Starea de spirit a consumatorilor din Polonia se înrăutăţeşte din ce în ce mai tare

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 martie 2005

Starea de spirit a consumatorilor s-a înrăutăţit în Polonia în luna martie a.c., principalul motiv fiind frica de şomaj, mult mai puternică decît în februarie, dar şi îngrijorarea pentru situaţia politică a ţării. În schimb, rata inflaţiei nu provoacă teamă, potrivit unui sondaj de opinie realizat de firma Ipsos, la cererea ziarului Rzeczpospolita.

Pesimismul în rîndul cetăţenilor polonezi începe să se facă simţit din ce în ce mai tare. Oamenilor le este frică de şomaj, deoarece nivelul acestuia nu a scăzut simţitor faţă de perioada dinaintea intrării Poloniei în Uniunea Europeană. Cei mai speriaţi sînt angajaţii din sectorul privat şi din sfera bugetară, precum şi elevii şi studenţii, relevă sondajul publicat de Rzeczpospolita, pentru a cărui realizare au fost intervievate 1.006 persoane cu vîrsta de peste 15 ani.

Situaţia de pe piaţa de muncă nu este totuşi singura cauză a schimbării stării de spirit a polonezilor, la aceasta contribuind în mod explicit şi înrăutăţirea aprecierii situaţiei economice (cu 6% în martie) faţă de creşterea în paralel a dorinţei de cumpărare. Participanţii la sondaj privesc cu încredere la dezvoltarea propriei gospodării şi cu vădită neîncredere la economia ţării.

Logica consumatorilor este simplă: pentru ca totul să meargă bine, trebuie să existe un guvern de specialişti, în care oamenii să poată avea încredere. Premierul Marek Belka a reuşit să trezească încredere pînă la un punct, dar acest lucru ţine deja de trecut. Impetuozitatea reformelor a slăbit, a fost realizată numai o parte a planului Hausner. Numele premierului Belka s-a făcut auzit în legătură cu diferite anchete (justificate sau nu). În afară de aceasta, zilele guvernului său par numărate. Toate acestea au făcut ca la sondajul din martie a.c. realizat de IPSOS premierul Marek Belka şi echipa sa guvernamentală să primească cele mai slabe note de la formarea cabinetului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb