BVB Tranzacţii de numai 41,6 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 iulie 2023

Tranzacţii de numai 41,6 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului

Creşteri pe linie pentru indici

Valoarea tranzacţiilor derulate ieri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la 41,6 milioane de lei, cu mult sub media zilnică a anului, de 70 milioane lei, în condiţiile în care prin piaţa "deals" nu a fost derulat niciun schimb.

Indicii au avut creşteri, într-o zi cu aprecieri în pieţele europene. Indicele BET, al celor mai lichide 20 de titluri de la bursa noastră, s-a apreciat cu 0,47%, până la 12.542 de puncte, în vreme ce indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea (FP), a avut un avans de 0,26%, la 49.042 de puncte.

În oferta Hidroelectrica, care pentru retail se va încheia mâine la ora 12:00, investitorii invididuali au subscris 52,6 milioane de acţiuni, echivalentul unei suprasubscrieri de 350% faţă de tranşa care le este destinată. Conform informaţiilor din prospect, este posibil să se facă o realocare între tranşe, astfel încât retailul să primească 20% din ofertă. Subscrierile se fac la preţul de 112 lei, dar preţul final va fi dat de instituţionali, a căror tranşă este de asemenea suprasubscrisă, potrivit unui fond care a subscris.

Brokerii de la Prime Transaction au scris, în raportul lor zilnic: "Indicii BVB au început săptămâna de tranzacţionare cu uşoare creşteri. Evoluţiile au fost cuprinse între 0,16% pentru BETAeRO şi 0,75% în cazul indicelui BET-BK. Valoarea tranzacţiilor a fost de 8,41 milioane euro, sub media anului curent. OMV Petrom (SNP) a fost cel mai lichid emitent din şedinţa de astăzi (n.r. ieri), asigurând peste un sfert din rulajul zilnic. Din indicele BET, două acţiuni s-au remarcat prin creşteri semnificative: Bursa de Valori Bucureşti (BVB), 8,8% şi MedLife (M), 7,34%, în cazul celei din urmă creşterea venind după ce acţionarii au fost chemaţi să voteze distribuirea de acţiuni gratuite. La polul opus, Alro (ALR) s-a corectat cu 2,14%".

În piaţa "regular", clasamentul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile OMV Petrom (SNP), ce au cumulat un rulaj de 11,3 milioane de lei, titlurile SNP încheind ziua în creştere cu 2%, la preţul de 0,51 lei.

Acţiunile Romgaz (FP) au coborât cu 0,62%, la preţul de 1,934 lei, pe fondul unor tranzacţii de 7,2 milioane de lei. Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Romgaz (SNG), ce au stagnat, la preţul de 44,25 lei, în condiţiile unui rulaj de 6,4 milioane de lei. Acţiunile Banca Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,1%, până la preţul de 20,76 lei, pe fondul unor schimburi de 2,5 milioane de lei.

Indicele BET-XT, ce reflectă dinamica celor mai lichide 30 de titluri de la BVB, a avut un avans de 0,52%, până la 1.090 de puncte, în vreme ce Iindicele BETAeRO, al companiilor prezente în Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, s-a apreciat cu 0,16%, la 872 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Condmag" (COMI): +11,11%

2. "Altur" (ALT): +10,78%

3. "Mecanica Ceahlău" (MECF): +9,84%

4. "Bursa de Valori Bucureşti" (BVB): +8,80%

5. "MedLife" (M): +7,34%

Topul celor mai mari scăderi

1. "SIF Hoteluri" (CAOR): -13,91%

2. "Electrocontact" (ECT): -10,96%

3. "Carbochim" (CBC): -5,61%

4. "Electroargeş" (ELGS): -3,93%

5. "Turism Felix" (TUFE): -3,38%

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Poate cineva sa dea o explicatie pertinenta pentru cresterea uriasa a BVB?-62 % de la inceputul anului

    1. mecanismul cererii si ofertei :)))))))))), sau alta explicatie: asa a vrut piata. Ca doar nu o sa crezi ca actiunea e complet manipulata de BRK si firma insasi, doar nu se manipuleaza pretul actiunilor pe bursa, ar fi complet ilegal si nu ar respecta deontologia, ti a placut raspunsul? :)))))))

      Era ironic ?

      se asteapta un profit exceptional datorita listarii H2O la bursa. In anii urmatori o sa intre la apa profitul BVB. Cam cum a fost profitul la firmele din energie in anul 2022.

      Si ce dividend ar putea sa dea .Ei nu au dat niciodata mai mult de 3-4 %.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb