Subiectul aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen va fi pus pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) cel mai probabil în luna octombrie, spune ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Jose Antonio Hernandez Perez-Solorzano.
Oficialul spaniol a declarat ieri, la Reprezentanţa Comisiei Europene de la Bucureşti, în cadrul conferinţei de presă prilejuite de preluarea, de la 1 iulie, a preşedinţiei Consiliului UE de către ţara sa: "Este o prioritate a preşedinţiei noastre să includem România şi Bulgaria în Spaţiul Schengen. Lucrăm ca să ajungem la un consens între statele membre. Trebuie să aducem statele membre la un numitor comun, cu sprijinul Comisiei Europene, în special în cadrul Consiliului JAI. Ipoteza pe care lucrăm este să aducem acest subiect pe agenda Consiliului în octombrie, dar nu putem să dăm un termen".
La acelaşi eveniment, ministrul român al Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat că Spaţiul Schengen va fi mai puternic atunci când ţara noastră va deveni membru cu drepturi depline. Oficialul de la Bucureşti a precizat: "Extinderea Spaţiului Schengen trebuie să rămână un element-cheie al calendarului nostru. Lucrăm împreună cu preşedinţia spaniolă, am discutat deja în detaliu atât cu domnul ambasador al Spaniei la Bucureşti, cât şi cu omologul meu, dar şi cu ceilalţi miniştri, ca să vedem cum putem avansa în acest dosar esenţial, în următoarele luni. Nu aş vrea să dau un termen clar, pentru că este vorba de unanimitate, iar obiectivul nostru este, evident, să reuşim să ajungem la consens. Ne bucurăm de sprijinul Comisiei Europene, al Parlamentului European, de sprijinul majorităţii statelor membre".
Ministrul Luminiţa Odobescu a subliniat că România şi-a îndeplinit toate obiectivele, respectiv a îndeplinit toate criteriile solicitate pentru procesul de aderare la Spaţiul Schengen, precizând: "În plus, lucrăm cu Comisia Europeană pentru a arăta încă o dată ceea ce este recunoscut de toţi partenerii noştri - că România este un furnizor de securitate, că protejează frontiera nu numai a sa, ci şi a Uniunii Europene".
Preşedinţia spaniolă a UE, care se va încheia la finele anului, are patru puncte principale, şi anume: reindustrializarea Europei şi Autonomia Strategică Deschisă; realizarea de progrese înspre tranziţia ecologică şi cea medioambientală; promovarea unei justiţii mai sociale
şi economice sporite; consolidarea unităţii europene.
De la aderarea sa la UE, în anul 1986, Spania deţine pentru a cincea oară preşedinţia rotativă a Consiliului.
Ambasada Spaniei la Bucureşti: "Spania şi România sunt ţări strâns unite în cadrul Uniunii Europene şi împărtăşesc puncte de vedere şi interese asupra celor mai importante aspecte. Între autorităţile noastre există un dialog foarte strâns şi frecvent, iar România poate conta pe sprijinul Spaniei în încercarea de a avansa în realizarea unor obiective de maxim interes pentru români, precum aderarea la Spaţiul Schengen".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2023, 17:05)
Asa e. Nu mai puteti trai de dragul nostru. Cioace pentru fraieri.