Start-up-urile americane îşi amână listarea din cauza volatilităţii pieţelor

V.R.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 februarie 2022

Start-up-urile americane îşi amână listarea din cauza volatilităţii pieţelor

Indicele de volatilitate Cboe a urcat cu 50% de la începutul anului curent

Petrecerea s-a încheiat pentru start-up-urile din sectorul tehnologiei din SUA, care doreau să se listeze la evaluări din ce în ce mai mari, întrucât volatilitatea de pe pieţele americane de valori au diminuat apetitul investitorilor pentru acţiunile cu creşteri mari, arată o analiză realizată de postul de radio WTVB.

Conform acesteia, scăderea cu peste 6% a indicelui bursier S&P 500 de la începutul anului curent, respectiv creşterea cu aproape 50% a indicelui "de teamă" de pe Wall Street, aşa cum este cunoscut indicele de volatilitate Cboe (VIX), au determinat multe companii "să apese butonul de pauză" pe planurile de listare.

În prima parte a zilei de vineri, S&P 500 atingea circa 4.489 de puncte, iar VIX - aproape 25.

Spre exemplu, notează sursa citată, startup-urile de software WeTransfer şi Justworks, respectiv compania de minare de bitcoin Rhodium Enterprise se numără printre cele aproape zece companii care şi-au anulat ofertele publice iniţiale (IPO) în ianuarie, invocând condiţiile de piaţă nefavorabile. Alte listări amânate sunt ale Authentic Brands Group - operator de lanţuri de articole de îmbrăcăminte; TypTap - start-up de tehnologie de asigurări; Four Springs Capital Trust - fond de investiţii imobiliare.

"Veţi vedea în continuare, probabil, mai puţine tranzacţii de listare decât aţi observa dacă piaţa nu ar fi devenit mult mai agitată în SUA", declară Eddie Molloy, co-director al diviziei americane de pieţe de capital din cadrul băncii de investiţii Morgan Stanley.

Dealogic: Acţiunile companiilor americane listate în 2021 au scăzut, în medie, cu 28%

Majoritatea acţiunilor celor 396 de companii care s-au listat în SUA, în 2021, excluzând societăţile de tip SPAC (companii de achiziţii cu scop special), sunt tranzacţionate cu mult sub preţul de debut pe piaţă, deoarece investitorii sunt îngrijoraţi de evaluările foarte mari pe care le-au avut acestea, conform platformei pentru pieţe financiare Dealogic, care menţionează că aceste acţiuni au scăzut, în medie, cu 28%.

Vânzarea din ianuarie a acţiunilor companiilor de tehnologie, determinată de perspectiva creşterii ratelor dobânzilor, îi va face pe investitori mai precauţi atunci când vine vorba de risc, notează sursa citată. Potrivit acesteia, indicele bursier Nasdaq Composite, care include companiile de tehnologie, a încheiat luna ianuarie cu aproape 9% sub nivelul la care a început luna.

Dealogic: IPO-uri de aproximativ 6,9 miliarde de dolari în ianuarie 2022, în scădere cu 83% faţă de aceeaşi lună din 2021

IPO-urile din SUA au atras un total de aproximativ 6,9 miliarde de dolari în ianuarie 2022, în scădere cu 83% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit Dealogic, care subliniază că societăţile cu creşteri rapide, dar cu profit mic sau inexistent, nu au fost în atenţia investitorilor interesaţi de IPO-uri.

"Mişcările recente şi anticipate ale ratelor dobânzilor îi determină pe investitori să îşi reevalueze fluxurile de lichidităţi, creşterea potenţială şi riscul, astfel că sectoarele cu cea mai mare creştere pot deveni acum cele mai riscante", spune Andrew Wetenhall, co-director al diviziei americane de pieţe de capital din cadrul Morgan Stanley, menţionând că acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la calendarul ofertelor companiilor de tehnologie majore aşteptate în acest an, inclusiv a diviziei de vehicule autonome Mobileye aparţinând producătorului de cipuri Intel Corp., a platformei de social media Reddit şi a startup-ului de livrări Gopuff.

În cazul în care volatilitatea pieţei va continua, ar putea fi de interes listările directe, în detrimentul IPO-urilor tradiţionale, spun bancherii de investiţii. Într-o listare directă, o companie debutează pe piaţă fără să vândă acţiuni prin intermediul subscriitorilor, iar acest debut este mai puţin vulnerabil la agitaţia pieţei.

Michael Ventura, RBC Capital Markets: "Pieţele detestă incertitudinea"

Bancherii şi firmele de consultanţă implicate în IPO-uri susţin că, totuşi, per ansamblul lui 2022, numărul companiilor care doresc să se listeze este ridicat, mai multe societăţi unicorn din tehnologie plănuind încă să debuteze pe piaţă în a doua jumătate a anului curent. O companie de tip unicorn este, de obicei, o afacere lansată după anii 2000, în domeniul tehnologiei, care are o evaluare actuală de peste un miliard de dolari.

"Pieţele detestă incertitudinea, aşa că orice atenuare a acesteia ar trebui să îmbunătăţească situaţia, în special pentru IPO-uri", declară Michael Ventura, director general al RBC Capital Markets.

Acţiunile companiilor de tehnologie s-au mai redresat faţă de pierderile din ianuarie, dând speranţe că mediul IPO-urilor va deveni din nou favorabil, conform sursei.

Jimmy Baker, preşedintele B. Riley Securities, spune că redresarea pieţei IPO-urilor poate începe cu firmele care generează fluxuri de numerar solide, dat fiind că investitorii cu toleranţă redusă la risc pentru unicornii care înregistrează pierderi sunt atraşi de ofertele ce promit să ofere randamente.

"Acum nu există prea multă receptivitate faţă de IPO-uri, însă, cu toate acestea, ne aşteptăm, în viitorul apropiat, să existe receptivitate la oportunităţile orientate spre randament", conchide Jimmy Baker.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb