STAB (GDF SUEZ):  "România nu are nevoie de centrale mari, precum reactoarele 3 şi 4 sau hidrocentrala Tarniţa"

Adina Lateş
Materii Prime / 23 februarie 2016

România nu are nevoie de noi centrale mari, precum reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, hidrocentrala Tarniţa sau proiectul unui nou grup de 1.000 de MW la Rovinari, ci viitorul aparţine centralelor mici, a declarat, marţi, directorul general al GDF Suez România, Eric Stab.

"Piaţa de energie trece prin schimbări majore, descentralizare, decarbonizare, digitalizare şi dereglementare. Ideea este că trebuie să fie totul cât mai simplu, astfel încât clienţii casnici să înţeleagă acest business. Creşte eficienţa energetică, deci scade consumul, iar noi trebuie să venim cu noi soluţii", a spus Stab, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice, potrivit Agerpres.

În opinia acestuia, consumatorii încep să devină propriii producători de energie.

"În UE, multe centrale se închid, în special cele termo, care nu mai sunt competitive. În plus, se merge spre centrale mai mici. În trecut se vorbea în gigawaţi, aceasta era scara centralelor. Apoi, anii trecuţi, s-a trecut la megavaţi, iar acum, cu descentralizarea, vorbim de kilovaţi", a afirmat oficialul GDF Suez.

Întrebat ce crede despre proiectele mari pe care România vrea să le construiască, precum reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, hidrocentrala Tarniţa şi centrala de 1.000 de MW de la Rovinari, Stab a explicat că este sceptic cu privire la realizarea acestora.

"E o bună întrebare de ce România continuă să construiască centrale mari, de 1.000 MW. Nu cred în aceste proiecte mari, pentru că nu cred că avem nevoie de ele şi este greu să găseşti pe cineva care să investească miliarde de euro în acest climat. Sunt sceptic că aceste proiecte se vor realiza. Mai degrabă cred în centrale mici, descentralizate, că hotelul unde ţinem conferinţa va putea avea propria centrală, spre exemplu", consideră Stab.

El a punctat că statul trebuie să recâştige încrederea investitorilor, după ce sectorul regenerabilelor a fost puternic lovit de multiplele schimbări legislative.

"Este vremea ca statul să recâştige încrederea investitorilor, în condiţiile în care sectorul energetic are nevoie de investiţii de 3-4 miliarde de euro anual", a declarat şeful GDF Suez.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb