STATELE DIN ZONA EURO ŞI FMI  Ajutorul UE şi FMI pentru Grecia aduce optimism pe piaţă

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 aprilie 2010

Un ajutor extern în valoare de 45 miliarde euro va fi oferit Greciei de către statele din zona euro, ajutor finanţat şi de Fondul Monetar Internaţional. Dobânda oferită de statele zonei euro este cu aproape două punc­te procentuale mai reduse decât costul de finanţare cerut în prezent de investitorii din piaţă, de 6,98%.

Stephen Jen, fost economist FMI şi actual director executiv la BlueGold Capital Management LLP Londra, spune că este o sumă uriaşă: "Este mai mult decât o bazooka (lansator de rachete antitanc - n.r.). Au ajuns la abordarea nucleară a problemei Greciei".

Pachetul de asistenţă financiară pentru Grecia va ajuta moneda europeană şi va evita în Europa ceea ce s-a întâmplat în Statele Unite cu colapsul băncii de investiţii Lehman Brothers, a declarat Lorenzo Bini Smaghi, membru al Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene (BCE). "Am evitat ceea ce s-a întâmplat în SUA cu Lehman", a declarat oficialul BCE, într-un interviu acordat ieri ziarului italian "Il Corriere della Sera", citat de Agerpres. ""Euro se bazează pe principiul că cei care fac greşeli plătesc consecinţele şi trebuie să schimbe direcţia. Am ajutat Grecia să facă asta şi ei au oferit o garanţie de stabilitate pentru euro", a apreciat Bini Smaghi, care a avertizat că fără acordul statelor din zona euro molima s-ar putea răspândi la alte ţări şi instituţii. De asemenea, Bini Smaghi a explicat că în prezent Consiliul Uniunii Europene lucrează la un proiect de reformă pentru consolidarea administrării finanţelor publice şi a divergenţelor structurale. Oficialul BCE a subliniat că Europa trebuie să întărească mecanismele de supervizare.

Anunţul privind ajutorul extern este menit să calmeze pieţele financiare, afectate de recenta decizie a statului elen de a vinde obligaţiuni. Grecia trebuie să găsească aproximativ 11,5 miliarde de euro până luna viitoare, bani cu care să acopere obligaţiunile care ajung la maturitate, precum şi alte 32 de miliarde de euro până la finele anului. Premierul George Papandreou a considerat că acest acord constituie un avertisment adresat speculatorilor.

Confruntate cu cel mai dur test al monedei euro de la debutul său din 1999, cele 16 guverne din zona euro au reuşit să ocolească reglementările UE care interzic bailout-ul (ajutorul de urgenţă) al statelor aflate în pragul colapsului financiar-fiscal, pentru a preveni extinderea problemelor Greciei către alte ţări europene şi pentru a reduce la tăcere vocile care pun la îndoială viabilitatea monedei unice.

Germania a abandonat solicitarea vehementă exprimată anterior ca Grecia să plătească, pentru orice pachet de ajutor extern, aceleaşi dobânzi ca cele percepute pe pieţele financiare.

FMI: Deflaţia este singura opţiune pentru Grecia

Deflaţia este singurul mod în care Grecia poate aborda problema datoriei, a declarat, ieri, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, într-un interviu acordat revistei aus­triece "Profil". "Singurul remediu efectiv care rămâne este deflaţia. Şi acesta este exact ceea ce corect a recomandat Comisia Europeană. Calea de a scăpa de datorii pentru majoritatea statelor este, în principal, prin reformarea sistemului de pensii sau al sistemului de sănătate", a explicat Kahn, citat de Agerpres, adăugând că majorarea vârstei de pensionare ar putea fi o metodă de reducere a cheltuielilor guvernamentale.

Euro s-a apreciat luni în faţa dolarului şi yenului, după prezentarea planului de salvare a Greciei

Euro s-a apreciat ieri în faţa dolarului şi yenului, iar majoritatea burselor asiatice au crescut moderat, după ce statele din zona euro au anunţat duminică un plan de salvare fără precedent, de până la 30 de miliarde de euro, pentru Grecia. Cursul euro/dolar a urcat pe bursele asiatice la 1,3662 dolari pentru un euro, până la ora 6:00 GMT, de la 1,3497 dolari pentru un euro vineri seara pe bursa de la New York. Moneda unică europeană s-a apreciat, de asemenea, de la 125,51 yeni pentru o unitate la 127,26 yeni pentru o unitate. În Japonia, indicele Nikkei, al bursei de la Tokyo, a închis şedinţa de tranzacţionare de luni în urcare cu 0,42%. Piaţa şi-a temperat avansul după ce a urcat cu 1,31% în debutul sesiunii.

"Având o soluţie pentru criza elenă, unul dintre factorii care a limitat creşterea bursei nipone a dispărut, iar investitorii au pornit în căutarea afacerilor profitabile", a declarat analistul Daiwa Securities Capital Markets Masumi Yamamoto.

Acţiunile băncilor elene au crescut puternic la bursă

Acţiunile băncilor elene au urcat ieri cu 8,7 la sută la bursa de la Atena, după ce guvernele europene au ajuns la un acord privind mecanismul ajutorului de urgenţă pentru Grecia. Indicele bancar al bursei de la Atena a urcat luni dimineaţă cu 9,36 la sută, la 2.323 puncte, în timp ce acţiunile celei mai importante bănci elene, National Bank of Greece, au crescut cu 10,6 la sută, acţiunile EFG Eurobank Ergasias au crescut cu zece la sută, iar acţiunile Alpha Bank au urcat cu 9,39 la sută. "Este o reacţie pozitivă după clarificarea termenilor planului de salvare şi a sumei, care este peste aşteptări", a declarat analistul Nikos Galousis, de la Kappa Securities.

Juncker: Programul de salvare destinat Greciei nu subminează moneda unică europeană

Programul de salvare destinat Greciei, adoptat de statele din zona euro, nu subminează moneda unică europeană, a declarat preşedintele Eurogroup, Jean - Claude Juncker, citat de Mediafax. "Am construit ceva care va asigura stabilitatea zonei euro", a afirmat Juncker.

Fitch: Pachetul de finanţare pentru Grecia are un efect pozitiv, dar nu decisiv

Pachetul de finanţare pentru Grecia are un efect pozitiv, dar nu decisiv, a declarat, ieri, un analist Fitch, după ce agenţia de evaluare financiară a revizuit în scădere, la finalul săptămânii trecute, ratingul ţării cu două trepte şi calificativele a cinci mari bănci elene cu o treaptă. Guvernul elen va accesa finanţarea de 30 de miliarde de euro pusă la dispoziţie de statele membre ale zonei euro, dacă nu poate obţine fonduri de pe pieţele internaţionale la o dobândă apropiată de nivelul de 5% perceput pentru finanţarea comunitară, a spus analistul Fitch Chris Pryce, citat de Reuters. "Este, în mod cert, încurajator pentru guvernul elen, dar lasă fără răspuns o serie de întrebări. Suma de 30 de miiarde de euro le ajunge până la sfârşitul anului, dar aş avea nevoie de noi informaţii pentru următorii doi ani, fiindcă aceştia sunt în centrul îngrijorării noastre", a afirmat Pryce. Grecia nu a cerut, încă, să acceseze finanţarea, iar oficialii au declarat, în repetate rânduri, că dezvăluirea detaliilor planului financiar de susţinere ar putea fi suficientă pentru a calma pieţele internaţionale.

Bursa din SUA, pe verde, după ce statele din zona euro au aprobat planul pentru Grecia

Bursa din Statele Unite a deschis în creştere uşoară şedinţa de tranzacţionare de ieri, după ce miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat un plan pentru finanţarea de urgenţă a Greciei, calmând temerile investitorilor. Percepţia pozitivă a fost, însă, temperată de anunţul unui purtător de cuvânt al guvernului Germaniei privind necesitatea unei reuniuni a liderilor europeni pentru activarea mecanismului de sprijin. Germania a intrat astfel în dezacord cu executivul comunitar, care a anunţat, ieri, printr-un purtător de cuvânt, că un summit al liderilor europeni nu este necesar, întrucât este nevoie doar de acordul unanim al miniştrilor de Finanţe ai celor 16 state din zona euro. Indicele industrial Dow Jones a urcat cu 0,16%, Standard & Poor"s 500 cu 0,19%, iar Indicele Compozit Nasdaq cu 0,15%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb