SPOT, ATS ŞI FUTURES LA SIBIU Prezentul, tranzacţionat pe bursa "viitorului"

Gabriela Căpăţână
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 noiembrie 2009

Noua platformă de tranzacţionare a Bursei derivatelor de la Sibiu, organizarea pieţei spot (care urmează să fie lansată pe 22 ianuarie 2010), precum şi intrumentele derivate deja administrate au fost prezentate brokerilor de către Bursa sibiană, sâmbătă la Păltiniş.

Teodor Ancuţa, preşedintele Sibex, a declarat, în exclusivitate pentru ziarul BURSA: "Ne-am o-rien-tat spre achiziţionarea aces-tei platforme (n.r. ultima versiune a platformei GlobalVision), pornind de la ideea că sistemul de tranzacţionare este cel mai important element pe axa bursă-intermediari-clienţi. Prin implementarea GlobalVision am dorit să inovăm, să aducem ceva nou şi superior faţă de tot ceea ce există în piaţa de capital".

Domnia sa ne-a precizat că acest nou sistem de tranzacţionare va intra în funcţiune începând din data de 14 decembrie 2009, pentru piaţa derivatelor, şi că platforma GlobalVisionExchangeTrading System este folosită de nume de referinţă pe plan mondial, pe pieţele OTC şi pe pieţele de energie.

Furnizorul acestei platforme este Trayport din Londra, care oferă soluţii de tranzacţionare folosite de burse din întreaga lume. Soluţia oferită de Trayport nu presupune costuri iniţiale mari, plata făcându-se lunar, în funcţie de numărul de conexiuni la GlobalVision. Această abordare permite reducerea costurilor fixe.

Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu, în calitate de operator de piaţă, va administra astfel o piaţă reglementată la vedere, o piaţă reglementată a instrumentelor financiare derivate şi un sistem alternativ de tranzacţionare.

Cele două pieţe (derivate şi spot) sunt concepute astfel încât fiecare emitent să poată găsi investitori interesaţi, respectiv să se încadreze pentru a fi listat pe piaţa reglementată la vedere sau în cazul sistemului alternativ de tranzacţionare, administrate de BMFMS, a adăugat preşedintele Bursei din Sibiu, menţionând şi faptul că Sibex va oferi cât mai multă transparenţă inclusiv pentru emitenţii cotaţi pe ATS, va colabora cu membrii Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital pentru a veni cât mai mult în ajutorul acestora şi va încerca să aducă emitenţi şi din domenii cu potenţial dar care nu sunt popularizaţi prin intermediul BVB (cum ar fi industria IT).

Eltrans v.6, noua interfaţă de tranzacţionare dedicată brokerilor şi clienţilor pe piaţa Sibex, va permite ca ambele pieţe să ruleze pe aceeaşi interfaţă.

Odată cu implementarea noului sistem vor fi şi modificări la sistemul de clearing, a precizat Toma Doşteţeanu, directorul executiv din cadrul Casei Române de Compensaţie, explicând că marjele vor fi calculate ţinându-se seama de spreadul inter-scadente. Aceasta înseamnă că pentru poziţiile de sens opus pe scadenţe diferite, marja percepută va fi mai mică decât cea de până acum.

Admiterea la tranzacţionare, mai rapidă

"Admiterea pe piaţa spot este mai rapidă decât cea de la Bursa de Valori Bucureşti; încercăm să listăm emitenţii cât mai repede, cu două luni mai devreme decât cei de la BVB, întrucât nu avem multă birocraţie, o listare directă se face în trei luni, iar una IPO, în şase luni", ne-a mai spus doamna Băcilă, menţionând şi faptul că emitenţii vor îndeplini condiţiile de admitere care sunt accesibile.

Tariful lunar pentru conectarea la sistemul de tranzacţionare este de 250 de euro, iar pentru admiterea ca participant la sistemul electronic de tranzacţionare al BMFMS în cadrul pieţei titlurilor de stat, a pieţei reglementate de valori mobiliare sau în cadrul sistemului alternativ de tranzacţionare nu sunt percepute tarife.

În arhitectura noului sistem, în afară de BMFMS şi CRC, apar aplicaţiile depozitarului Sibex, Regulamentul nr. 2 privind funcţionarea depozitarului Sibex urmând să fie aprobat de BNR. Tot pe 22 ianuarie, Sibex se va lista la propria cotă, intermediarul fiind BCR.

Prima piaţă bursieră a certificatelor de carbon

Piaţa românească a certificatelor de carbon este o piaţă în plină dezvoltare, o piaţă nouă care poate avea un potenţial bun, este de părere Toma Doşteţeanu, director executiv în cadrul CRC, (Casa Română de Compensaţii).

Alocarea certificatelor de emisii este principalul instrument al Uniunii Europene de luptă împotriva încălzirii globale. Conform protocolului de la Kyoto, un astfel de certificat corespunde unei tone de dioxid de carbon, iar prin alocare se stabilesc limite ale cantităţilor de dioxid de carbon pe care industriile au permisiunea sa le emită. Companiile vând şi cumpără certificate de emisii în funcţie de cum îşi îndeplinesc ţintele de poluare.

Valoarea tranzacţiilor cu certificate de emisii de dioxid de carbon a fost, pe plan mondial, în 2008, de 60 miliarde de dolari, în creştere cu 80% faţă de anul anterior.

Plafonul european pentru perioada cuprinsă între 2008 şi 2012 este 2,08 miliarde tone de emisii anual, iar în ceea ce priveşte România, plafonul naţional de alocare, pe perioada 2008 - 2012, este de 379.721.760 certificate, respectiv 75.944.352 certificate anual.

Fiecare operator de instalaţii poluante este liber să aleagă modalităţile prin care să cedeze sau să cumpere certificate de emisii. Preşedintele BMFMS ne-a declarat că doreşte să tranzacţioneze contracte futures care vor fi făcute cu livrare, precizând că intermediarii vor beneficia de comisionane bune.

Domnia sa regretă că nu poate tranzacţiona în euro, din cauza deciziei BNR - ca moneda să fie cea naţională - şi speră că vor fi rezolvate şi problemele legate de TVA (n.r. există un ordin prin care ar fi exclus TVA-ul de la aceste contracte).

Teodor Ancuţa ne-a mai declarat că, miercuri, va primi vizita a doi reprezentanţi ai Bursei de la Varşovia, pentru a discuta despre eventuale listări duale la cei doi operatori.

Brokerii au fost impresionaţi, deşi au mai văzut noul sistem de tranzacţionare, spunând că acesta are mai multe facilităţi pentru intermediari şi clienţi, fiind mai complex în gestionarea clienţilor şi a riscului.

Implementarea unei pieţe spot a fost consecinţa succesului avut pe piaţa derivatelor, ne-a declarat Adina Băcilă, director al Departamentului Emitenţi în cadrul BMFMS, adăugând că oficialilor Sibex li s-a părut normal să înfiinţeze cele două servicii, piaţa reglementată la vedere şi sistemul alternativ de tranzacţionare, pentru a oferi emitenţilor un cadru legal necesar viitoarelor listări.

Domnia sa ne-a menţionat că acum BMFMS este o bursă completă, amintind că bursa va implementa şi tranzacţiile cu certificate de dioxid de carbon (CO2).

Începând cu anul 2010, Sibex vrea să aducă cât mai mulţi emitenţi de valoare pe piaţă spot de la Sibiu, ne-a mai precizat doamna Băcilă, agăugând: "Ne propunem să avem cel puţin zece emitenţi noi din care majoritatea vor fi listaţi prin intermediul IPO-urilor", ne-a mai spus doamna Băcila.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb