poliţie şi funcţionari ai Direcţiei silvice din judeţ. Ştirile Pro Tv susţineau, în noiembrie 2016: "Este motivul pentru care cei care îndrăzneau să îi stea în cale şi îl împiedicau să câştige licitaţiile pentru lemnul din pădure riscau controale şi denunţuri. Mulţi dintre competitori au primit chiar ameninţări. Roxana Armăşelu, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti declara: «În perioada 2014- 2016, Vlad Constantin, în mod repetat, ar fi ameninţat reprezentanţii a trei societăţi comerciale, un funcţionar cu atribuţii de conducere din cadrul Direcţiei Silvice Prahova, precum şi un ofiţer de poliţie din cadrul IPJ Prahova, spunându-le că îi va denunţa unui procuror, despre care a lăsat impresia că ar avea influenţă asupra lui»".

Anchetatorii l-au reţinut în luna noiembrie 2016 pe Constantin Vlad pentru 30 de zile pentru infracţiunile de şantaj şi ultraj. Acesta mai este trimis în judecată şi într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în afaceri cu produse petroliere.

Dosarul Ponta-Ghiţă-Tony Blair

Procurorii anticorupţie au lansat, la începutul lunii septembrie a anului trecut, o anchetă cu privire la o serie de ilegalităţi financiare comise de către fostul premier Victor Ponta, care ar avea legătură cu vizita pre-electorală a lui Tony Blair din primăvara anului 2012.

Deşi procurorii români nu l-au indicat explicit pe fostul lider străin pentru apariţia căruia s-au plătit 220.000 de euro, deputatul Sebastian Ghiţă a declarat că dosarul de corupţie are în prim-plan participarea fostului premier laburist Tony Blair la conferinţa de presă "Viitorul Europei în noua ordine globală". Associated Press a relatat că fostul premier român şi-a folosit autoritatea de lider al Partidului Social Democrat pentru a-l convinge pe Sebastian Ghiţă să plătească 220.000 de euro pentru vizita lui Tony Blair în România înainte de alegerile legislative din 2012. Mai mult, politicianul social-democrat a stabilit ca vizita să fie organizată de o organizaţie non-profit şi apolitică, pentru a masca faptul că vizita are loc la iniţiativa partidului.

Biroul fostului premier laburist a precizat că acesta a fost invitat în România de către Fundaţia Multimedia pentru Democraţie Locală, iar comisionul pe care l-a primit pentru discurs a fost donat în mod complet către organizaţiile de caritate ale familiei Blair.

Faimosul politician englez era, în 2012, şi consultantul preşedintelui Kazahstanului, când România negocia cu Kazmunai Gaz datoria de sute de milioane de dolari pe care această companie o avea la statul român.

Tony Blair a fost în România, pentru prima dată în martie 2012, când a ţinut un discurs la un forum despre "Viitorul Europei în noua ordine globală", la Universitatea româno americană. Victor Ponta a devenit premierul României, iar vizitele fostului demnitar britanic au continuat. În iunie 2013, Victor Ponta şi Tony Blair au fost surprinşi de presă când luau masa la un restaurant din Capitală. La ieşirea din local, Ponta era încântat de întâlnire: "A fost o ocazie, Blair merge spre Ierusalim şi s-a oprit în Bucureşti şi am luat masa şi am discutat despre opinia dânsului cu privire la ce se va întâmpla în Europa". În aceeaşi lună, Victor Ponta a făcut o vizită oficială în Kazahstan întâlnindu-se cu preşedintele ţării, Nursultan Nazarbaev. Fostul premier român şi cel britanic au mai avut încă două întrevederi, ultima în 2014.

După apariţia scandalului cu vizita în România, Tony Blair a anunţat că este în curs de lichidare a afacerilor sale comerciale.

Tony Blair pare să aibă legături mai vechi cu PSD. În 2002, fostul premier britanic a fost acuzat că a intervenit pe lângă guvernul condus la acea vreme de Adrian Năstase în favoarea cumpărării de către Mittal a combinatului Sidex de la Galaţi.

Potrivit unei relatări a săptămânalului Sunday Telegraph din 2002, Tony Blair a trimis o scrisoare primului-ministrului român Adrian Năstase cu două zile înaintea semnării unui proiect de acord în valoare de 300 milioane lire sterline pentru vânzarea Sidex.

La rândul său, Lakshmi Mittal, persoană de origine asiatică, la acea vreme cea mai bogată din Marea Britanie şi al optulea bogătaş al lumii, ar fi donat partidului de guvernământ laburist 125.000 lire sterline.

Sunday Telegraph relata că, în scrisoare, Blair a făcut aluzie la faptul că privatizarea Sidex ar putea facilita intrarea României în Uniunea Europeană.

Compania lui Mittal, LNM Holdings, concura cu întreprinderile siderurgice britanice, care în 2001, s-au văzut nevoite să disponibilizeze 6.000 de persoane.

La două zile după trimiterea scrisorii, Adrian Năstase a anunţat semnarea proiectului de acord, care pecetluia acţiunea de privatizare.

Fostul premier Adrian Năstase a declarat că scrisoarea premierului britanic Tony Blair, trimisă Guvernului român în luna iulie 2001, a reprezentat doar un mesaj de politică generală privind dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale dintre Marea Britanie şi România şi nu a influenţat procesul de selecţionare şi evaluare a ofertanţilor pentru achiziţionarea combinatului siderurgic Sidex Galaţi.

Augustin Lazăr sesizează Inspecţia Judiciară

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a cerut Inspecţiei Judiciare să facă verificări în cazul magistratului DNA Mircea Negulescu, în urma difuzării înregistrării audio a unei discuţii telefonice cu soţia unui inculpat dintr-un dosar. Ministerul Public a anunţat: "Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, a sesizat astăzi, 15.02.2017, Inspecţia Judiciară, în temeiul dispoziţiilor art. 45 al. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii sub aspectul unor posibile abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a şi j din Legea nr. 303/2004, precum şi a prevederilor Legii nr. 303/2004 republicată cu modificările şi completările ulterioare privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în vederea extinderii verificărilor referitoare la domnul procuror Mircea Negulescu (care şi-a înaintat cererea de încetare a detaşării la unitatea de parchet mai sus menţionată)".

Potrivit sursei citate, sesizarea Inspecţiei Judiciare a fost făcută după ce postul România TV a difuzat, marţi, o înregistrare audio în care este redată o discuţie între două persoane, una dintre acestea fiind prezentată drept Mircea Negulescu, procuror din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie precizează că, din contextul discuţiilor purtate între cei doi interlocutori, reiese cu claritate faptul că legat de persoana despre care se afirmă că avea în lucru o cauză se face trimitere la procurorul Luminiţa Cristea, despre care în mod greşit s-a spus că lucrează în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în realitate aceasta activând în raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Totodată, în contextul acestei înregistrări audio s-a făcut referire la şeful procurorului Luminiţa Cristea, respectiv la procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, şi nu la procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a mai arătat Ministerul Public.

O altă încercare de discreditare a procurorului Negulescu, în 2016

Procurorii DNA arătau, în martie 2016, când fostul adjunct al Parchetului Curţii de Apel (PCAB) Ploieşti Aurelian Mihăilă a fost arestat, că acesta ar fi încercat să îl discrediteze, în anul 2014, pe Mircea Negulescu, care atunci era la PCAB şi făcea cercetări în dosarul evaziunii fiscale cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, în care au fost trimişi în judecată Răzvan Alexe, fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, precum şi mai mulţi oameni de afaceri prahoveni ale căror firme aveau contracte cu Consiliul Judeţean Prahova.

Potrivit DNA, în vara lui 2014, procurorul Aurelian Mihăilă i-ar fi înmânat unui apropiat al său documente pretins compromiţătoare despre un alt procuror de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, pentru ca acestea să fie publicate de un jurnalist din presa locală.

Surse judiciare arătau atunci, potrivit News.ro, că printre documentele trimise de Mihăilă jurnalistului se numărau o plângere formulată împotriva lui Mircea Negulescu de către o persoană care a declarat că nu a redactat niciodată o plângere împotriva lui Mircea Negulescu şi nici nu a făcut alte sesizări la instituţii publice. De asemenea, Mihăilă i-ar fi transmis jurnalistului şi declaraţii de avere şi interese ale magistratului Mircea Negulescu, înscrisuri conţinând informaţii fiscale despre Negulescu şi soţia acestuia şi alte documente, copii de pe unele dintre acestea fiind găsite de DNA în biroul lui Mihăilă. Conform acestor surse, jurnalistul a declarat la DNA că nu a publicat articole despre magistratul Mircea Negulescu, întrucât avea cunoştinţă că procurorul Aurelian Mihăilă şi colegul său nu se înţeleg şi nu a dorit să fie parte a acestui conflict între cei doi. În anul 2015 Mircea Negulescu a plecat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti la DNA Ploieşti şi este martor în dosarul în care sunt judecaţi foştii săi colegi, procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, alături de Sebastian Ghiţă, fostul şef al IPJ Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas.

Mircea Negulescu a făcut parte şi din echipa de procurori care a instrumentat dosarele în care sunt judecaţi Gheorghe Ştefan şi Vasile Blaga. Gheorghe Ştefan a fost deja condamnat la trei ani de închisoare cu executare în baza unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, cauza în care este vizat Blaga fiind în curs de judecată la Tribunalul Bucureşti. Magistratul a făcut anchete şi în care au fost cercetaţi doi procurori, Daniel Bucur şi Iulian Văduvan, ambii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia.

Denunţul lui Constantin Vlad împotriva lui Sorin Blejnar

În 2008, Constantin Vlad a mai făcut un denunţ împotriva lui Sorin Blejnar, la acea vreme adjunctul şefului de la Garda Financiară, structura centrală, acuzându-l că, prin Racz Atilla, percepea mită pentru fiecare cisternă cu motorină care intra în ţară, legal sau ilegal. În denunţul de la DNA, Vlad Constantin a scris cum Racz Peter a încercat să îi cumpere firma, care avea autorizaţie de import şi comercializare combustibili în România.

Omul de afaceri a mai povestit că a avut foarte multe controale (într-un singur an, 73 de controale de la Garda Financiară), după ce a refuzat să-şi vândă firma.

În stenogramele publicate în presă, Racz Atilla îi reproşează lui Vlad Constantin că s-a lăudat că-l termină pe Blejnar:

"Racz: Ai vorbit prostii. Că-l termini tu, că-l dai tu jos.

Vlad Constantin: Bă, m-au enervat ăia la control atunci, mă.

Racz: Ştiu, tată, da' ai zis, ai vorbit prostii şi s-a enervat lumea (...)

Vlad C: Şi nu putem să cădem la pace, aşa cum ai zis cu el?

Racz: Ba da, mă, putem, da' ...ă ... Deci, ca să te lase el în pace, da, asta se poate. (...)

Vlad Constantin: Păi, şi cum facem cu ăsta, cu Sorin, să ne lase?

Racz: Păi, vorbesc eu (...) la tonă se plăteşte (...) 25 de euro la tona de motorină".

În 2009, procurorii DNA au dispus neînceperea urmării penale a lui Sorin Blejnar şi a lui Racz Attila. În vara lui 2011, şeful secţiei de combatere a corupţiei, Lucian Papici, a infirmat ordonanţa de neîncepere a urmării penale din 2009 şi a deschis un nou dosar.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dinu Patriciu cum de nu e in poveste?

    Articol care te lasa lat ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb