Spania a suspendat autonomia Cataloniei

LAURA ANDREI
Internaţional / 22 octombrie 2017

Steagul Cataloniei (Sursa foto: Wikipedia)

Steagul Cataloniei (Sursa foto: Wikipedia)

Rajoy a anunţat aplicarea articolului 155

--------

Actualizare 11: 03 Puigdemont: "Guvernul spaniol s-a proclamat în mod ilegal ca reprezentant al catalanilor"

Preşedintele separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat, ieri seară, că Executivul spaniol s-a proclamat în mod ilegal reprezentant al catalanilor, apreciind că premierul Mariano Rajoy a dat o "lovitură" instituţiilor catalane, potrivit unei surse din presă.

Puigdemont a anunţat că va cere reunirea Parlamentului pentru a dezbate "intenţia" Guvernului de a "lichida" Executivul din Catalonia şi va acţiona în consecinţă, informează sursa.

Carles Puigdemont a afirmat, citat de News.ro, că toate propunerile de dialog către Guvernul central au avut acelaşi răspuns: "tăcere şi represiune".

Puigdemont a menţioat: "Ceea ce catalanii au decis la urne, Guvernul a anulat în birouri. Este cel mai urât atac de după perioada dictatorului Francisco Franco. Guvernul spaniol s-a proclamat în formă ilegitimă ca reprezentant al catalanilor. Guvernul central, cu sprijinul PSOE şi Partidul Ciudadanos ( liberal, de centru-dreapta), a dat o lovitură instituţiilor catalane".

Liderul catalan a afirmat că atacul Guvernului se situează în "afara statului de drept".

"Ce avem am câştigat mereu cu puterea oamenilor şi a democraţiei", a afirmat Puigdemont.

Conform sursei citate, el a transmis şi un mesaj pentru liderii de la Adunarea Naţională Catalană (ANC) şi Òmnium Cultural, Jordi Sànchez, respectiv Jordi Cuixart, reţinuţi, pe care îi consideră "oameni de bine".

Puigdemont a încheiat mesajul în limba engleză, adresat liderilor şi cetăţenilor din Uniunea Europeană, afirmând că principiile fundamentale se află în mare risc în Catalonia, dar şi în Europa. El a transmis un mesaj şi "democraţilor spanioli", avertizându-i că atitudinea Guvernului "deschide uşa pentru abuzuri de acelaşi fel şi nu doar în Catalonia", se mai arată în sursă.

(A.C.)

-----

Guvernul de la Madrid a decis, astăzi, într-o şedinţa extraordinară, activarea articolului 155 din Constituţia Spaniei, care permite suspendarea autonomiei Cataloniei, potrivit Reuters.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat: "Articolul 155 este constituţional. Se aplică doar în circumstanţe excepţionale. În această ocazie nu s-a putut şi aplicăm articolul 155 pentru că niciun Guvern din nicio ţară democratică nu poate accepta să se încalce legea şi să se impună şi alte criterii. Acesta este motivul pentru care am pus în aplicare acest articol".

Rajoy a spus că aplicarea articolului 155 are patru obiective: garantarea legalităţii, revenirea la normalitate, revenirea economică şi desfăşurarea de alegeri în situaţie de normalitate.

Măsurile care vor fi solicitate Senatului sunt următoarele: "încheierea mandatului preşedintelui regiunii, a vicepreşedintelui şi a consilierilor." "Ministerele îşi vor asuma responsabilitatea", a adăugat Rajoy.

Conform sursei, el ar vrea desfăşurarea cât mai rapidă de alegeri, în următoarele şase luni.

Carles Puigdemont a avut termen până joi să-şi clarifice poziţia cu privire la declararea independenţei Cataloniei, după ce, în referendumul desfăşurat la data de 1 octombrie, participanţii au decis ruperea de Spania.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Spania este intr-un declin economic total, chiar prabusire. Lupta Catalunyei pentru independenta, va duce dupa calculelor analistilor economici, la o contractie a P.I.B.-ului spaniol de peste 4,5% anul acesta, lucrurile se vor acutiza...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb