Ceea ce s-a întâmplat şi încă se întâmplă în interiorul Serviciului Român de Informaţii dar şi în ceea ce-i priveşte pe unii rezervişti este extrem de periculos şi începe să bubuie în plan intern şi extern. O importantă instituţie a statului menită să-i protejeze siguranţa, dar şi un partener indispensabil al aliaţilor noştri euroatlantici ar putea intra anul următor în disoluţie.
Ceea ce ar fi extrem de periculos. Preferabil este, oricât de dureros ar fi, ca SRI să treacă prin purgatoriu şi să se cureţe de rele.
Răul vine în primul şi-n primul rând din interior. Şi a fost generat din momentul în care arhitectura instituţiei s-a modificat radical. Atunci când, sub conducerea politică a lui Traian Băsescu, Serviciului Român de Informaţii i-au fost stabilite noi priorităţi printr-o strategie naţională pe care autorii ei s-au temut să o treacă prin Parlament. Atunci, presa, dacă vă puteţi imagina acest lucru, a fost definită drept pericol la siguranţa naţională a statului. Şi tot pericolele potenţiale au fost taxate şi grupurile legitime de interese din sfera economică şi politică. Ceea ce mai lipsea a făcut Monica Macovei, un alt jucător marca Soroş&Băsescu, atunci când a pregătit terenul pentru ca justiţia să facă parte din grupul tactic al SRI, grup de care a avut grijă şeful direcţiei juridice a instituţiei, generalul Dumitru Dumbravă. Iar moţul pe coliva statului de drept a fost pus prin includerea procurorilor alături de judecători în ceea ce înseamnă justiţie. Ca să mă exprim în nişte termeni de acum consacraţi, puterea judecătorească a fost astfel paradită.
Dar să ne întoarcem la SRI. În cei zece ani de domnie ai lui Traian Băsescu, a fost construit trinomul, devenit apoi binom, au fost încheiate cu acceptul CSAT faimoasele protocoale şi simultan, cu procesul în care serviciile noastre secrete în frunte cu SRI şi-au consolidat parteneriatele euro-atlantice şi în primul rând parteneriatul strategic cu Statele Unite, clasa economică şi clasa politică au fost supuse unei presiuni fără precedent şi membrii marcanţi ai celor două clase au fost puşi la zid. În felul acesta, clasa politică a fost dresată, cuminţită până când a devenit practic inertă, iar clasa de afaceri a fost fie decimată, fie pusă la dispoziţia capitalului străin, fie preluată cu japca de grupurile de interese criminale din interiorul serviciilor secrete şi în primul rând din interiorul SRI.
Paradoxul este că instituţia, pe măsură ce aparent a devenit din ce în ce mai puternică, a fost lovită din interior de un cancer, care a măcinat-o într-o asemenea măsură încât în mare parte SRI a fost deturnat de la scopurile sale prevăzute în legile statului şi s-a transformat într-un fel de SRL. Artizanul acestei operaţii a fost generalul Florian Coldea, secondat de generalul Dumbravă şi de alţi şefi din SRI, iar partenerul de nădejde a devenit Laura Codruţa Kovesi. Şi ce a urmat? După venirea la Cotroceni a lui Klaus Iohannis, la conducerea politică a SRI a fost instalat Eduard Hellvig, un intelectual care astăzi produce eseuri şi pamflete în loc să radiografieze fără milă cancerul din interiorul instituţiei pe care a condus-o şi pe care nu a vrut sau nu a putut să-l trateze corespunzător. O vreme la conducerea operativă a continuat să rămână Florian Coldea, apoi acesta a intrat în rezervă, dar şi-a lăsat ca un cui al lui Pepelea soţia înfiptă în structura de conducere a SRI. Gruparea Coldea, construită de această dată în afara instituţiei dar cu terminaţii solide în SRI, s-a dezlănţuit literalmente, şantajând şi mai mult decât până atunci clasa politică şi clasa oamenilor de afaceri. Cu singurul scop de a dobândi cât mai multă putere şi avere. Competenţi în materie de crimă organizată, autorii acestei grupări, mult mai extinse decât ne putem imagina în prezent, a lucrat cu avocaţi corupţi, parteneri ai noii Securităţi, Gen. Trăilă şi Valeriu Stoica, care culmea, mai sunt şi profesori la Facultatea de Drept. Despre schema infracţională a acestui grup de crimă organizată, am primit în mod oficial detalii prin comunicatul DNA şi enorm de multe informaţii furnizate de jurnalişti curajoşi printr-o adevărată cascadă de dezvăluiri, care luate împreună pun sub semnul întrebării existenţa viitoare a SRI.
După alegerile din Statele Unite, unde probabil Donald Trump va câştiga şi după alegerile din România, la capătul cărora nu este exclus să asistăm într-o anumită măsură la primenirea clasei politice, va urma inevitabil un cutremur în interiorul serviciilor noastre secrete ţi în primul rând în interiorul SRI. Şansa SRI şi, până la urmă, şansa noastră în calitate de aliat avansat în spaţiul euro-atlantic, este ca instituţia să nu intre în disoluţie, să nu ajungă într-o criză în care singura soluţie va fii desfiinţarea şi reînfiinţarea ei de la iarbă, ci o viguroasă reformă internă. Trecerea SRI prin purgatoriu. O asemenea operaţiune de purificare nu poate avea loc decât în măsura în care partea sănătoasă a instituţiei se dovedeşte mai viabilă decât partea lovită de cancer. Ofiţerii cu adevărat patrioţi ai acestei instituţii, cei cinstiţi şi bine intenţionaţi, pot genera această operaţiune de purificare, eventual fiind ajutaţi din exterior şi de rezerviştii care s-au dovedit a fi oameni morali. Iar lista acestora este impresionant de mare. Şi nu mă refer doar la ofiţerii SRI în rezervă Dedu şi Florea, care şi-au asumat riscuri uriaşe, avertizându-ne din timp asupra modului în care instituţia este deturnată de la misiunea ei reală.
În calitate de cetăţean al României, în calitate de jurnalist, în calitate de analist, de patriot, îi îndemn pe oamenii de bună credinţă din SRI să acţioneze cât încă nu este prea târziu. Intrarea şi ieşirea din purgatoriu a celui mai important serviciu secret al României ar putea deveni o operaţiune de mare succes, recunoscută ca atare în ţară şi în străinătate. În timp ce disoluţia, dacă lucrurile continuă aşa, ar putea însemna un dezastru.
1. Cistigatorul
(mesaj trimis de esop în data de 02.06.2024, 12:28)
Fiecare vede altceva .Sa nu zici hop pina nu treci dealul .In astfel de situatii jucatorul numarul unu nu este nici inca nenumitul sef civil al SRI (dupa demisia lui Helvig lucrurile au devenit foarte clare si nevoia de schimbare la fel )nici conducatorul militar al SRI ce doar are capacitati de decizie temporara si nici vreun fost sef de mult uitat .Jocul este la mina sefului Startului ale carui competente sunt decisive in aceasta situatie .De la Dragnea sau Dancila , dela Barna sau Orban fost de PNL si pina la Codlea sau apropiatii lui au incercat cu totii sa il scoate din joc sau macar sa ii elimine din atributii le celui numit Presedintelui Iohannis .Nu le-a reusit .Acum vine nota de plata .Chiar daca cei numiti au tot reincercat sa se opuna Presedintelui Iohannis asa cum vedem si acum cind au reconfigurat intreaga Opozitie , ce are mai degraba valente budapestene decit nationaliste ,dezvalurile ce vin din urma le inchide posibilitatea cistigarii alegerilor oferind PSD si PNL inca 8 ani de mandat la conducerea Romaniei .Tintele sunt dezvaluite rind pe rind .Partea de SRI ce implica trecutul Romaniai nu scapa nici ea teafara din acest conflict ca si Geoana ce ne este prezentat intr-o cu totul alta maniera decit cea oferita de impresia generala .Legaturile cu sovieticii sunt purtatoare de pierderi electorale .Inca o data Iohannis cistiga jocul .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.06.2024, 17:13)
dar cei care le-au dat decoratii pentru ca i-au servit ? A mai iesit unul Bizadea la 48 de ani sa dea consultatii , vorba lui Basescu , ce consultatii sa faci o autostrada mai repede ? cum sa furi si sa incalci legea cum au facut si ei .FARA AFACERI IN SRI !
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2024, 08:57)
Pacostea romanilor, Nastase , a dat liber la afaceri in SRI , cu asta se ocupa generalii !
3. Sa dispara complet!
(mesaj trimis de anonim în data de 02.06.2024, 17:52)
Ma intreb retoric cu ce s a ocupat SRI in 30 de ani? Cumva cu supravegherea devalizarii activelor statului roman deghizata in "marea privatizare"? Cu marea retrocedare catre smecherii ce cumparau drepturile de la urmasii celor deposedati de regimul bolsevic? De ce urmasii se plimbau cu hartiile de proprietate prin tribunale 5, 10, 15 ani in timp ce smecherii obtineau titlurile de proprietate in 6 luni...aici vorbim de mii de cladiri, terenuri, etc valorand zeci de miliarde de dolari...deci, da, fara SRI cu ai lui ofiteri deghizati in judecatori nu se ajungea la marele jaf dupa Revolutie!
4. Lege-i prea proastă si permisiva
(mesaj trimis de Un securist pe ritul vechi în data de 03.06.2024, 02:48)
Daca tot au pensiile alea speciale, ar trebui ca restricțiile din perioada de activitate (fara politica, fără activitate economica - nu pfa, srl sau alta forma de "consultanță") sa fie extinse pe o perioadă de minim 10 ani după ce au ieșit la pensie... cu o pensie specială. Dar daca nu vor să renunțe la drepturile lor constituționale, se poate și asa, dar fără pensie specială.
Iar daca au devenit între-timp infractori, nu contează daca condamnarea este cu sau fără suspendare, să rămână doar cu pensia ce i se cuvine pe principiul contributivitatii.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2024, 08:45)
Problema este mai complicata.
Securitatea albastra, vopsita in portocaliu dupa revolutie, are tentaculele intinse mult in Europa, la UE. Corupti si coruptibili au fost si se vor gasi mereu. Si acolo au fost sunt si vor fi oameni trimisi de acest grup infractional, din fosta securitate sau asa cum se vede si din SRI-ul de astazi, care vor paraliza actiunile DNA-ului sau vor indrepta procesele spre judecatori corupti sau coruptibili.
Romania nu are nicio sansa sa scape de acest grup infractional, printr-o actiune impotriva a 3-4 trepadusi.
Basescu a fost spalat si pus presedinte de SRI (care stia sau trebuia sa stie ca a fost informator) si el apoi a actionat pentru restauratia securitatii, ca parte a unui plan preexistent, bine conceput si pus in aplicare, care se va putea repeta sub alta forma, cu alte personaje
Aceasta tragedie prin care a trecut si trece poporul roman, nu se va sfarsi decat atunci cand va fi dezafectat planul in conformitate cu care a fost organizata, instalata de URSS, a actionat in anii securismului, la revolutie si apoi ca SRI, securitatea detinatoarea reala a puterii in RSR si apoi in Romania.