SPERANŢE DEŞARTE PENTRU BVB Listarea Romtelecom, sub semnul întrebării

VLAD PÎRVU, ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 aprilie 2014

Listarea Romtelecom, sub semnul întrebării

Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informaţională, susţine că negocierea directă ar fi cea mai bună variantă pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat la companie

Brokerii militează pentru listare

Cotovelea: "Pachetul deţinut de stat ar valora între 300 şi 600 de milioane de euro"

Bursa de Valori Bucureşti ar putea să rămână fără listarea Romtelecom, deşi speranţele ca operatorul telecom să ajungă pe piaţa noastră de capital au fost alimentate ani de zile.

Varianta ofertei publice iniţiale pentru pachetul deţinut de statul român (45,99%) pare să nu mai fie agreată la Ministerul pentru Societatea Informaţională, unde noul ministru Răzvan Cotovelea se arată favorabil negocierii directe.

"Tind să cred că negocierea directă este cea mai bună variantă", a spus domnia sa, ieri.

Răzvan Cotovelea a precizat, în cadrul unei conferinţe, că până la finalul primului semestru din acest an, o echipă de consultanţi va stabili care va fi varianta favorabilă din punct de vedere financiar şi al încadrării în unitatea de timp: "Poate să fie un IPO (listare pe bursă), poate să fie o negociere directă".

Totodată, domnul Cotovelea a făcut estimări şi cu privire la valoarea pachetului de acţiuni: "Valoarea reală a pachetului Romtelecom se situează între 300 şi 600 milioane de euro şi, cu siguranţă, va fi o negociere foarte dură, pentru că noi credem că acest operator are un potenţial de piaţă extraordinar, numai dacă ne referim la investiţiile care sunt în curs de pregătire şi la investiţiile care vor urma în perioada imediat următoare finanţate din fondurile europene în perioada 2014-2020. Cuantificând acest potenţial, credem că este absolut necesar să cerem un preţ corect, care să reflecte faptul că Romtelecom este unul dintre principalii trei operatori telecom de pe piaţa locală", a afirmat Cotovelea.

Marcel Murgoci, Estinvest: "Declaraţia ministrului Cotovelea nu face cinste statului"

Marcel Murgoci, director operaţiuni la "Estinvest" Focşani, consideră că declaraţia ministrul Cotovelea privind listarea Romtelecom nu face cinste statului.

Domnia sa ne-a spus: "Este important să se facă o listare pe Bursă pentru că toate listările au avantajul că beneficiază de transparenţă. În plus, odată cu listarea pe BVB, o parte din investitorii de retail vor putea să achiziţioneze şi ei acţiuni".

Domnia sa este de părere că, până la urmă, listarea se va face tot pe Bursă pentru că, în felul acesta, investitorii vor fi interesaţi de achiziţionare, iar statul va avea numai de câştigat.

Elian, Transilvania Capital: "Ar fi mai raţional ca vânzarea să se facă pe BVB"

Alexandru Elian, director la "Transilvania Capital", este de părere că ar fi mai raţional ca vânzarea pachetului statului la Romtelecom să se facă pe BVB. "În plus, este şi mai avantajos pentru companie, pentru că aşa vor fi mult mai mulţi cumpărători, se va întâlni cererea cu oferta şi va reieşi preţul corect. La o negociere directă ai mai puţini cumpărători, fapt care nu va avantaja compania", ne-a spus domnul Elian

Şi Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", apreciază că listarea pe Bursă este o variantă mai bună decât negocierea directă.

Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pentru Piaţa de Capital (AIPC) ne-a spus că autorităţile ar trebui să publice contractul de privatizare al Romtelecom, aşa cum a cerut AIPC, în repetate rânduri.

Încă de la conferinţa de predare de ştafetă a postului de ministru al Comunicaţiilor, de la începutul lunii martie, Răzvan Cotovelea a fost mult mai reţinut în declaraţii decât predecesorul său, Dan Nica, care a declarat: "Mizez pe faptul că, în acest an, vom fi martori atât la listarea Romtelecom, cât şi la finalizarea procesului de privatizare a Poştei Române. Mergem în linie dreaptă în legătură cu privatizarea Romtelecom. În 2014 facem tot posibilul să facem listarea". Actualul ministru a fost mult mai prudent, exprimându-şi, încă de la acea dată, rezervele cu privire la continuarea procesului de listare a companiei: "Cât priveşte Romtelecom, Guvernul trebuie să fie foarte atent la când şi cât trebuie listat. Cunosc foarte multe exemple de listări de companii extrem de importante din UE şi SUA, care nu au reuşit să stârnească niciun fel de interes", a spus domnia sa, neezitând, totdată, să îşi exprime sprijinul total pentru proiectele propuse şi începute de Dan Nica: "Este o mare provocare pentru mine această funcţie. Vreau să continui cu întreaga echipă pe care am găsit-o aici. Am foarte mare încredere în proiectele şi în viziunea strategică ale domnului Nica şi le voi continua cu maximă seriozitate".

MSI şi consorţiul format din Swiss Capital, BT Securities şi UBS au semnat, la sfârşitul lunii februarie, contractul pentru furnizarea de servicii de consultanţă la vânzarea participaţiei deţinute de stat la Romtelecom.

Potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Societăţii Informaţionale (MSI), date publicităţii în luna decembrie 2013, oferta financiară a consorţiului desemnat câştigător are o componentă fixă de zero lei şi o componentă variabilă de 2,085% cu TVA, care se aplică la profitul brut, considerat diferenţa matematică dintre valoarea pachetului de acţiuni vândut şi, respectiv, valoarea aceluiaşi pachet de acţiuni deţinut calculat la valoarea sa nominală/contabilă înregistrată în evidenţele contabile ale MSI.

Pachetul majoritar de acţiuni al Romtelecom este controlat din anul 2001 de grupul elen de telecomunicaţii OTE, care deţine 54,01% din capital. Romtelecom este acţionar la Cosmote România, al treilea operator local de telefonie mobilă, cu o participaţie de 30%, şi la NextGen Communications, o companie care activează pe piaţa telecom din 2008, unde deţine toate acţiunile. NextGen furnizeză servicii de internet, televiziune prin cablu şi telefonie fixă în peste 120 de localităţi urbane şi rurale.

Acţionarii OTE vor vota pe 30 aprilie rebranduirea Romtelecom şi Cosmote prin utilizarea "Telekom"

Board-ul operatorului elen de telecomunicaţii OTE a convocat pe 30 aprilie o adunare generală a acţionarilor pentru aprobarea unui acord de licenţiere cu Deutsche Telekom prin care Romtelecom şi Cosmote România vor dobândi dreptul de utilizare a brandului "Telekom".

Acordul va intra în vigoare odată cu semnarea acestuia şi va avea o durată de valabilitate nedeterminată, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul OTE, anunţă Mediafax.

Romtelecom şi Cosmote România vor putea, prin acest acord, să înregistreze în România o denumire corporatistă care să conţină numele "Telekom" şi să o folosească în şi în afara ţării.

Cei doi operatori de telefonie vor putea să folosească marca Deutsche Telekom pentru oferirea, distribuţia şi promovarea serviciilor şi produselor licenţiate. Marca va putea fi utilizată în magazinele licenţiate, clădiri, echipamente, documentele de afaceri, îmbrăcămintea angajaţilor, adresele de email, precum şi la înregistrarea domeniilor de Internet.

Totodată, cele două companii vor avea dreptul de sublicenţiere a brandului numai subsidiarelor deţinute integral, precum şi partenerilor de distribuţie, în anumite condiţii.

Tariful de licenţiere va fi de 0,25% din veniturile nete ale Romtelecom şi Cosmote România, precum şi din veniturile nete obţinute de companiile care au sublicenţiat marca, din comercializarea produselor şi serviciile oferite.

Surse din Romtelecom au declarat la jumătatea lunii martie că Romtelecom şi-ar putea schimba denumirea în România Telecom sau Telecom România până la finele acestui an, dacă propunerea agreată de Consiliul de Admnistraţie va fi aprobată de acţionari, iar serviciile operatorului, cât şi cele ale Cosmote vor fi promovate sub brandul "T" al Deutsche Telekom.

Sursele citate au mai spus că în cazul Cosmote România, unde Romtelecom deţine 30% din acţiuni, operaţiunile companiei de telefonie mobilă vor trece sub denumirea T-Mobile.

"În cazul Cosmote vom avea T-Mobile, iar la Romtelecom se discută varianta serviciilor sub denumirea T-Home. Într-un fel sau altul, la finalul procesului de rebanding, cei doi operatori se vor identifica cu brandul «T» al Deutsche Telekom", au mai spus sursele.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. O listare aduce mult mai multi bani statului deoarece , pe langa vanzarea actiunilor pe bursa, vor fi castiguri permanente, pe termen lung, din impozite si taxa pe tranzactiile la bursa

    Ministrul a spus ca prefera vanzarea directa , dar nu a explicat de ce. Oare e normal sa alegi aceasta varianta, avand in vedere ca listarea la bursa ar aduce mult mai multi bani pe trermen mediu si lung?

    stimati cititori daca veti citi raportul financiar consolidat al OTE veti observa ce inseamna Romania la cifra de afaceri si profitabilitate.Sa nu uitam ca facturile sunt transmise catre beneficiar avand valoarea in Euro la cursul zilei de facturare. Daca veti lua in considerare si faptul ca ajustarea la inflatiei reprezinta un interesant potential veti intelege cu siguranta ce ar insemna sa fie vanduta la valoarea calculata in urma analizei bilantului consolidat IFRS. Cat despre asa numita compania "Marfa" asa cum apare in raportul FMI ,probabil ca ajustarea la inflatie ar fi adus in evaluarea companiei de asemenea o surpriza pe masura :-)

    Sa spui ca o afacere gen Telecom face intre 300 si 600 de mil euro inseamna sa nu stii ce este aia evaluare. Intre diferitele metode de evaluare este posibil sa apara diferente de pana la 20% care, si acestea, trebuie explicate, dar sa pui intre min si max 100% diferenta inseamna ca nu te pricepi deloc. Astia-s ageamii tuturor guvernelor care au vandut patrimoniul tarii ! Ma intreb, oare la schimbarea de guvern, prim ministrii intre ei dau vreo socoteala de gestiunea tarii, ca un amarat de administrator de bloc are cel putin o inventariere pe an ? Vai de tara asta bogata cu administratori prosti, dar plini de ei ca vaca de trifoi !

    1. Anuntul ministrului cu privire la cele doua sume min 300 si max 600 reprezinta o manipulare a pretului IPO in sensul ca actiunile vor fi "respinse' de piata la primul pret (mai mare) urmand ca urmatoarea listare sa se faca la pretul minim. Legea 297 a pietei de capital interzice astfel de practici iar individul este titularul infractiunii !

    incompetentul acesta umbla dupa spaga

    de ce nu se vrea transparenta si listare pe bursa cum este normal ?

    Un singur om poate sa decida vanzare directa, doar pentru ca asa prefera el ? 

    prin titlul " Sperante desarte pentru BVB" mi se pare ca se afiseaza o oarecare satisfactie pentru ca BVB ar avea parte de un esec

    oare nu ar fi mai bine sa militati in favoarea listarilor la bursa si sa luptati in favoarea dezvoltarii pieteti de capital ? 

    Este normal ca un ministru sa spuna ca prefera vanzare directa, de parca aceasta companie sau alta este proprietatea lui privata si poate sa faca cum doreste ?

    1. el asa crede

    Nu mă întrebaţi cum am făcut primul million plus 600000 de dolari? I- am furat de la Bancorex!-Liviu Tudor-proprietar Max Invest srl si Best Oil srl-

    De ce nu folositi domnilor clase diferite de actiuni la privatizari? O clasa A vanduta prin negociere directa unor strategici si o clasa B pe bursa. Clasa A cu drepturi de vot in AGA, clasa B fara. Pe micul investitor la bursa nu prea-l intereseaza dreptul de vot, ci dividendele si castigurile de capital. E adevarat, unele companii se pot vidne mult mai bine la pachet mare unui strategic, dar puteti sa multumiti si bursa daca emiteti actiuni fara drept de vot. Un pic de cap si de bunavointa trebuie.

    1. ar putea sa faca si un ipo si o vanzare directa, trebuie neaparat sa puna ceva telecom pe bursa!asa daca romtelecom indeplineste conditii de listare.alea cu profitul si datoriile la stat! eu cred ca nu!

    Se va face cum spune Deutsche Telekom.

    Nici guvernul nici un potential investitor nu sunt interesati de transparenta. Din pacate, deutsche telekom - majoritarul de la ote, nu cred ca are vreun interes de a lista romtelecom, desi ar fi nevoie de asa ceva pe bursa si potential de comunicatii este destul, transmisii de date, etc...Dar guvernele Romaniei, formate din hoti si ageamii, nu sunt in stare sa vada si sa apere interesul Romaniei pe termen lung: acela de a crea o piata de capital locala cat mai puternica, pentru a fi alternativa de finantare in economie. Daca nu aduci companii la bursa sa creezi masa critica de companii mari, din ce sa faci bursa? Uitati-va la Polonia unde companiile mari listate sunt proprietate de stat, nu sunt comopanii private create dupa comunism, deoarece nu s-a putut, economia greu sustine aparitia unor noi companii private de talie mare ... si polonia totusi a ajuns vedeta europei emergente... ori este prostie ori rea vointa...

    1. de exemplu, nici in presa nu am vazut articole care sa critice atitudinea ministrulu, sau sa avem o dezbatere publica in care sa se traga niste concluzii cu ce e bine pentru Romania, nu ce vrea un ministru ca asa crede el ca e bine

      aici e vorba de viitorul Romaniei  

      negocierea directa, in conditiile in care ai un pachet minoritar, cred ca este o alegere gresita 

      nu se poate ca un ministru, care azi e maine poate e schimbat din functie, sa ia o hotarare atat de importanta, in functie de cum prefera el 

      la fel si cu Posta, de ce listeaza la bursa un pachet minoritar, dupa care se pot vinde si alte pachete, sau chiar pachetul majoritar 

      dar sa fie transparenta si gandirea sa fie pe termen mediu si lung

      piata de capital este o sursa permanenta de venituri la buget 

    .... nu e piata de capital ! 

    Romania este sufocata de escroci. 

    1. Maestrul a facut inceputul si anume redactarea unei scrisorii deschise. Acelasi lucru putem sa-l facem si noi cititorii si comentarii fideli ai celei mai adevarate publicatii financiare din Romania. Daca ecourile sunt pozitive nu trebuie sa adaugam decat adresatul si anume "Herrn Timotheus Höttges, Vorstandsvorsitzender der Deutsche Telekom AG". Daca domnul dr. Mobius poate fi un investitor activ, noi oare de ce nu am putea actiona cu acelasi simt de responsabilitate? Un weekend placut intregii Redactiei si cititorilor fideli. Cu drag, MCV

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb