Standard & Poor"s plasează "Rompetrol" sub monitorizare cu perspectivă pozitivă

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 august 2007

Standard & Poor"s plasează "Rompetrol" sub monitorizare cu perspectivă pozitivă

Standard & Poor"s a plasat ratingul "B-" pentru creditele pe termen lung ale grupului Rompetrol Group NV sub monitorizare cu perspectivă pozitivă, ca urmare a acordului semnat cu firma kazahă KazMunaiGas, prin care aceasta a preluat 75% din Rompetrol, a anunţat, ieri, agenţia de rating, citată de NewsIn.

Plasarea ratingului în monitorizare, cu perspectivă stabilă, vine în urma anunţului că Rompetrol Holding va vinde 75% din Rompetrol Group companiei KazMunaiGas, căreia agenţia de evaluare financiară i-a atribuit ratingul "BBB-", cu perspectivă stabilă. Tranzacţia atribuie Grupului Rompetrol o valoare de piaţă de 3,6 miliarde dolari. Astfel, KMG deţine acţiuni TRG în valoare de 2,7 miliarde dolari.

"Plasarea sub monitorizare cu perspectivă pozitivă reflectă posibilitatea de modificare a ratingului Rompetrol, cu câteva trepte, deoarece estimăm că schimbarea acţionariatului îi va aduce grupului susţinerea din partea unui nou acţionar majoritar, mai puternic", a spus analistul pentru piaţa creditelor de la S&P, Per Karlsson.

Acesta a adăugat că, în prezent, este neclar care vor fi beneficiile din partea KMG, ţinând cont de faptul că grupul kazah îşi finanţează, în general, subsidiarele prin datorii garantate colateral. Prin acest tip de împrumut, creditorul poate înceta finanţarea colaterală în cazul în care debitorul nu îşi plăteşte datoria. "Lichiditatea Rompetrol ar trebui să se îmbunătăţească semnificativ, deoarece ne aşteptăm la unele refinanţări ale datoriilor pe termen scurt uriaşe ale grupului Rompetrol, în urma schimbării acţionariatului", a mai precizat Karlsson.

Potrivit S&P, Rompetrol ar putea beneficia şi din punct de vedere operaţional din integrarea în cadrul KazMunaiGas, mai ales prin alimentarea cu ţiţei. Grupul Rompetrol ar putea deveni şi o platformă pentru noi extinderi în Europa. Standard & Poor"s a mai precizat că ar putea clarifica statutul Rompetrol în următoarele luni, după ce va primi mai multe date despre structura viitoare a datoriilor companiei, operaţiunile şi strategia aces­teia şi după ce autorităţile de control de pe lângă Comisia Europeană vor aproba schimbarea acţionariatului Rompetrol.

Compania kazahă KazMunaiGaz, înfiinţată în 2002 prin decret prezidenţial, este rezultatul unei fuziuni între "KazakhOil" şi "Oil and Gas Transportation Company".

Principalele filiale ale KazMunaiGaz sunt KMG Exploration & Production, specializată în producţia de gaz şi explorare, KazTransOil - transportul petrolului, KazTransGas - transportul gazelor, Atyrau refinery - specializată în rafinarea petrolului, Kazmortransflot - operare platforme petroliere, Atyrau International Airport, Eurasia - Air Helicopter Company şi KazTransCom Telecommunications Company - servicii de telecomunicaţii.

KazMunaiGaz, compania naţională petrolieră a Kazahstanului va construi prima sa rafinărie din afara graniţelor ţării în portul turc Ceyhan, în colaborare cu Oil India şi Calik Enerji din Turcia, printr-o investiţie totală de cinci miliarde de dolari, data de finalizare fiind prevăzută pentru 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb