SPORT ŞI SĂNĂTATE "Mica Buclă", pledoarie pentru ciclism şi turism

O.D.
Ziarul BURSA #Lifestyle / 23 august 2019

Sursa foto: https://www.federatiadeciclism.ro

Sursa foto: https://www.federatiadeciclism.ro

Mersul pe bicicletă este benefic pentru sănătate susţin specialiştii. Mersul pe bicicletă profesionist - dacă ne uităm la scandalurilor din ultimele decenii legate de dopaj - nu este tocmai recomandat. Între timp controalele au devenit mai stricte, iar la un nivel mediu de performanţă putem să spunem, fără să roşim, că ciclismul este...un sport.

Aşa stând lucrurile, amatorii de ciclism se pot bucura de a 52-a ediţie a Turului României, care va avea loc, toamna aceasta, în perioada 11-15 septembrie. Conform organizatorilor, echipa naţională a ţării noastre va da piept cu unele dintre cele mai puternice echipe cicliste din lume, pe un traseu de 707 kilometri, care porneşte din Cluj-Napoca, ajunge pe TransBucegi (Drumul Babelor) şi se încheie în Bucureşti. "Mica Buclă", aşa cum mai este cunoscut evenimentul, este inclusă în calendarul competiţional european al Uniunii Cicliste Internaţionale, care anul acesta a promovat competiţia la categoria 2.1. Calificativul permite ca la Turul României să ia parte şi echipe profesioniste care participă în Turul Franţei sau al Italiei, echipe semi-profesioniste, continentale şi naţionale. La Turul României - ediţia 2019 vor participa 20 de echipe, dintre care 6 echipe naţionale şi 14 echipe continentale: Team Novak, Echipa Naţională a României, Lokosphinx (Rusia), VosterATS Team (Polonia), Giotti Palomar Victoria (Româ-nia), LKT Team Brandenburg (Germania), Vivo Massi (Paraguay), Kyiv Capital (Ucraina), Echipa Naţională a Slovaciei, CCC Development Team (Polonia), Elkov Author (Cehia), Team Hurom (Polonia), Friuli Cycling Team (Italia), Team Illuminate (SUA), Monkey Town (Olanda), Echipa Naţională a Rusiei, Echipa Naţională din Belarus, Echipa Naţională a Estoniei, Echipa Naţională a Turciei, precum şi Vino Astana Motors (Kazakhstan).

Eduard Novak, Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism a vorbit des-pre această competiţie: "Turul Româ-niei este mai mult decât un eveniment prestigios dedicat promovării ciclis-mului românesc şi internaţional. Este o platformă prin care ne dorim să îi încurajăm pe români să pedaleze pentru o viaţă mai frumoasă şi să promovăm mersul pe bicicletă în rândul populaţiei, la orice vârstă. De aceea, pe lângă competiţiile dedicate profesioniştilor, vom găzdui în cadrul Turului României o serie de competiţii dedicate pasionaţilor şi familiilor. Totodată, Turul României este o importantă platformă de promovare turistică a României, traseul de anul acesta fiind conceput astfel încât să surprindă printre cele mai spectaculoase obiective turistice ale ţării. Suntem mândri că o competiţie sportivă ajunge pentru prima dată pe TransBucegi, unul dintre cele mai frumoase drumuri ale patriei, care a fost mult timp închis circulaţiei publice".

Nu mai puţin de 140 de ciclişti se vor lupta pentru tricoul galben în cadrul a 5 etape. Organizatorii speră ca acest tur să fie un spectacol menit să promoveze atât ciclismul autohton, cât şi să încurajeze mersul pe bicicletă în rândul populaţiei. Traseul stabilit pentru această ediţie surprinde obiective turistice importante ale ţării şi trece prin oraşele Cluj-Napoca, Sighişoara, Braşov, Focşani, Buzău, Târgovişte, Ploieşti, ajungând în final la Bucureşti. Mai mult, Micla Buclă este prima competiţie care ajunge pe TransBucegi (Drumul Babelor), singurul drum din ţara noastră care traversează Munţii Bucegi, ajungând până în apropierea obiectivelor - Sfinxul şi Babele. Penultima etapă a Turului României are ca punct de finish Piatra Arsă, aflată la o altitudine de 1950 de metri, la jumătatea distanţei dintre Babele şi Cota 2000.

Prima ediţie a Turului, câştigată de echipa Bulgariei, a avut loc în 1934, pe o distanţă de 1026 de kilometri, având 7 etape. Originile Turului României datează însă de la începutul secolului trecut. În august 1910, inspirată de Turul Franţei, publicaţia autohtonă "Revista Automobila" a organizat Circuitul Munteniei, la care au participat 18 concurenţi, pe ruta Bucureşti-Sinaia-Târgovişte-Butimanu-Bucureşti. Odată cu venirea Primului Război Mondial, competiţia s-a oprit. În 1934, ziarul "Sportul Zilnic" a organizat prima ediţie a Turului României, ţara noastră devenind a şasea din lume cu propriul tur naţional dedicat cicliştilor. Din 1950 până în 1974, Turul Româ-niei a fost organizat cu regularitate, urmat de o perioadă de pauză până în 1983. Din 1984, a fost reluată organizarea Turului. Cea mai rapidă cursă parcursă în cadrul Turului României a fost în 1974, între Piteşti şi Bucureşti, când cei 109 kilometri au fost parcurşi cu o medie de 52,516 km/h. Înainte de 1989, sportivii români au obţinut victorii importante, rutierii autohtoni câştigând 21 de ediţii. Mircea Romaşcanu şi Constantin Dumitrescu, două legende ale ciclismului autohton, au câştigat fiecare de 3 ori Turul Româ-niei, fiind cel mai mare număr de victorii individuale.

Etapele Turului României 2019 sunt următoarele:

Etapa 1: Cluj-Napoca - Sighişoara (177 kilometri);Traseu: Cluj-Napoca - DN1C- Vălcele-Apahida - Sighişoara.

Etapa 2: Braşov-Focşani (177 kilometri);Traseu: Braşov - DN 11 - Focşani.

Etapa 3: Buzău - Târgovişte (125 kilometri); Traseu: Buzău - E 85 - Târgovişte.

Etapa 4: Ploieşti - Piatra Arsă (126 kilometri); Traseu: Ploieşti - RAR Prahova - DN 72/DJ156 - Piatra Arsă.

Etapa 5: Bucureşti (102 kilometri, circuit urban); Traseu: Piaţa Victoriei - Şoseaua Kisseleff - Piaţa Arcul de Triumf - Bulevardul Regele Mihai I - Piaţa Presei Libere (15 ture).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb