"Spania nu va împiedica integrarea României în Schengen, dar e nevoie de acordul tuturor membrilor"

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 4 iulie 2023

"Spania nu va împiedica integrarea României în Schengen, dar e nevoie de acordul tuturor membrilor"

(Interviu cu Emilio Luque Ascanio, preşedintele Acociaţiei Investitorilor Spanioli din România)

Preluarea mandatului preşedinţiei Consiliului UE de către Spania este văzută ca o şansă pentru intrarea ţării noastre în spaţiul Schengen. Emilio Luque Ascanio, preşedintele Asociaţiei Investitorilor Spanioli din România (ASEMER), ne-a acordat un interviu în care a transmis că Spania nu va fi un impediment pentru integrarea României Schengen, dar că acest lucru nu este suficiet, dat fiind faptul că este nevoie de unanimitate pentru acceptarea aderării unui stat. Dacă România va reuşi să facă acest pas şi va şti să-şi joace rolul după integrarea în Schengen, interesul investitorilor spanioli pentru piaţa locală va creşte, cu siguranţă, ne-a mai spus preşedintele ASEMER. Acesta ne-a vorbit şi despre ce ar presupune un nou eşec pentru integrarea României în Schengen, dar şi despre relaţiile apropiate dintre cele două ţări.

Reporter: De la 1 iulie, Spania intră în lumina reflectoarelor odată cu preluarea mandatatului de preşedinte al Consiliului UE. În ce măsură credeţi că acest lucru va contribui la consolidarea relaţiilor dintre ţările noastre?

Emilio Luque Ascanio: Unele dintre obiectivele propuse de către actualul Guvern al Spaniei pentru perioada în care aceasta va prelua mandatul de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene este acela de a spori coeziunea dintre statele membre. În acest sens, se poate înţelege că relaţiile dintre ţările noastre se vor putea bucura de un sprijin special şi de o colaborare mai apropiată.

Reporter: Există speranţe ca pe durata mandatului Spaniei la UE ţara noastră să intre în Schengen. În ce măsură credeţi că acest lucru va fi posibil?

Emilio Luque Ascanio: Din punctul nostru de vedere intrarea Ro­mâniei în spaţiul Schengen este un lucru dorit şi o datorie a celorlalte state membre ale Uniunii Europene pentru consolidarea unei pieţe unice interne. În urma integrării României şi Bulgariei în Schengen se va asigura un spaţiu unic care se întinde de la Nord la Sud şi de la Vest la Est, din mal în mal.

Deşi nu cred că Spania va fi un impediment pentru integrarea României în spaţiul Schengen, trebuie avut în vedere că tratatul Schengen obligă acceptarea expresă din partea tuturor membrilor.

Reporter: În cazul în care România va face primii paşi în Schengen, cum credeţi că se vor schimba relaţiile dintre cele două ţări?

Emilio Luque Ascanio: În primul rând, de acceptarea României în spaţiul Schengen va trebui să beneficieze operatorii economici şi economia ţării în ansamblu. Din punctul nostru de vedere, unele dintre cele mai mari avantaje pe care această măsură o va putea genera pentru piaţa internă este dezvoltarea importanţei strategice a portului Constanţa şi valoarea strategică pe care Dunărea o poate oferi ca rută comercială. În măsura în care se va dezvolta importanţa strategică a României va creşte şi interesul investitorilor pentru acest teritoriu; inclusiv, a celor din Spania.

Reporter: Cum credeţi că va evolua acest interes al investitorilor spanioli pentru ţara noastră în cazul în care România va rămâne la poarta Schengen?

Emilio Luque Ascanio: Dacă România va şti să joace rolul ei strategic după imediata integrare în spaţiului Schengen, prin dezvoltarea pieţei interne de produse şi servicii, este de la sine înţeles că interesul investitorilor spanioli pentru România va creşte. O piaţă în creştere se va bucura mereu de atenţia investitorilor.

Dacă, pe de altă parte, această integrare se va amâna, nu trebuie înţeleasă ca o pierdere sau înfrângere, deoarece mai sunt mult aspecte la care România trebuie să mai lucreze pentru a fi pregătită ulterior, în vederea dezvoltării pieţei interne într-un mod mai transparent şi mai concurenţial.

Reporter: Care sunt, în prezent, principalele arii de colaborare dintre ţările noastre?

Emilio Luque Ascanio: Sunt foarte mulţi factori sociali şi politici care se bucură de colaborarea dintre Spania şi România. Marea comunitate de români din Spania, securitatea internă a spaţiului NATO, dezvoltarea relaţiilor de sprijin pe mai multe paliere, precum şi alte domenii din sfera politică, ce nu sunt aduse la cunoştinţă publicului general.

Reporter: Care credeţi că este cea mai puternică legătură dintre Spania şi România?

Emilio Luque Ascanio: Fără doar şi poate, numărul cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Spaniei.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ce se spune in titlu e corect: "nu va impiedica" si atat. Nu inteleg de ce Romania ar avea sperante dupa refuzul sustinerii Spaniei in Parlamentul European in problema minoritatilor nationale. Ca de obicei ne-am tradat interesele!

    ...

    Pe scurit: nu ne vor ajuta, dar nici nu vor fi impotriva, daca toti ceilalti vor fi de acord. Prctic spuns ca nu vor fi ei gica-contra pe modelul Austriei.

    Vom intra la pastele cailor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb