SPRIJIN EUROPEAN Băncile spaniole primesc 30 miliarde euro luna aceasta

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 iulie 2012

Miniştrii de finanţe din zona euro au ajuns la un acord, ieri dimineaţă, în privinţa planului de susţinere a băncilor spaniole, în sumă de 100 miliarde euro. Potrivit acordului, primele 30 de miliarde euro din această sumă, care provin din fondul de salvare a zonei euro (ESM) - vor ajunge la Madrid până la finele lunii curente.

Jean-Claude Juncker, liderul Eurogrup, a declarat - după nouă ore de negocieri - că miniştrii de finanţe din uniunea monetară au ajuns la un "acord politic" privind proiectul Memorandumului de Înţelegere pentru Spania, iar acordul formal va fi realizat în cea de-a doua jumătate a lunii iulie.

"Acordul va permite plata a 30 de miliarde euro până la sfârşitul lunii, bani care vor susţine băncile spaniole cu probleme", a afirmat Jean-Claude Juncker.

Pe de altă parte, participanţii la reuniunea Eurogrup au stabilit că Spania va avea la dispoziţie 18 luni ca să primească restul împrumutului de 100 de miliarde euro destinat recapitalizării sectorului bancar.

Ministrul spaniol al Finanţelor, Luis De Guindos, a declarat că vor exista una sau mai multe "bad bank", entităţi care vor aduna activele toxice din instituţiile de credit cu probleme din ţară. Oficialul de la Madrid a menţionat că Spania ar putea plăti dobânzi mai mici de 4% pentru împrumutul financiar destinat recapitalizării sectorului bancar, iar perioada de graţie înainte de plata dobânzilor ar putea fi de zece ani, chiar dacă scadenţa împrumutului ar fi stabilită la o medie de 12 ani şi jumătate.

În plus, liderii zonei euro au acceptat să acorde Spaniei încă un an, până în 2014, pentru îndeplinirea obiectivelor de reducere a deficitului sub 3% din PIB, în schimbul unor economii suplimentare la buget.

Prin acest acord, Spania va avea pentru 2012 o ţintă de deficit bugetar de 6,3% din PIB, pentru anul viitor - de 4,5% din PIB, iar în 2014 va trebui să ajungă la un deficit de 2,8%.

Comisarul european pentru economie, Olli Rehn, a afirmat că în schimbul extinderii termenului pentru reducerea deficitului, Spania va trebui să implementeze măsurile incluse în proiectul de buget adoptat luna trecută şi să anunţe modul în care va îndeplini ţinta de deficit 2,8% din PIB în 2014.

"Acesta este un obiectiv dificil, dar poate fi îndeplinit. Mai presus de orice, este un obiectiv necesar. Este esenţial ca multiplele provocări cu care se confruntă Spania - problemele din sectorul bancar, reformele structurale pentru stimularea creşterii şi a creării de locuri de muncă, echilibrarea finanţelor publice, să fie rezolvate printr-un angajament solid", a declarat Olli Rehn.

Euro a scăzut cu 0,5% ieri, la ora 10.15, pe piaţa din New York, la 1,2258 dolari.

La finele lunii iunie, liderii UE au stabilit că Mecanismul European de Stabilitate (ESM) va putea injecta bani direct în băncile cu probleme. Jean-Claude Juncker a declarat că niciun stat nu va trebui să furnizeze garanţii pentru o astfel de finanţare destinată băncilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb