Contracţie tot mai puternică a activităţii industriale din Polonia şi Cehia, expansiune în Rusia

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 iulie 2023

Contracţie tot mai puternică a activităţii industriale din Polonia şi Cehia, expansiune în Rusia
Călin Rechea

Ultimele date de la S&P Global, privind activitatea industrială din Estul Europei, arată accentuarea contracţiei în Polonia şi Cehia, în condiţiile în care industria prelucrătoare din Rusia îşi continuă expansiunea.

Indicele PMI (Purchasing Managers' Index) al activităţii în industria prelucrătoare din Cehia a scăzut până la 40,8 puncte în iunie 2023, cel mai redus nivel din luna mai 2020, şi a înregistrat a 13-a contracţie lunară consecutivă (o valoare sub 50 de puncte arată contracţie) (vezi graficul).

După cum subliniază raportul de la S&P Global, producţia şi comenzile noi au înregistrat cea mai mare contracţie din ultimele 6 luni, în ciuda scăderii masive a costurilor de producţie şi a scăderii preţurilor produselor finite.

Preţurile cerute de furnizorii de materii prime şi materiale au înregistrat cea mai rapidă scădere din ultimii 14 ani, iar preţurile cerute pentru produsele finite au înregistrat o nouă scădere, pe fondul încercărilor de menţinere a competitivităţii.

Deteriorarea condiţiilor operaţionale, cea mai puternică din luna mai 2020, şi declinul semnificativ al comenzilor noi a condus şi la creşterea numărului personalului disponibilizat, după cum se mai arată în raportul de la S&P Global.

Scăderea comenzilor noi a fost determinată de declinul încrederii consumatorilor, precum şi de temperarea cererii externe, pe fondul creşterii pesimismului în ceea ce priveşte activitatea din următoarele 12 luni.

"Dinamica slabă a cererii, care s-a dovedit dificil de revigorat în ciuda scăderii preţurilor, a continuat să aibă un impact negativ asupra producţiei, a ocupării forţei de muncă şi achiziţiei factorilor de producţie, pe fondul accentuării procesului de reducere a cheltuielilor", se arată în raportul privind activitatea industrială din Cehia.

În Polonia, "condiţiile de afaceri din industria prelucrătoare s-au deteriorat puternic în iunie 2023, cu scăderi semnificative ale producţiei, comenzilor noi şi achiziţiilor, şi au fost însoţite de o nouă rundă de concedieri". Raportul de la S&P Global subliniază că "scăderile cererii şi ale producţiei au fost cele mai abrupte înregistrate în 2023".

Indicele PMI al activităţii în industria prelucrătoare din Polonia a scăzut până la 45,1 puncte, de la 47 de puncte în luna anterioară. Sectorul industrial a înregistrat a 14-a contracţie lunară consecutivă, în condiţiile în care declinul cererii a condus la cea mai rapidă scădere a producţiei din ultimele şapte luni.

Comenzile noi au înregistrat a 16-a lună consecutivă de scădere, pe fondul scăderii comenzilor externe, în special din Germania.

În aceste condiţii, "producătorii industriali au redus în continuare efectivele de personal în iunie şi au extins la 13 luni perioada de reducere a locurilor de muncă în acest sector".

"Recesiunea din industria prelucrătoare din Polonia s-a agravat în luna iunie, deoarece sectorul este expus pieţelor europene slabe, în special Germania. Producţia, comenzile noi şi achiziţiile toate au scăzut cu ritmuri mai rapide în iunie, în timp ce locurile de muncă au fost reduse în continuare", a declarat Trevor Balchin, director în cadrul S&P Global Market Intelligence.

Spre deosebire de sectoarele industriale din Cehia şi Polonia, activitatea în industria prelucrătoare din Rusia s-a temperat uşor în iunie 2023, dar şi-a menţinut expansiunea, pe fondul creşterii presiunilor inflaţioniste.

Indicele PMI a scăzut până la 52,6 puncte, de la 53,5 puncte în luna precedentă, şi a arătat a 14-a lună consecutivă de expansiune, pe fondul unei îmbunătăţiri uşoare a condiţiilor operaţionale. Producţia a înregistrat creşteri consecutive în ultimele 11 luni, iar preţurile materiilor prime şi ale produselor finite au crescut din nou. Volumul achiziţiilor de materii prime şi materiale a înregistrat cea mai rapidă creştere din februarie 2008.

Creşterea comenzilor noi a condus la o nouă creştere, a opta consecutivă, a numărului angajaţilor din sectorul industrial.

"Încrederea în rândul producătorilor de bunuri din Rusia a rămas ridicată, firmele înregistrând un grad ridicat de optimism în ceea ce priveşte perspectivele producţiei pentru anul viitor. Sentimentul pozitiv a fost susţinut de planurile de investiţii în noi game de produse, speranţele privind creşterea cererii şi extinderea pe noi pieţe externe", se arată în finalul raportului de la S&P Global.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb