ZIARUL BURSA

04 iulie 2023
Ediţia din 23.12.2024
Ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Jose Antonio Hernandez Perez-Solorzano

Ambasadorul Spaniei la Bucureşti: "Este o prioritate a preşedinţiei UE să includem România în Spaţiul Schengen"

A.V.Politică / 4 iulie 2023

Ministrul român al Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu: "Spaţiul Schengen va fi mai puternic atunci când România va deveni membru cu drepturi depline" 

Subiectul aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen va fi pus pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) cel mai probabil în luna octombrie, spune ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Jose Antonio Hernandez Perez-Solorzano.

Demisie cu cântec a directorului SRI, Eduard Hellvig

Demisie cu cântec a directorului SRI, Eduard Hellvig

George MarinescuPolitică / 4 iulie 2023

Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informaţii, a demisionat, ieri, din funcţie. Hellvig a simţit nevoia să anunţe public, printr-o declaraţie de presă, că a demisionat, motivând că în spatele gestului său se află îndeplinirea obiectivelor pe care şi le-a propus la preluarea mandatului - în martie 2015 - şi, din această perspectivă, orice lipsă de motivaţie pentru a continua activitatea. Demisia lui Hellvig a venit înaintea şedinţei din 6 iulie a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi survine într-un context internaţional şi geopolitic dificil, în care marele vecin de la nord şi est - Ucraina - se află de aproape un an şi jumătate într-un conflict militar cu Federaţia Rusă, conflict declanşat ilegal de autorităţile de la Kremlin, care au adresat ameninţări şi către ţara noastră.

Investiţiile franceze, unul dintre motoarele dezvoltării economiei noastre

Investiţiile franceze, unul dintre motoarele dezvoltării economiei noastre

George MarinescuCompanii / 4 iulie 2023

9,7 miliarde euro - valoarea investiţiilor franceze în 2022, în România Cele peste 4.000 de companii cu capital integral francez din ţara noastră numără peste 125.000 de angajaţi români 

Modul în care Franţa şi-a susţinut industria naţională în crizele suprapuse din ultimii trei ani reprezintă un model de patriotism economic, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, în cadrul Forumului de Afaceri Franco-Român "Împreună pentru Europa.

Poporul şi "centrul vital"

Cătălin AvramescuEditorial / 4 iulie 2023

Cătălin Avramescu

Chiar şi după standardele declasate ale vieţii politice româneşti, întâmplarea iese în evidenţă. Nişte parlamentari au depus un proiect de modificare a legii electorale.

Sursa foto: facebook / Dan Vîlceanu

Dan Vîlceanu, la un pas de excluderea din PNL

G.M.Politică / 4 iulie 2023

Biroul Executiv al PNL a votat, ieri, excluderea din partid a lui Dan Vîlceanu, fost ministru al Finanţelor şi ministru interimar al Transporturilor în guvernul Cîţu, şi ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene în guvernul Cîţu.

O lume neomedievală construită în jurul rivalităţii dintre SUA şi China?

Călin RecheaInternaţional / 4 iulie 2023

Un raport RAND finanţat de autorităţile americane arată că viitorul este al regresului 

Influenta organizaţie RAND Corporation, care a "proiectat" unele dintre cele mai importante strategii economice şi militare ale Statelor Unite şi ale NATO în perioada postbelică, a publicat recent o analiză a cadrului de desfăşurare a rivalităţii dintre Statele Unite şi China.

MedLife vrea să-şi mărească capitalul social cu 99,6 milioane lei

MedLife vrea să-şi mărească capitalul social cu 99,6 milioane lei

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 4 iulie 2023

Operaţiunea implică alocarea a trei acţiuni gratuite la una deţinută Majorarea capitalului se va realiza pentru susţinerea activităţii curente a societăţii 

Acţionarii prestatorului de servicii medicale private MedLife (M) sunt convocaţi, în data de 3 august, pentru aprobarea majorării capitalului social al companiei cu 99,6 milioane de lei, de la 33,2 milioane de lei la aproape 132,9 milioane de lei, conform unui raport al emitentului publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"SRI, prin Centrul Naţional CyberInt, a acţionat pentru asigurarea rezilienţei cibernetice la nivel naţional"

SUPLIMENT IC&T "SRI, prin Centrul Naţional CyberInt, a acţionat pentru asigurarea rezilienţei cibernetice la nivel naţional"

Companii / 4 iulie 2023

Reporter: Cum arată piaţa de IT&C după ce a traversat o pandemie care a forţat digitalizarea şi un an de război la graniţă?

Anton Rog: Piaţa IT&C din România reprezintă o piaţă competitivă raportat la nivelul celorlalte state membre UE, inclusiv prin prisma faptului că reţelele operatorilor de comunicaţii electronice din ţara noastră s-au dovedit a fi reziliente atât în timpul pandemiei COVID-19.

"Industria noastră este întâiul beneficiar al lucratului de acasă"

SUPLIMENT BURSA IC&T "Industria noastră este întâiul beneficiar al lucratului de acasă"

Companii / 4 iulie 2023

Reporter: Lumea a traversat o perioadă agitată în ultimii trei ani; cum arată în acest moment piaţa de IT&C?

Edward Alexandru Creţescu: Piaţa IT&C îşi continuă dezvoltarea în mod accelerat, deşi la începutul anului exista foarte multă incertitudine în ce direcţie se va îndrepta industria, în special în România, care se află la graniţă cu un război devastator. Incertitudinea există în continuare, şi va exista o bună bucată de timp după finalizarea ostilităţilor, şi cred că este ceva cu care companiile s-au obişnuit sau au fost obligate să se obişnuiască. Sunt o multitudine de provocări în continuare, dar România, având avantajul unei industrii de IT&C solide, a reuşit să continue cu tehnologia ca motor al economiei. Companiile sunt astăzi cu un ochi la business şi cu un ochi la ultimele evenimente globale, România acum este afectată din ce în ce mai mult de schimbările majore externe în industria noastră. E şi bine, e şi rău, dar privim înainte.

Reporter: Cum a evoluat sectorul după revenirea la normalitate, odată cu eliminarea restricţiilor dictate de pandemie?

Edward Alexandru Creţescu: Digitalizarea proceselor companiilor din zona IT&C continuă într-un ritm bun. Întoarcerea la birou în companiile de IT&C este un subiect pe agenda de zi cu zi, industria noastră fiind întâiul beneficiar al lucratului de acasă. Firmele încearcă pe cât posibil să-şi eficientizeze sarcinile zilnice, inclusiv cu lucratul de acasă sau întoarcerea la birou, şi momentan se încearcă un mers pe sârmă, o echilibristică, care să împace şi nevoia de colaborare dar şi nevoile angajaţilor. Iar această eficientizare din sectorul privat se răsfrânge, mai devreme sau mai târziu, şi asupra sectorului public, şi asta nu poate decât să ne bucure, având în vedere că această zonă este cea prioritară pentru noi. Cu toate că mulţi angajaţi s-au întors la birou, ideile de flexibilizare au rămas importante pentru companii şi chiar pentru instituţii, deoarece ambele tipuri de entităţi înţeleg ce avantaje pot aduce acestea, indiferent că vorbim despre optimizarea unor procese sau despre un nivel de bunăstare mintală sporit al angajaţilor. Şi primăriile au început să lucreze de acasă, pentru că, graţie digitalizării nu mai mergem la etajul 2 să depunem dosarul cu şină.

Reporter: Cum au fost afectate proiectele pe care le derulaţi de această "tornadă" de evenimente?

Edward Alexandru Creţescu: În mare, pandemia globală şi războiul din Ucraina au reprezentat şi pentru noi, la fel ca pentru majoritatea companiilor din întreaga lume, momente de incertitudine în privinţa prezentului şi a viitorului. În special când noi lucrăm zi de zi cu administraţia publică, fie că ea este locală sau naţională. Totuşi, având în vedere specificul companiei noastre, am preferat să transformăm aceste ameninţări în oportunităţi de dezvoltare a business-ului. Digitalizarea şi munca de la distanţă sunt două concepte care se potrivesc foarte bine, astfel că soluţiile pe care le propunem noi pot fi foarte uşor implementate într-un mediu de lucru care să sprijine angajaţii ce doresc să lucreze şi din afara biroului. Încercăm să aducem lumea digitală şi în administraţia publică, şi cel puţin în acest moment, suntem pe drumul cel bun, cu cele 1100 de instituţii publice aflate în porto-

foliul nostru.

Reporter: Care sunt oportunităţile ivite în această perioadă?

Edward Alexandru Creţescu: Din ce în ce mai mulţi decidenţii publici (şi politici, pentru că lucrăm în mare parte cu administraţia locală şi naţională) înţeleg că digitalizarea este drumul pe care trebuie să meargă dacă vor să ţină pasul cu evoluţia lumii în care trăiesc. Mai mult, digitalizarea nu mai este de mult timp un moft, ci devine o necesitate - oamenii de rând vor să aibă acces facil la serviciile pe care le poate oferi aparatul de stat, fie la nivel local sau la naţional. Cetăţenii nu vor să mai piardă timp plimbând acte dintr-o parte în alta, iar posibilitatea de a rezolva cât mai multe situaţii din confortul propriei case, cu ajutorul laptopului sau telefonului, este un adevărat beneficiu. Avem legile care elimină dosarele cu şină, dar până la practica zilnică de a elimina acest element birocratic, noi încercăm să facem acea posibi- litate reală şi să eliminăm în mod concret necesitatea birocraţiei excesive dintr-o instituţie publică.

Reporter: Cum s-a modificat raportul cerere/ofertă?

Edward Alexandru Creţescu: Cererea pentru serviciile pe care le oferim este în uşoară creştere, ne aşteptăm să atingem borna de 35% din toate UAT-urile din România, pe măsură ce tot mai multe instituţii publice află despre avantajele digitalizării cu Regista şi aleg să colaboreze cu noi. Ceea ce, bineînţeles, ne bucură foarte mult. Şi sperăm să fie cât mai multe. Soluţia propusă de noi, dezvoltată pe tehnologia Microsoft Azure, este una dintre cele mai sigure din piaţă. Şi pe măsură ce organizaţiile devin din ce în ce mai conştiente de problemele securităţii datelor şi ale ameninţărilor cibernetice, se îndreaptă către soluţii sigure, de calitate, care să protejeze datele cetăţenilor. În paralel, oferta noastră este din ce în ce mai variată - am ajuns deja la zece module pe care le oferim instituţiilor în funcţie de nevoile acestora, cel mai nou intrat în portofoliu fiind cel de Urbanism. Pregătim şi alte lansări care să sporească eficienţa în zona interacţiunilor cetăţenilor cu aparatul de stat. Între timp, cele mai frecvent utilizate module sunt cele pentru depunerea documentelor şi înregistrarea sesizărilor.

Reporter: Care ar fi deciziile pe care autorităţile ar trebui să le ia de urgenţă pentru dezvoltarea digitală?

Edward Alexandru Creţescu: Din punctul nostru de vedere, cel mai important pas pe care trebuie să îl facă autorităţile din România este să pună la punct Cloud-ul guvernamental. Vorbim despre un proiect amplu, a cărui finanţare se ridică la nu mai puţin de 500 de milioane de euro, bani din PNRR, care poate deveni un sprijin important în cursa pentru digitalizare a României. Şi nu doar aici. Cloud-ul guvernamental este un pilon principal, bineînţeles, dar mai sunt si fondurile europene acordate pentru comune, oraşe şi alte instituţii publice care vor fi folosite pentru digitalizare. Este o şansă enormă pentru toate tipurile de instituţii să beneficieze de o transformare tehnologică, inclusiv pe partea de echipamente fizice (hardware), dar în special pe software-ul utilizat. Şi sperăm aici că Regista va fi una din cele mai cerute platforme pentru digitalizare.

Reporter: Oferă ţara noastră un cadru legislativ optim pentru dezvoltare?

Edward Alexandru Creţescu: Din fericire, observăm unitate şi coerenţă în zona legilor din România privind digitalizarea. Colegii de la ANIS şi de la Confederaţia Patronală Concordia au fost şi sunt în continuare în dialog cu legiuitorii, iar această colaborare este deosebit de benefică. Datorită acestei punţi între parlamentari şi oamenii care au activitate zilnică în sectorul IT, cei din urmă au putut contribui direct la conturarea unor legi importante, precum Legea Semnăturii Electronice, sau Legea Interoperabilităţii. Ne aşteptăm ca această colaborare să continue şi în viitor, deoarece avantajele digitalizării au devenit

din ce în ce mai clare şi este clar că acest progres trebuie susţinut la nivel legislativ. Eforturi enorme au fost depuse, şi din fericire, se văd şi rezultatele. Totdeauna este loc de mai bine, dar cred că e o idee bună să apreciem şi ce avem deja făcut.

Reporter: Care sunt perspectivele de dezvoltare a domeniului?

Edward Alexandru Creţescu: Aşa cum spuneam anterior, Cloud-ul guvernamental este un instrument anticipat, deoarece va fi un factor hotărâtor în procesul de digitalizare a aparatului de stat din România. Nu doar la nivel naţional; ne aşteptăm mai mult să existe un impact care se va răsfrânge la nivel local, la firul ierbii, cum se mai spune, care formează volumul birocraţiei din România. 85 de entităţi precum ministere, autorităţi publice, agenţii guvernamentale şi alte instituţii de stat din ţară vor fi prezente în acest Cloud, iar asta are potenţialul de a simplifica extrem de mult relaţia cetăţenilor cu aceste instituţii. Ne aşteptăm, astfel, să vedem progrese importante făcute de România în zona digitală.

"Reţelele 5G vor juca un rol imens în modelarea viitorului societăţii noastre"

SUPLIMENT IC&T "Reţelele 5G vor juca un rol imens în modelarea viitorului societăţii noastre"

Companii / 4 iulie 2023

Reporter: Cum arată piaţa de IT&C după tulburările de tot felul din ultimii ani?

Corneliu Asiraf Pandele: În ultimii doi ani, piaţa de IT&C a fost nevoită să se adapteze la o multitudine de schimbări generate de pandemia de coronavirus, războiul ruso-ucrainean, inflaţia accelerată şi recesiunea economică. Piaţa IT&C din România a crescut accelerat în perioada pandemiei, dar comparativ cu alte segmente ale industriei...

"Valurile Inteligenţei Artificiale" ajung la ţărm la Mamaia

SUPLIMENT IC&T "Valurile Inteligenţei Artificiale" ajung la ţărm la Mamaia

Companii / 4 iulie 2023

nteligenţa Artificială este "vedeta" anului 2023. Termene.ro, platforma de business intelligence din România, care integrează date analizate cu ajutorul inteligenţei artificiale despre companii, lansează "Valurile Inteligenţei Artificiale", o serie de sesiuni de lucru cu soluţii concrete, bazate pe inteligenţă artificială, pentru antreprenorii şi managerii din companiile româneşti.

Implantarea de cipuri în creierul uman

SUPLIMENT IC&T Implantarea de cipuri în creierul uman

Companii / 4 iulie 2023

Ambiţiile oamenilor de ştiinţă trec uneori de limte. Omul viitorului va putea interacţiona cu apartura din proipria casă ... cu gândul. Elon Musk a anunţat că doreşte să doteze "anul acesta" o primă fiinţă umană cu implanturi neuronale de la compania sa Neuralink, a cărei tehnologie tocmai a fost autorizată în Statele Unite.

Tranzacţii cu părţi din Aliment Murfatlar între companii din portofoliul SIF Oltenia

Tranzacţii cu părţi din Aliment Murfatlar între companii din portofoliul SIF Oltenia

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 4 iulie 2023

Anul trecut, Argus a cumpărat părţi sociale ale Aliment Murfatlar la preţul unitar de 3.886 lei, pe care acum le vinde cu preţul unitar de 5.468 lei, chiar către companii controlate de SIF-ul din Craiova Argus este deţinută în proporţie de 86% de SIF Oltenia  

Producătorul de uleiuri vegetale Argus Constanţa (UARG), companie din portofoliul SIF Oltenia, a vândut un pachet de 4.330 părţi sociale reprezentând 86,1% din Aliment Murfatlar, pentru aproape 23,7 milioane de lei, conform unui raport al companiei publicat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Sursa foto: facebook / one united properties

Instanţa menţine valabilitatea autorizaţiilor care au stat la baza dezvoltării One Peninsula

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 4 iulie 2023

Hotărârea nu este definitivă 

Tribunalul Bucureşti a respins cererea formulată de un grup de reclamanţi ce au contestat autorizaţia de construire a proiectului One Peninsula, împreună cu decizia etapei de încadrare, certificatele de urbanism, avizul de defrişare şi mai multe planuri urbanistice zonale, solicitând anularea acestora, conform unui raport al dezvoltatorului imobiliar One United Properties (ONE) publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Surs foto: facebook/ Raluca Turcan(Ministrul Culturii, Raluca Turcan)

Ministerul Culturii şi ... NATO, laude la adresa FITS

O.D.Miscellanea / 4 iulie 2023

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, consideră Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu drept un reper pentru ţara noastră. Ministrul Culturii i-a oferit directorului FITS, Constantin Chiriac, în numele preşedintelui României, Klaus Iohannis, Ordinul Naţional "Pentru merit" în grad de Ofiţer.

Sursa foto: facebook / Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti

USAMV: start pentru admiterea în cele şapte facultăţi

O.D.Miscellanea / 4 iulie 2023

Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti anunţă că a dat startul la înscrierea la cele şapte facultăţi ale sale. USAMV şi-a deschis porţile, până pe 25 iulie 2023 pentru admiterea la studii de licenţă şi până pe 21 iulie 2023 pentru programele de master.

Telefoanele pliabile, la mare preţ

SUPLIMENT IC&T Telefoanele pliabile, la mare preţ

Companii / 4 iulie 2023

Telefoanele pliabile re- prezintă un segment foarte interesant pe o piaţă în continuă mişcare. Samsung va scumpi cel puţin unul din cele două smartphone-uri pliabile pe care se pregăteşte să le prezinte, în comparaţie cu modelele pe care vine să le înlocuiască, iar scumpirea se anunţă a fi una chiar consistentă.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER4 Iulie 2023

MACRO NEWSLETTER4 Iulie 2023

Macroeconomie / 4 iulie 2023

Preţurile producătorilor industriali din Franţa şi-au temperat creşterea anuală şi în luna mai 2023, până la 3,4%, de la 5% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 1,4%, după un declin de 4,1% în luna anterioară.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo