Dopingul reprezintă o mare problemă pentru sport. O adevărată industrie a fost pusă în mişcare pentru obţinerea unor aşa zis performanţe care nu mai au nicio legătură cu ideea de întrecere sportivă.
Europol a anunţat că 234 de persoane au fost arestate şi milioane de produse dopante şi medicamente contrafăcute au fost confiscate, într-o vastă acţiune antidoping, efectuată de poliţia internaţională şi de Agenţia Mondială Antidoping (WADA), în 33 de ţări. La această operaţiune au participat 23 de ţări din Uniunea Europeană şi zece alte state, între care Albania, Columbia, Islanda, Elveţia şi SUA, fiind confiscate 3,8 milioane de medicamente ilegale. WADA a precizat că acţiunea a permis destructurarea a 17 grupuri de crimă organizată implicate în trafic de medicamente contafăcute şi de produse dopante, de-a lungul Europei, informează news.ro. Operaţiunea cu numele de cod Viribus, coordonată de Europol, fost condusă de poliţia italiană în colaborare cu Interpol, cu Centrul comun de cercetare al UE şi cu Oficiul european antifraudă.
Potrivit Europol, acţiunea codirijată de poliţia greacă a fost cea mai mare şi cea mai importantă realizată vreoadată în acest domeniu. "În ultimii 20 de ani, comerţul mondial de substanţe anabolizante a crescut într-o manieră importantă", a arătat Europol, citând printre utilizatori atleţi, gimnaşti şi culturişti.
Recent, studierea a mii de eşantioane recuperate de la fostul laborator antidoping de la Moscova a permis descoperirea unor noi "cazuri solide" de atleţi suspecţi care pot duce la sancţiuni, a anunţat, săptămâna trecută, un responsabil al Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), care a precizat că analizarea tuturor probelor se va încheia până la finele anului 2019. "Pot să confirm că am început să pregătim mai multe cazuri solide în strânsă cooperare cu federaţiile internaţionale care vor duce la noi sancţiuni pentru dopaj împotriva sportivilor implicaţi", a declarat Gunter Younger, directorul serviciului de Informaţii şi anchete din cadrul AMA/WADA. Agenţia a anunţat, la finele lunii aprilie, că o echipă de experţi a recuperat peste 2.200 de probe biologice de la fostul laborator moscovit, aflat în centrul sistemului de dopaj instituţionalizat din Rusia din perioada 2011-2015.