Retragerea unei echipe în plină desfăşurare a competiţiei devine o obişnuinţă pentru sportul autohton. Problemele financiare şi bugetele prost construite duc la astfel de situaţii jenante, care afectează direct şi cluburile serioase angrenate în respectivele întreceri. La finalul săptămânii trecute, Liga Naţională de handbal feminin a mai pierdut o echipă, Cetate Deva a anunţat Federaţia Română de Handbal că se retrage, urmând ca rezultatele sale să fie anulate. Aceasta este a doua echipă care se retrage din campionat, după ce la începutul sezonului CSM Ploieşti a decis să facă acelaşi lucru. Culmea, CSM Cetate Deva a promovat în Liga Naţională vara trecută, profitând de faptul că HCM Baia Mare s-a desfiinţat din cauza problemelor financiare. Trebuie precizat că Liga Naţională are în componenţă câştigătoarea en-titre a Ligii Campionilor, CSM Bucureşti, ceea ce ar trebui să confere un plus de "greutate" competiţiei. Aceste retrageri dau peste cap programul competiţional, inclusiv transmisiile TV în direct, ceea ce afectează imaginea campionatului, care va fi continuat de 12 echipe.
Liga Naţională de baschet masculin a înregistrat, la rândul ei, un abandon, chiar înainte de prima etapă, în septembrie 2016, CSM Ploieşti anunţând că se retrage din cauza problemelor financiare, astfel că în prima divizie baschetbalistică au rămas doar unsprezece formaţii.
Liga 1 la fotbal este pe cale să se înscrie pe această listă deloc onorabilă, a competiţiilor care îşi pierd din competitoare din cauza lipsei banilor. La fotbal lucrurile sunt şi mai complicate din cauza banilor foarte mulţi pe care televiziunile (Look TV, Digi Sport, Dolce Sport) îi plătesc pentru a transmite competiţia: 27.500.000 de euro pe an. Dacă o echipă se retrage, automat dispare un meci pe etapă, ceea ce poate duce la ruperea contractului dintre părţi, unul vital pentru existenţa majorităţii echipelor. Fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a lăsat să se înţeleagă că două echipe se vor retrage din competiţie după ce vor încasa banii din drepturile TV: "Nu se va termina campionatul cu 14 echipe. După ce iau banii din drepturile de televizare, două echipe se vor retrage. ASA, Poli Timişoara sau Pandurii Târgu -Jiu sunt printre echipele care se pot retrage după ce iau banii din drepturile de televizare. Nu mai interesează pe nimeni sportul. Nu mai are nimeni bani, nu mai ai nici de unde să furi". Dincolo de declaraţiile lui Dumitru Dragomir, care nu întotdeauna s-au confirmat, un lucru este cert, două echipe, ASA Târgu-Mureş şi Pandurii Târgu-Jiu, au reziliat contracte pe bandă rulantă în ultimele săptămâni. Formaţia din Târgu Mureş a reziliat contractele următorilor jucători: Pedro Mingote, Gabriel Matei, Claudiu Belu, Alin Dobrosavlevici, Andrei Cordoş, Alon Netzer, Yuval Jakobovich, Adrian Borza, Ianis Zicu, Romeo Surdu, Darius Ursu, Benjamin Kuku, Vlad Morar, Alexandru Ioniţă I, doar 3 dintre aceştia găsindu-şi echipe la care să evolueze. În plus şi tehnicianul Dan Alexa a decis să plece, în locul său fiind numit Ilie Stan. La fel stau lucrurile şi la Pandurii, antrenorul Petre Grigoraş a plecat, în locul său fiind instalat Flavius Stoican, iar pe lista jucătorilor care au plecat, pentru că nu au acceptat plafonarea salariului la maxim 1000 de euro pe lună, se află următorii fotbalişti: Gordan Bunoza, Jordy Buijis, Valentin Munteanu, Filip Mrzljak, Christian Obodo, Alexandru Răuţă, Liviu Antal, Ovidiu Herea, Lucian Sânmărtean, George Ţucudean. Rămâne de văzut dacă până la urmă conducătorii celor două echipe vor găsi sumele necesare pentru continuarea activităţii, cel puţin până la vară, dar problemele financiare sunt evidente.
Acestea sunt doar câteva exemple, dar sportul autohton în ansamblu este afectat de problemele financiare, existând discipline sportive care cu greu mai reuşesc să organizeze competiţii.