Oficialii din Taiwan au purtat vineri primele discuţii despre tarife cu oficialii americani, ambele părţi exprimându-şi dorinţa de a continua negocierile în curând, a anunţat guvernul insulei sâmbătă, potrivit Reuters.
Deşi Taiwanul, un important producător de semiconductori care se confruntă cu tarife de 32%, s-a plâns că acestea sunt nedrepte, a acţionat rapid pentru a prezenta propuneri Statelor Unite, oferind un regim fără tarife şi angajamente de a creşte achiziţiile şi investiţiile în ţară.
Într-un comunicat, Biroul pentru Negocieri Comerciale al Taiwanului a declarat că oficialii săi au purtat o videoconferinţă cu oficiali americani pe care nu i-a identificat.
Discuţiile s-au concentrat pe tarifele reciproce dintre Taiwan şi Statele Unite, barierele netarifare în calea comerţului şi o serie de alte probleme economice şi comerciale, inclusiv controalele la export, a adăugat acesta.
"Ambele părţi aşteaptă cu nerăbdare să desfăşoare consultări ulterioare... în viitorul apropiat şi să construiască împreună o relaţie economică şi comercială puternică şi stabilă între Taiwan şi Statele Unite", se arată în comunicat.
Biroul Reprezentantului pentru Comerţ al Statelor Unite nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii trimisă în afara orelor de lucru de la Washington.
Miercuri, preşedintele american Donald Trump a declarat că va reduce temporar taxele vamale împovărătoare pe care tocmai le impusese asupra zecilor de ţări, intensificând în acelaşi timp presiunea asupra Chinei.
Taiwanul, care găzduieşte cel mai mare producător de cipuri la comandă din lume, TSMC (2330.TW), caută de multă vreme să încheie un acord de liber schimb cu Statele Unite, cel mai important susţinător internaţional şi furnizor de armament al său, chiar dacă cele două părţi nu au relaţii diplomatice oficiale.
Taiwanul se confruntă cu o presiune militară şi politică tot mai mare din partea vecinului său uriaş, China, care consideră insula guvernată democratic drept parte a teritoriului său.
Guvernul taiwanez respinge aceste pretenţii, afirmând că doar locuitorii insulei îşi pot decide viitorul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2025, 11:04)
Vai,de mine,
Taiwanul negociaza cu Trump cel rau,
oare Ursula si Macron sunt de acord,
cu aceasta tradare a democratiei "corecte".
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2025, 11:57)
Ei nu sant de acord,
plus ca nu invata nimic cum se fac afaceri,
invartesc ghioaga in stanga si in dreapta cam ca in epoca de piatra cand vânau mamutul
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2025, 15:39)
Bufonul a uitat de el. I-a prostit Navarro toți gibonii din administrație. :
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2025, 21:44)
Ursulica si Macron poate sa se mai destepte, s ai ia si pe Kaja Kallas si Costa la sân, poate inteleg ei :):):):):)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2025, 17:43)
Deja a foldat trump la cipuri, telefoane si computere, astea-s scutite de tarife.
Apple to the moon luni, probabil si bursa(sper eu).