Speculanţii sunt ţapi ispăşitori doar pentru autorităţile inepte ale unui stat eşuat

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 aprilie 2020


Călin Rechea

Publicarea datelor privind inflaţia din luna martie 2020 a fost un bun prilej pentru dirijarea atenţiei populaţiei către "speculanţi", care nu mai ştiu cum să profite de "oportunitatea" oferită de pandemia de coronavirus.

Dar cum este posibil să declari vinovăţia unor categorii de cetăţeni, mai ales fără justificări bine fundamentate, când îndemnurile la solidaritate curg de peste tot? Sau o astfel de acţiune este perfect justificată, dar numai atunci când autorităţile inepte şi iresponsabile ale unui stat eşuat caută ţapi ispăşitori?

Într-o declaraţie pentru ziarul BURSA, Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României, a precizat că "scumpirea alimentelor din martie este întreţinută de întoarcerea speculanţilor" şi a subliniat că "sunt câteva poziţii în coşul de consum unde preţurile manifestă extravaganţă, au crescut foarte mult şi au stricat media".

Dar unde au fost "speculanţii" până acum? Cumva pe piaţa imobiliară, profitând de politica ultrarelaxată a BNR în ceea ce priveşte condiţiile de finanţare şi de subvenţiile oferite de guvern, care au dus preţurile locuinţelor cu mult dincolo de puterea de cumpărare a românilor? De ce nu lansează consultanţii BNR avertismente şi în acest caz?

Iar apoi, ce ar trebui să facă nu doar "speculanţii", ci întreaga populaţie a României, în condiţiile în care Banca Naţională a anunţat, printre alte măsuri de relaxare monetară, că va trece la cumpărarea titlurilor de stat de pe piaţa secundară prin tipărire?

Oare despre pornirea tiparniţei nu se poate spune că este doar o "speculaţie" disperată pentru manipularea directă a costurilor de finanţare, cu efectele potenţiale deosebit de grave asupra monedei naţionale?

Având în vedere gravele dezechilibre din economia noastră, astfel de măsuri nu au făcut decât să acţioneze aproape instantaneu şi cu o mare putere asupra "renumitelor" aşteptări inflaţioniste.

Acestea sunt adesea ţintă a "ghidării în avans" a băncilor centrale, pornindu-se de la premisa că reprezintă un "motor" important al dinamicii preţurilor.

În aceste condiţii, ce ar trebui să facă fermierii? Să "internalizeze" toate presiunile de preţ pentru producţia actuală?

Dar atunci cum rămâne cu pregătirea producţiei viitoare, pe fondul incertitudinilor extreme create de ruperea brutală a lanţurilor de distribuţie?

Pe lângă toate acestea, niciun oficial al Băncii Naţionale sau orice altă persoană afiliată instituţiei monetare a statului român nu poate lansa acuzaţii la adresa "speculanţilor" în condiţiile în care îşi ignoră propria strategie, ţintirea inflaţiei, de mai mulţi ani.

La conferinţa de presă care a urmat prezentării raportului asupra inflaţiei din luna mai 2019, guvernatorul Mugur Isărescu declara că "partea inflaţiei pe care noi putem să o controlăm, CORE2 ajustat, este constantă în acest an şi anul viitor".

Dar dacă BNR poate controla această inflaţie, de ce nu o controlează? Conform precizărilor metodologice din cadrul rapoartelor lunare de la BNR, "CORE2 ajustat reprezintă o măsură a inflaţiei de bază, care elimină din calculul IPC total o serie de preţuri asupra cărora influenţa politicii monetare (prin gestionarea cererii agregate) este puţin semnificativă sau nulă".

În categoria preţurilor asupra cărora "influenţa politicii monetare este puţin semnificativă sau nulă" se află preţurile administrate, preţurile volatile (legume, fructe, ouă, combustibili), preţurile produselor din tutun şi preţurile băuturilor alcoolice.

Concluzia ar trebui să fie că politica monetară, desigur tot prin gestionarea cererii agregate, are o influenţă semnificativă asupra celorlalte preţuri şi deloc nulă.

Care a fost rezultatul "controlului" BNR asupra indicelui CORE2 ajustat încă înainte de "închiderea" economiei? Zero (vezi graficul 1).

De la sfârşitul anului 2016, indicele CORE2 ajustat a crescut cu 10,2%, pe o traiectorie apropiată de IPC, care a crescut cu 12,3%.

Această evoluţie este rezultatul unei creşteri medii lunare de 0,26% în ultimele 38 de luni (vezi graficul 2).

Singura scădere lunară din ultimii trei ani a indicelui CORE2 ajustat s-a înregistrat în ianuarie 2017, iar din octombrie 2019 cei doi indici au avut creşteri lunare foarte apropiate.

În aceste condiţii, nu ar fi mai bine ca apelurile unor parlamentari pentru plafonarea preţurilor, care dovedesc un analfabetism economic atroce, să "ţintească", mai degrabă, eşecul politicii monetare de ţintire a inflaţiei?

Din păcate, apeluri pentru controlul preţurilor au apărut şi la case mai mari. Pe site-ul publicaţiei Economic Policy Journal, economistul american Robert Wenzel a adus în atenţia cititorilor declaraţii recente ale lui Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru economie în 2008, în sprijinul controlului preţurilor.

"Poate că reglementările împotriva creşterii speculative a preţurilor au efecte negative asupra eficienţei economice, în sensul că reduc surplusul agregat al producătorilor şi consumatorilor, dar economia se referă, în primul rând la oameni, iar bunăstarea oamenilor cere uneori să privim dincolo de dolari şi cenţi", a scris Krugman pe contul său de Twitter.

În opinia profesorului de la City University din New York, "are sens trecerea temporară la controlul preţurilor şi raţionalizare în faţa dezastrului".

"Este greu de crezut că Paul Krugman a primit educaţie de economist", scrie Robert Wenzel pe marginea acestor declaraţii, deoarece "tocmai în perioadele de criză este foarte importanţă funcţionarea semnalelor oferite de preţuri, astfel încât antreprenorii şi oamenii de afaceri să ştie încotro să-şi îndrepte resursele".

Wenzel mai scrie că "instituirea unui control al preţurilor distorsionează aceste semnale, ceea ce conduce la producţia mai scăzută pentru bunurile cele mai cerute".

Adică se va ajunge la dispariţia bunurilor de pe piaţă, iar cei mai afectaţi vor fi, ca de obicei, cetăţenii cu mijloace materiale mai reduse.

Bineînţeles că implicaţiile controlului preţurilor sunt mult mai extinse decât aceste simple efecte de ordin întâi, însă politicienii sau bancherii centrali care se "dezlănţuie" împotriva speculanţilor evită să meargă mai departe, din ignoranţă sau din ticăloşie, pe linia raţionamentului.

Istoria a dovedit, în nenumărate cazuri, că atunci când o putere mare nu este însoţită de o responsabilitate pe măsură, efectele sunt, de cele mai multe ori, catastrofale.

Din păcate, istoria noastră post-revoluţionară este marcată doar de acapararea unor puteri tot mai mari la nivelul autorităţilor statului, desigur în numele îndeplinirii unor idealuri nobile şi mereu sub acoperirea "democraţiei", dar fără asumarea unor responsabilităţi la fel de mari.

Criza generată de epidemia de coronavirus scoate acum la suprafaţă adevăratul cost al politicilor iresponsabile din ultimele decenii. Şi cum este greu de crezut că epidemia va avea rezultate din punct de vedere al creşterii responsabilităţii pentru autorităţile unui stat eşuat, nu mai rămâne decât opţiunea eliminării unor puteri asumate şi reducerea substanţială a ariei de acoperire pentru celelalte.

De ce? Pentru că în "brava lume nouă" care se prefigurează, există probabilitatea deloc neglijabilă ca un stat puternic centralizat, condus de autorităţi inepte, incompetente şi ticăloase, să însemne chiar dispariţia ţării nostre de pe hartă.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Solidaritatea in Romania nu afecteaza golaneala pensiilor speciale, salariile miilor de preoti, maicute si calugari, fonduri din bugetele locale pentru sutele de mii de biserici , obiecte mincatoare de bani publici fara sens, pensii pentru milioanele de pensionari de 45 de ani din servicii,militie,jandarmerie,j udecatori, procurori ....ambele categorii pline de lene si nesimtire,precum termenele din dosare care se dau dupa ani si dosarele in lucru zeci de ani la procurori si militieni.....asta i solidaritatea perversului de roman. Tipa la TV numai minciuni de 30 de ani dar in realitatea totul e furt si minciuna.

    1. INO-4800 is a DNA vaccine candidate matched to the novel coronavirus SARS-CoV-2, which causes the COVID-19 disease in humans. Inovio's proprietary platform hand-held smart device called CELLECTRA® is leading the way forward for activation immunotherapy

    Componența rețetei cozonacului, precum și prețurile la bunurile de baza mereu au pus pe chituci coșul de consum a lui Vasilescu. De Paști, la români, iese graficul preturilor alimentelor de baza prin tavan.

    Mai ales acum când "Doamna cu coasa" bate la ușă oamenii au cumpărat mâncare ca niciodată, tocmai că, în tara salariilor mici, probabilitatea sa mori efectiv de foame, e maximă. 

    1. Daca mai adaugi un jet de coronavirus in cosul de baza atunci sa vezi preturi !!!

    In momentul cand prin populism si iresponsabilitate bugetara, fiscala si monetara tu supraincingi o piata si indatorezi generatiile viitoare cum te numesti ?

    Care este responsabilitatea ta de stat si de BNR ?

    Exista comparatie față de unii care cat de cat se adapteaza si ei la conditiile de piața ? 

    1. De ce mafia psd impreuna cu aliatii ei,Ponta si Tariceanu,nu pun in aplicare decizia cetatenilor de a se reduce drastic numarul de parlamentari?

      Își mai imaginează cineva ca taranii vor produce hrana la preturi impuse, iar bugetarii de lux să o ardă din nou prin Dubai ?

      Va fi inflație pt.ca această criză ne-a prins cu salariile umflate la stat, fără nicio acoperire 

      Corect! Dl Rechea stie foarte bine ca vinovatii nu sunt in Bnr! Vinovatii sunt in parlamentul Romaniei insa dl Rechea nu are curaj sa-i criticice pe cei care voteaza si aplica politici cremenale pentru tara! Stie ca mafia politica,mai ales caracatita psd,este puternica si periculoasa! De accea nu-i critica pe adevaratii infractori,pentru ca face in izmene de frica lor! Cata lasitate! Si nu este exclus ca multe dintre aceste articole sa fie facute la ordinele mafiei politice!

    Ce ne miram.. ca imobiliarii platesc PR la greu sa ne asigure ca preturile nu vor scadea...adica profiturile lor similare cu contrabanda...vor ramane intacte...si ca statul va lua masuri.CE SA MAI FACA??Cu un milion de someri si asa dezechilibre.??Sa faca un program un somer o casa??credit pe alocatie???Astept statul sa sprijine agricultura,industria alimentara...si alte ramuri vaduvite de profituri imense in anii anteriori..si vitale noua acuma.

    Toti politicieni(parlamentari,prefe cti etc.)de stinga de dreapta si slujitorii in echipele de forta(politie,procuratura,DNA, etc.)sunt profitorii societatii.Aceasta este cauza distrugerii si vanzarii tarii pe bucatele(in jur de 40%din suprafata tarii si aproximati 80% din socitatile mari sunt detinute de straini).O parte din noi nici loc de munca nu mai au.De aceia a trebuit sa plece sa lucreze peste tot.

    Numai fraerii,slugile si profitorii iau apararea unui partid si acuza opusl acelui partid,cand de fapt sunt toti la fel de corupti si profitori.

    Toata stima pentru acest articol ce a biciuit punctat tot ceea ce trebuia si catre cei care au fost mai mult in concedii decit la butoanele economiei.

    Ca sa nu mai zic de Vasilescu care este plecat de acasa ca nu cumva sa-l gaseasca virusul asta.  

    Poate apare si un virus care sa transforme BNR din ANORMALA in NORMALA !!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb