START LA IPO Bogdan Iliescu, BRD: "Mărimea ofertei Electrica ar putea atrage investitori noi"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 iunie 2014

Bogdan Iliescu, BRD: "Mărimea ofertei Electrica ar putea atrage investitori noi"

Investitorii pot începe, de astăzi, subscrierile în oferta iniţială "Electrica", prin care statul vrea să vândă 51% din companie (177,18 milioane de acţiuni), printr-o majorare de capital.

Bogdan Iliescu, Director General al BRD Corporate Finance, parte a consorţiului de intermediere a IPO-ului Electrica, ne-a răspuns la câteva întrebări despre ofertă.

IPO-ul are trei tranşe, iar investitorii pot cumpăra atât acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi certificate globale de depozit (GDR-uri) pe piaţa de la Londra.

O proporţie de 85% din acţiunile scoase la vânzare este destinată investitorilor instituţionali, iar diferenţa de 15% este pentru investitorii de retail.

Micii investitori pot cumpăra între 250 şi 20.000 de acţiuni, tranşa lor fiind de 7%, în timp ce pentru pachetele de peste 20.000 acţiuni, este alocată o tranşă de 8%, a marilor investitori.

Dacă instituţionalii pot subscrie la preţuri între 11 şi 13,5 lei/acţiune sau 13,55 şi 16,63 dolari/GDR, investitorii individuali pot subscrie numai la preţul maxim.

Investitorii de retail beneficiază de o alocare garantată pentru subscrierile care nu depăşesc 1.000 de acţiuni, în baza principiului primul-venit, primul-servit, până la un număr total de 10 milioane de acţiuni.

Investitorii de retail pot efectua subscrieri multiple numai prin acelaşi intermediar. Aceştia sunt îndreptăţiţi la o reducere de preţ de 5% faţă de preţul final, pentru subscrieri primite în primele cinci zile lucrătoare ale ofertei, care nu primesc alocare garantată.

Ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, a menţionat că tranşa destinată investitorilor de retail poate fi majorată până la 22% din acţiuni, dacă va exista interes din partea acestora.

Oferta va fi considerată încheiată cu succes la o subscriere minimă de 100%.

Fără să fie luate în calcul discounturile pentru micii investitori, valoarea ofertei este cuprinsă între aproximativ 1,949 miliarde lei (443,3 milioane euro) şi 2,392 miliarde lei (544,1 milioane euro). (A.A.)

Reporter: Vă rog să clarificaţi care investitori de retail primesc discount la preţul acţiunilor Electrica şi în ce perioadă?

Bogdan Iliescu: Primesc discount toţi investitorii care subscriu mai mult de 1.000 de acţiuni, dar mai puţin de 20.000, şi numai pentru primele 5 zile ale ofertei, aşadar de luni (n.r. astăzi) până vineri.

Cei care subscriu până la 1.000 de acţiuni vor avea alocare garantată.

Reporter: Garanţiile acordate de bănci pentru subscriere, care au umflat suprasubscrierea Romgaz, au fost criticate de micii investitori. În afară de garantarea unui pachet de 1000 de acţiuni pentru micii investitori, au mai fost luate alte măsuri pentru prevenirea unei suprasubscrieri "fictive"?

Bogdan Iliescu: Fiecare bancă are propriile norme de creditare în ceea ce priveşte cumpărarea de acţiuni şi nu se poate interveni în privinţa acestora de la nivelul pieţei de capital.

Reporter: Vă aşteptaţi ca listarea Electrica să impulsioneze lichiditatea BVB?

Bogdan Iliescu: Da, cu siguranţă, pentru că vorbim despre cea mai mare ofertă, în valoare de peste 430 milioane de euro şi despre un free-float de 51% după listare. Anticipăm o lichiditate ridicată, dar care va depinde şi de profilul investitorilor.

Reporter: Care sunt motivele pentru care oferta Electrica nu este promovată mai agresiv către micii investitori, în condiţiile în care BVB duce lipsă şi pe segmentul retail, iar economiile populaţiei la bănci sunt de 30 de miliarde de euro?

Bogdan Iliescu: Publicitatea în cadrul unui IPO trebuie, conform legii, să fie aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară. În consecinţă, anunţul obligatoriu a fost publicat online pe două site-uri cu profil financiar, iar prospectul este disponibil pe site-ul BVB şi pe cel al emitentului.

Reporter: Care va fi ponderea acţiuni /GDR-uri, în urma ofertei? Cum se stabileşte?

Bogdan Iliescu: Limita maximă, stabilită prin regulamentul 4/2007, este 2/3 GDR-uri din total acţiuni. Totuşi, structura finală va fi determinată în urma alocării, în funcţie de preferinţele investitorilor.

Reporter: Vă aşteptaţi ca oferta Electrica să aducă investitori noi în piaţa noastă de capital?

Bogdan Iliescu: România este o frontier market, totuşi mărimea ofertei ar putea atrage investitori care nu s-au uitat până acum la România.

Reporter: Cum consideraţi că poate fi afectată oferta Electrica de scandalul privind umflarea facturilor de către Enel, în condiţiile în care Electrica este menţionată în referatul procurorilor?

Bogdan Iliescu: În prospectul de emisiune există o referire la suma cu care Electrica trebuie să-şi reducă veniturile ca urmare a acestui eveniment. În principiu, oferta Electrica nu poate fi afectată de acest eveniment.

Reporter: Ce comisioane încasează brokerii, la oferta Electrica şi cine le plăteşte?

Bogdan Iliescu: Comisioanele sunt confidenţiale; ele sunt plătite de emitent.

Reporter: În ce orizont de timp vedeţi trecerea României la statutul de piaţă emergentă?

Bogdan Iliescu: Credem că, până la sfârşitul anului, vom trece în categoria pieţelor emergente.

Reporter: Cum vedeţi viitorul Bursei de Valori Bucureşti?

Bogdan Iliescu: Contextul favorabil reprezentat de listările marilor companii de stat este de natură să favorizeze dezvoltarea Bursei de Valori şi a pieţei de capital. Acest lucru se va întâmpla cu atât mai curând cu cât reglementările pieţei de capital vor fi actualizate la cele de pe pieţele externe, şi de asemenea dacă bursa va profita de această perioadă în care poate substitui într-o anumită măsură finanţarea tradiţională, venita pe canale bancare. Sigur, această dezvoltare va avea loc pe termen mediu, şi credem că un orizont de timp de 2-3 ani este rezonabil pentru a crea infrastructura şi a creşte lichiditatea la bursă.

Doru Lionăchescu: "Privatizarea Electrica - o premieră şi un act de curaj politic"

Privatizarea prin bursă a pachetului majoritar de 51% din acţiunile Electrica reprezintă o premieră şi un act de curaj politic, este de părere Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Partners.

Domnia sa ne-a declarat: "Privatizare înseamnă transferul controlului unei companii. Este ceea ce se întâmplă acum, restul fiind listări de pachete minoritare, reziduale etc., metodă prin care problemele dintr-o societate nu sunt rezolvate. Acum, când cu adevărat se va schimba proprietarul Electrica, prin vânzarea a 51% din acţiuni, asistăm, practic, la o premieră.

Este curaj politic şi mă surprinde plăcut că această privatizare este făcută de un guvern social-democrat. Sunt convins că experienţa pe care o au autorităţile în acest moment, la privatizarea Electrica, este mult mai mare decât cea de acum doi ani. Sunt încântat că, în condiţiile actuale, se face această privatizare adevărată, dacă ea se va finaliza".

Doru Lionăchescu ne-a precizat că, în mod normal, piaţa publică oferă condiţii de transparenţă, subliniind că listrea la noi şi la Londra oferă mai mult confort.

"Cred că deja putem numi un succes decizia de a se vinde un pachet de 51% din Electrica. Eu cred că se va vinde. Este posibil ca suprasubscrierea să nu fie atât de mare ca la Romgaz şi cred că am fi nedrepţi dacă am începe să tragem cu tunurile în cazul în care acest proces nu s-ar încheia cu o subscriere la care ne-am fi aşteptat. În climatul actual, faptul că există curajul pentru o astfel de privatizare, pe două burse, este absolut remarcabil. Până acum, am îndeplinit toate condiţiile pentru o privatizare de acest gen, dar nu a fost demarat un astfel de proces", ne-a mai precizat analistul.

Acesta nu consideră că potenţialii investitori vor fi influenţaţi de dosarele apărute, recent, la DNA, legate de umflarea facturilor la energie şi neregulile postprivatizare. (E.O.)

Prospectul ofertei: "Contractele de concesiune a reţelelor, posibil să nu fie în vigoare"

Contractele de concesiune pentru operarea reţelelor de distribuţie a energiei încheiate de filialele Electrica ar putea să nu fie în vigoare, întrucât nu au fost publicate în Monitorul Oficial, potrivit prospectului de ofertă a Electrica.

"Este posibil ca filialele din segmentul de distribuţie al grupului să funcţioneze pe baza unor contracte de concesiune ce nu sunt în vigoare", notează prospectul de ofertă, adăugând: "În temeiul legii energiei electrice în vigoare la momentul în care societăţile de distribuţie EDMN, EDTN şi EDTS au încheiat contractele de concesiune având ca obiect operarea reţelelor de distribuţie, Ministerul Economiei şi Comerţului avea obligaţia, în calitate de concedent, să publice contractele respective în Monitorul Oficial pentru ca acestea să intre în vigoare. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste contracte de concesiune nu a fost publicat în Monitorul Oficial. Din informaţiile deţinute de societate, nici alte contracte similare de concesiune încheiate de concurenţii săi nu au fost publicate în Monitorul Oficial. Prin urmare, există riscul ca aceste contracte de concesiune încheiate între EDTS, EDMN şi EDTN şi Ministerul Economiei şi Comerţului să nu fie în vigoare. Până la publicarea contractelor de concesiune în Monitorul Oficial, filialele EDTS, EDMN şi EDTN ar putea să nu fie considerate operatori de distribuţie de energie electrică, în scopul aprobării tarifelor pentru serviciile de distribuţie aprobate de ANRE, ceea ce ar putea face ca ANRE să nu poată sau să nu accepte să calculeze şi să aprobe tarifele de distribuţie pentru EDTS, EDMN şi EDTN. Societatea nu a primit niciun indiciu din partea ANRE că va proceda în acest sens".

Surse apropiate situaţiei au declarat, pentru ziarul BURSA, că vechile contracte de concesiune a reţelei de distribuţie au fost aprobate prin ordine ale Ministerului Economiei de la acea vreme şi afirmă că aceste ordine au fost publicate în Monitorul Oficial, însă fără textul contractelor de concesiune ca atare. "Este foarte posibil ca în zilele următoare să publicăm şi aceste contracte de concesiune", ne-au mai spus sursele, precizând că intermediarul ofertei şi autorităţile au interpretat diferit legea, iar aceste contracte sunt în vigoare.(A.T.)

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Iar se cer noi clienti sa fie pacaliti intrun nou caz de tip Harinvest? In 15 noiembrie 2013 au disparut din conturile clientilor Harinvest actiunile Romgaz proaspat cumparate! La 8 luni ASF nu spune cine le-a vandut fraudulos iar nici Fondul de compensare n-a despagubit macar partial pe "prostii de iinvestitori" ! Si asta cica intro piata reglementata! Cum poti sa mai ai incredere in aceste institutii care au devalizat conturile clientilor ? Cum au protejat investitiile oamenilor, proprietatile lor ? E sau nu PROPRIETATEA garantata in Romania?

    Ar dori sa vina noi clienti la tepe ?

    Oferta asta la Electrica miroase cam tare a teapa, la un PER de peste 16 in IPO, si cu statul ramas administrator. Conducerea societatii, numita pe criterii politice, abia asteapta sa praduiasca jumatatea de miliard de euro asteptata de la investitori (prin metodele arhi-cunoscute de "achizitii" si "investitii" la preturi triple fata de cele din piata).  

    1. hai nu mai fii asa prapastios!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb