O nouă anchetă a autorităţilor scoate la lumina mizeria din sportul profesionist. Poliţia belgiană a efectuat 13 arestări în cadrul unei anchete legate de trucarea unor meciuri la turnee minore din tenisul profesionist.
Anunţul a fost făcut de către procurorii implicaţi în acest caz, citaţi de agenţiile internaţionale de presă.O organizaţie criminală, cu legături în Belgia şi Armenia, a mituit jucători profesionişti de tenis începând din anul 2014 pentru a truca meciuri şi a încasa profit în urma pariurilor efectuate, au precizat procurorii, potrivit Agerpres. Meciurile trucate erau de la turnee de categorie inferioare, futures şi challenger, rareori televizate. În cazul de corupţie din Belgia, anchetatorii au colaborat cu omologii lor din Germania, Franţa, Bulgaria, Slovacia, Olanda şi Statele Unite. Un judecător va decide ulterior dacă cei reţinuţi vor fi arestaţi în mod formal. Suspecţii, marea majoritate fără serviciu şi aflaţi în dificultăţi financiare, primeau bani pentru a paria pe meciuri în străinătate la categorii la care premiile nu sunt foarte ridicate, între 5.000 şi 15.000 de dolari.
Un raport independent, publicat recent, arăta că tenisul are probleme "'semnificative'' de integritate din cauza pariurilor pe internet. Un raport preliminar al comisiei de anchetă a menţionat că în cei doi ani cât a durat investigaţia nu s-a descoperit o corupţie răspândită la nivelul înalt, dar există probleme la nivelul inferior. Cel mai bine clasat jucător implicat în trucarea de meciuri este italianul Marco Cecchinato, care a jucat ieri în sferturi de finală la turneul de la Roland Garros. Cecchinato a fost găsit vinovat în 2016 de plasarea unui pariu pe un meci pierdut în 2015, la un turneu challenger în Maroc. Jucătorul a negat acuzaţia, iar suspendarea a fost anulată de Comitetul Olimpic Italian din cauza unor neregularităţi în felul în care au fost adunate probele.
Dincolo de concluziile raportului de mai sus, în urmă cu doi ani, o anchetă a jurnaliştilor de la BBC producea un şoc în lumea tenisului, chiar dacă nu au existat urmări concrete. Suspiciunile îi vizau pe jucători de top: "În cursul ultimului deceniu, şaisprezece jucători din top 50 mondial au fost semnalaţi comisiei de etică a tenisului în legătură cu suspiciuni de meciuri trucate. Toţi aceşti jucători, printre care şi câştigători de Mare Şlem, au fost autorizaţi să-şi continue carierele. Raportul confidenţial al anchetatorilor, destinat comisiei de etică, care datează din 2008, sugerează că investigaţiile au fost făcute asupra a 28 de jucători, însă acestea nu au avut niciun efect ulterior". Potrivit anchetei, membrii unor reţele ilegale de pariuri, îi contactau pe jucători înaintea marilor turnee şi le ofereau sume care adesea depăşeau 50.000 de dolari ca să trucheze anumite meciuri. Reţele de pariori din Rusia şi Italia au câştigat sute de mii de lire sterline din pariurile pe meciuri suspectate că ar fi fost aranjate.